
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57
“Francis Bacon’un (Fransis Beykın) Altı Derecesi” adlı proje, XVI-XVII. yüzyıllarda yaşayan Bacon, Shakespeare (Şekspir), Newton (Nivtın) gibi altı binden fazla tanınmış ismin fikirlerini, ilişkilerini ve etkileşimlerini ortaya koymak için hazırlanmıştır. Dünyanın farklı yerlerinden akademisyen ve öğrencilerin katkılarıyla genişleyen bu proje, 13.000’den fazla kişinin 200.000’den fazla etkileşimini görselleştirmiştir. Projede 19 milyondan fazla potansiyel bağlantı, veri madenciliği yöntemiyle araştırılarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
“Francis Bacon’un Altı Derecesi” adlı projenin ana sayfa ekran görüntüsü (Görseldeki kırmızı daireler doğrudan kurulan ağ bağlantılarını, beyaz daireler ise ikinci dereceden kurulan ağ bağlantılarını temsil etmektedir.)
Proje kapsamında Carnegie Mellon (Karneyç Melın) Üniversitesi ve Georgetown (Corçtavn) Üniversitesindeki veri madencileri ve akademisyenler tarafından bir genel ağ sitesi hazırlanmıştır. “Oxford Ulusal Biyografi Sözlüğü” verilerinin kullanıldığı bu çalışmada XVI-XVII. yüzyıllarda İngiltere’de yaşamış birçok ünlü isim ve bu isimler arasındaki etkileşim ele alınmıştır.
Soru: Kaynakların dijitalleştirilmesi, tarih araştırmalarını ve yazımını nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Kaynakların dijitalleştirilmesi, tarihçilerin birinci ve ikinci el kaynaklara daha kolay erişim sağlamasına olanak tanır. Ayrıca, büyük veri analizi ve dijital araçlar sayesinde daha önce fark edilmeyen bağlantılar keşfedilebilir ve daha kapsamlı analizler yapılabilir.
Soru: Dijital tarih çerçevesinde başka ne gibi projeler hazırlanabilir?
- Cevap: Farklı dönemlere ait gazete arşivlerinin dijitalleştirilmesi veya dünya genelinde savaş dönemlerinde yazılmış günlüklerin bir veri tabanında toplanması gibi projeler hazırlanabilir. Ayrıca, şehirlerin tarihî dokularının 3D modellemelerle dijital ortama aktarılması gibi projeler de yapılabilir.
Soru: Dijital tarih araştırmaları yapılırken yasalara uymanın gerekliliğini açıklayan en az iki cümle yazınız.
- Cevap: Dijital tarih araştırmaları yapılırken telif hakkı yasalarına dikkat etmek, araştırmacıların başkalarının çalışmalarını izinsiz kullanmasını engeller. Ayrıca, kişisel verilerin korunması kanunlarına uymak, dijital projelerde mahremiyetin ihlal edilmemesi için gereklidir.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.