
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 50


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 50
Metinleri inceleyerek soruları cevaplayınız.
“Osmanlı tarihinde üzerinde düşünülmeden tartışılan konuların en başta geleni, matbaanın Türkiye’ye geç gelmesi meselesidir. Türkiye’ye matbaanın geç gelişi bitip tükenmek bilmeyen bir tartışma konusudur. Kimi günah diye matbaanın gelişine engel olundu derken kimi de hattatların boykotundan gelmedi der. Ancak gerçek çok basittir; matbaa okumadığımız için gelmedi.
Matbaanın geç gelmesi meselesi tartışılırken İstanbul’da bulunan 90 bin hattatın buna engel olduğu anlatılır. Bu bilgi üzerinde araştırma bile yapılmadan bir an düşünülse böyle bir şeyin mümkün olamayacağı rahatlıkla anlaşılır. Bırakın 90 bin hattatı, İstanbul’da bu kadar esnaf yoktu. Ayrıca bu kadar hattatımız olsa kütüphanelerde milyonlarca cilt yazma eserimizin olması gerekir.
Matbaanın geç gelmesiyle ilgili bir diğer yorum da Osmanlıların matbaayı günah diye geç kabul ettiğidir. Hâlbuki böyle bir sebeple matbaanın geç geldiğine dair elde hiçbir delil yoktur. Bu tamamen ideolojik bir yorumdur.”
“Başlangıçtan itibaren Ermeni sorunu siyasî bir kampanya olmuştur. Burada, Ermeni sorununa yönelik sahte bir tarih kurmak için, çeşitli malzemeler kabul edilmiştir, bunlar siyasî belgelerdir ve siyasî amaçlara göre oluşturulmuşlardır. Taşnak Gazetesinde çıkmış makaleler ya da İngiliz propaganda ofisinin ürettiği bazı belgeler kullanılır. Halbuki bunlar tarihte birer belge olarak kabul edilmez. (…) Burada gerçek tarihin nasıl yapılacağını bilmeyen kişiler, bütün bu yalanların gerçek olduğuna inanmaya başlamışlardır.”
Soru: Tarihsel bilginin üretim sürecinde çarpıtma, algı oluşturma, yönlendirme, görmezden gelme gibi yanlış tutum ve davranışlar ne gibi sorunlara yol açar? Bu durumu toplumlar, milletler ve devletler açısından değerlendirerek arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Tarihsel bilginin çarpıtılması, toplumların gerçekleri yanlış anlamasına ve olayları doğru değerlendirememesine neden olur. Bu, milletler arası düşmanlıklara yol açarak güven kaybına ve yanlış kararların alınmasına neden olabilir. Ayrıca, devletlerin tarihten ders çıkarma yetisini zayıflatır ve gelecekte aynı hataların tekrarlanmasına yol açar.
Soru: Metinlerden yararlanarak tarihçilerin sahip olması gereken ahlaki değerlere ilişkin üç ilke yazınız.
- Cevap:
Tarafsızlık: Tarihçiler olayları ideolojik yorumlardan uzak bir şekilde değerlendirmelidir.
Doğruluk: Tarihsel belgeler ve kaynaklar doğrulukla incelenmeli ve çarpıtılmamalıdır.
Objektiflik: Bilimsel bir bakış açısıyla, politik ve kişisel çıkarları göz ardı ederek gerçekler ortaya konmalıdır.
Soru: Uygulama adımlarını takip ederek tarihsel bilginin üretim aşamalarını gösteren bir bilgi görseli hazırlayınız.
Hazırlayacağınız bilgi görselinin sayfa 51’de bulunan analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirileceğini unutmayınız.
Öğretmeninizin rehberliğinde eşit sayıda kişiden oluşan gruplara ayrılınız.
Çalışmanızla ilgili içerik (resim, metin, tablo vb.) hazırlayınız.
Dijital ortamda ya da basılı olarak hazırladığınız bilgi görselinizi öğretmeninize teslim ediniz.
- Cevap: Sınıf içi etkinlik.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.