
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46
“Mozaiğin yapım tarihini belirleyebilmek açısından doğrudan kaynak olabilecek herhangi bir belge ya da teknik bulgu yoktur. Bu durumda tarihleme yalnızca mozaikte betimlenen tarihsel kişiliklere göre yapılabilir. İmparator II. Ioannes Komnenos’un 1118 yılında Bizans tahtına çıktığı, İmparatoriçe İrene’nin ise 1134 yılında öldüğü düşünülürse mozaiğin 1118-1134 aralığında yapılmış olması çok olasıdır. Bu tarih aralığı Aleksios Komnenos’un tasviri göz önüne alınarak biraz daha daraltılabilecektir. Aleksios Komnenos’un 1122’de müşterek imparator ilan edildiği konuyla ilgili çalışmalarda genel bir kabûl haline gelmiştir. Buradan hareketle, mozaikteki yazıtta Aleksios Komnenos ‘Romalıların İmparatoru’ (Basileus Romaion) olarak anıldığından mozaik panelin de imparator olduktan sonra; 1122 veya hemen sonrasında ya da daha genel anlamda 1122-1134 aralığında yapılmış olması gerekmektedir. (…)
Aleksios Komnenos’un 1122’de müşterek imparator ilan edildiğine ilişkin genel kabul ise İmparator II. Ioannes’in saray met- hiyecisi Theodoros Prodromos’un taç giyme töreni anlatısını temel almaktadır. Aynı zamanda II. Ioannes’in 1122’de Peçe- neklere karşı kazandığı zaferden sonra, tıpkı babası İmparator I. Aleksios Komnenos’un kendisi için yapmış olduğuna benzer şekilde, oğlu Aleksios’u müşterek imparator ilan ettiği ileri sürülmektedir.”
“1162 yılında sultan II. Kılıç Arslan İstanbul’a giderek Manuel’i ziyaret etti. Büyük saygı ve ikram gördü. O an için, iki kutup arasındaki buzlar erimiş görünüyordu. Balkanlarda Sırp ve Macarlara karşı sürdürülen mücadele yüzünden sultanla barış içinde olmak aslında Manuel’in işine geliyordu. İmparatorun sultana akla hayale gelmeyecek derecede değerli hediyeler ve paralar verdiğini yazan Niketas’ın kaydı göz önüne alınırsa, bana, bir ölçüde Manuel’in bu barışı satın almış olduğunu söylemek de, pekâlâ mümkün görünmektedir. Niketas, ayrıca bu hüsn-ü kabul karşısında sultanın eline geçirmiş olduğu Sebaste ve civarını Manuel’e iade etmeyi vaat ettiğini yazmış olması dikkat çekicidir. Çünkü Se- baste, Dinar’ın 64 km. kuzeybatısında, bugün Selçikler’dir. O halde Niketas’ın ifadesi, bir buçuk yıl önce Manuel’in sefer düzenlediği bu bölgenin yeniden Türklerin eline geçmiş bulunduğuna işaret etmekte ve böylece de bizim bu konuda ileri sürdüğümüz görüşü, yani büyük ordularla yapılan seferler sırasında alınan yerlerin sefer sona erdikten sonra elde tutulamadığı gerçeğini de doğrulamaktadır diyebiliriz.”
Soru: Tarihçiler, Kaynak O ve Kaynak Ö ile ilgili çıkarımlarına ulaşmak için nasıl bir yol izlemiştir? Açıklayınız.
- Cevap:
➢ Kronolojiye dayanarak Bizans ve Türkiye Selçuklu hükümdarlarının görev sürelerini incelemişlerdir.
➢ Birinci elden kaynaklar kullanmışlardır, örneğin Niketas’ın kaydı.
➢ Literatür taraması yaparak bilimsel eserleri karşılaştırmışlardır.
➢ Coğrafya ve toponomi bilimlerinden yararlanmışlardır.
➢ Görsel kaynaklar, örneğin Ayasofya’daki mozaik, incelemede kullanılmıştır
Soru: Kaynakların incelenmesi, Aleksios Komnenos’un mozağinin yapım tarihiyle ilgili çıkarımlara ulaşılmasına nasıl katkı sağlamıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Aleksios Komnenos’un mozağinin yapım tarihiyle ilgili dair doğrudan kaynak olabilecek herhangi bir belge ya da teknik bulgu yoktur. Tarih araştırmacısı, döneme ait birinci elden kaynaklardan ve sonradan yazılmış araştırma eserlerinden kronolojik çıkarımlar yaparak mozaiğin yapım tarihi aralığına (1122-1134) ulaşmıştır.
Soru: Kaynak Ö’deki hangi ifadeler, yazarın kendi yorumunu ve bakış açısını yansıtmaktadır?
- Cevap:
Soru: Tarihsel bilginin üretim sürecine ilişkin tespitleriniz.
- Cevap: Tarihsel bilginin üretim sürecinde, kaynakların incelenmesi ve yorumlanması büyük önem taşır. Hem yazılı hem de görsel kaynaklar, tarihçinin geçmiş olayları anlamasına ve bunlara dair çıkarımlar yapmasına katkı sağlar, ancak kaynakların güvenilirliği ve objektifliği de titizlikle değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.