Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

Kaynak Ç

“Milletimizin ismini ilk defa resmi devlet adı şeklinde kullanmak suretiyle tarih sahnesine çıkan Gök-Türkler hakkında araştırmalar Batı ilim âleminde XVII. asrın ortalarında başlamıştı. XIX. Yüzyılda da araştırmalar devam etti. Ancak, bu yüzyılın sonunda Orhun ve Tonyukuk yazıtlarının okunmasının başarılması hiç şüphesiz Gök-Türk tarihine yeni boyutlar kazandırmıştı. Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular ve yüzlerce mezar taşı kitabesi tarihimizin bu devresine ait bilgileri sağlam temellere oturttuğu gibi son derece faydalı ışık tutmuştur. (…)
İlim âleminde de malum olduğu üzere Gök-Türk tarihi hakkında en teferruatlı bilgi bulabildiğimiz kaynaklar Çince yazılmıştır. Gerek yıllık, gerekse ansiklopedik mahiyette yazılmış Çin kaynakları muhteva bakımından Grek ve İslâmi(Arap, Fars) kaynaklarından çok zengindir. Dolayısıyla dünyada günümüze kadar Çince yazılı kaynaklar, Gök-Türk tarihi araştırmalarında tarihçiler tarafından daima ön planda tutulmuştur.”
Taşağıl, 2012, s. 188. *

Kaynak E

“Fahreddin Paşa’nın büyük şöhrete ulaşmasına sebep olan ‘Medine Müdafaası’ hakkında bazı kıymetli hatıra ve araştırmalar bulunmakla beraber, bunlar hem dağınık, hem de konuyu tamamen ortaya koymaktan uzaktır. Bu kitabın hazırlanması sırasında bilhassa Osmanlı Harbiye Nezaretinin belgelerini ihtiva eden T.C. Genelkurmay Başkanlığı ATASE Arşivindeki; harpte günü gününe tutulan cerideler ile müteferrik yazışmalardan yararlanılmıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan pek çok belge de konunun aydınlatılmasında yardımcı olmuştur. Ancak, bu arşivde, tasnif çalışmalarının neticelenmesinden sonra yeni belgelerin ortaya çıkması mümkündür. Konumuza dair İngiliz Arşivinde önemli sayıda belgenin bulunduğu bilinmektedir. Çalışma imkânı bulamadığımız bu arşiv belgelerini neşredilen dokümanlardan telafi etmeye çalıştık. Arşiv vesikaları yanında, süreli yayınlar da taranarak rastlanılan bilgiler değerlendirildi. Ayrıca Fahreddin Paşa’nın rahmetli oğulları E. General Selim ve Orhan Türkkan’la görüşülerek, kendilerinden ekte verilen birkaç orijinal resim ile belge temin edilmiştir. Yukarıdaki malzemeler ışığında kaleme alınan çalışmada; Fahreddin Paşa’nın askerî niteliklerini ispat ettiği Birinci Dünya Harbinde Medine Müdafaası esas alınmıştır.”

Kaynak F

“Elinizdeki ikinci baskı, ilk baskıya göre genişletilmiştir. Birinci baskıda İstanbul Üniversitesinin Nadir Eserler Kütüphanesinin kapalı olmasından dolayı ulaşamadığım yazma seyahatnamelere ulaştım. Birinci baskıda eserlere ulaşamamamdan kaynaklanan yanlış ve eksiklerimi düzeltme imkânı buldum. Birinci baskıda yapmayı isteyip de kısmen yapabildiğim seyahatnamelere eş zamanda karşılaştırmalı yaklaşımı, ikinci baskıda biraz daha fazla yapabildim.”

Soru: Bu kaynakların yazarları tarihsel bilginin üretim sürecinde neden farklı kaynaklardan bilgi toplamaya ihtiyaç duymuştur?

  • Cevap:

Bir tarihçinin, bilginin üretim sürecinde  farklı kaynaklardan bilgi toplamasında, tarihî olayların karmaşık bir yapıda ve çok boyutlu olmasının önemli bir rolü vardır.

Her kaynak aynı derecede güvenilir ve tarafsız olmayabilir.

Farklı kaynakların karşılaştırılması, bir kaynaktaki eksikliklerin diğer kaynaklarla tamamlanmasına, tarihçilerin daha kapsamlı analizler yapabilmesine, kaynakların doğruluk ve güvenirliliğinin değerlendirilmesine yardımcı olur.

Böylece daha dengeli ve tarafsız (objektif) bir tarih yazımı mümkün hâle gelir.

Sonuç olarak tarihsel bilginin çözüm sürecinde farklı kaynaklardan bilgi toplamak, daha doğru, kapsamlı ve güvenilir bir tarih anlayışını mümkün kılar.

Bu da tarihin doğru yazılmasına ve daha iyi anlaşılmasına olanak tanır.

Soru: Kaynak F’nin yazarının ikinci baskıda farklı kaynaklardan yeni bilgiler toplaması, tarihsel bilginin üretim sürecini nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kaynak F’nin yazarının ikinci baskıda farklı kaynaklardan yeni bilgiler toplaması tarihsel bilginin üretim sürecini olumlu etkilemiştir. Yazar, ilk baskıdaki yanlışları ikinci baskı için yaptığı bilgi toplama süreci neticesinde düzeltme imkânı bulmuş, bu durumda eserin güvenirliliğini artırmıştır.

Soru: Kaynak D’deki bilgilere ulaşmak için hangi bilim dallarından yararlanılmış olabilir?

  • Cevap: Kaynak D’deki bilgilere ulaşmak için tarihe yardımcı bilim dallarından kazı bilimi olan arkeolojiden, kitabe bilimi olan epigrafiden, eski yazıları okuma bilimi olan paleografyadan ve dil bilimi olan filolojiden faydalanıldığı söylenebilir. Arkeoloji, görselde verilen kitabenin gün yüzüne çıkarılmasında; epigrafi, kitabenin yapıldığı malzeme, üzerindeki yazı, kitabenin büyüklüğü gibi detaylar hakkında; paleografya, kitabe üzerindeki yazıların okunmasında; filoloji, eserin dilinin çözülmesinde tarihe yardımcı olur.

Soru: Tarihsel bilginin üretim sürecine ilişkin tespitleriniz.

  • Cevap: Tarihsel bilgi, farklı kaynakların eleştirel analizi, yeni belgelerin bulunması ve doğruluk kontrolü ile sürekli gelişir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!