Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 37

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 37

Soru: Metinden yararlanarak soruyu cevaplayınız.

Bir dedektif, araştırdığı olayı çeşitli bilgi ve belgelerden yararlanarak aydınlatır. Bunu yaparken öncelikle olayla ilgili kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl ve neden kelimeleriyle başlayan sorular sorar. Araştırma yaparken âdeta bir yapbozun parçalarını birleştirir gibi titiz ve sistemli bir çalışma yürütür. Daha sonra elde ettiği ipuçlarından yola çıkarak olayı tüm yönleriyle sorgular ve kanıtlar üzerinden doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmaya çalışır. Dedektifler, bu süreçlerin tamamında bilimsel yöntemler izlemek ve mesleki etik ilkelere uygun davranmak zorundadır.

Soru: Tarihçiler dedektiflere benzetilebilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, tarihçiler dedektiflere benzetilebilir. Çünkü tarihçiler de geçmiş olayları anlamak için belge ve kanıtları titizlikle inceler, neden-sonuç ilişkilerini sorgular ve olayları doğru bir şekilde yorumlamaya çalışırlar. Her iki meslek de sistemli ve analitik bir yaklaşım izler.

Soru: Görsel ve açıklamasını inceleyerek soruları cevaplayınız.

Kadeş Savaşı, Hitit İmparatorluğu ile Mısır Krallığı arasında gerçekleşmiştir.

Yukarıdaki görsel, Mısır’daki Büyük Ebu Simbel Tapınağı’nda yer alan ve Kadeş Savaşı’nda II. Ramses’i savaş arabasında gösteren bir rölyefe aittir. Kadeş Savaşı’nda taraflar birbirleri üzerinde kesin bir üstünlük sağlayamamasına rağmen II. Ramses Ebu Simbel Tapınağı’nda yaptırdığı rölyeflerde kendisini muzaffer bir kral olarak tasvir ettirmiştir.

Soru: Kadeş Savaşı’yla ilgili bir araştırma yapacak olsanız nasıl bir yöntem izlersiniz? Neden?

  • Cevap: Kadeş Savaşı’nı araştırmak için Hitit ve Mısır’dan kalan birinci elden kaynaklara, rölyef, antlaşma metni ve Hititler tarafından yazılmış yıllıklara başvurulmalıdır. Bu kaynaklardan elde edilen bilgiler tasnif edilmelidir. Daha sonra bu bilgilerin yeterlilik ve güvenilirliği kontrol edilmeli, en son aşamada eldeki bilgiler bir araya getirilmelidir. Kadeş Savaşı, yaşandığı dönemin değer yargılarına göre değerlendirilmeli, objektiflikten uzaklaşılmamalıdır.

Soru: Bu rölyefle ilgili hangi soruları sorardınız?

  • Cevap:

Şu soruları sorardım:

  • Bu rölyeften yola çıkarak Mısır Uygarlığı’nın askeri ve siyasi günü hakkında neler söylenebilir?
  • Kadeş Savaşı hangi uygarlıklar arasında meydana gelmiştir?

Soru: Bu rölyef Kadeş Savaşı’nı araştıran bir tarihçi için doğru ve güvenilir bir kaynak olabilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu rölyef doğrudan olayın yaşandığı döneme ait olduğu için 1. elden kaynak statüsündedir. Bu nedenle de bir tarihçi için doğru ve güvenilir bir kaynak olarak kabul edilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!