Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

Soru: “Tarihin Doğası” ile ilgili aşağıdaki metnin bazı cümleleri yanlış bilgi içermektedir. Bu cümleleri tespit edip düzelterek altta bırakılan alana yeniden yazınız.

Tarih, insanlığın geçmişte neler yaşadığını anlamak için yapılan bir zaman yolculuğudur. Bu anlamda olayların sırayla anlatıldığı bir hikâye kitabına benzer. Aynı zamanda da bu olayların neden, sonuç ve etkileri dikkate alınmadan yapılan, sadece olayları keşfetmeye yönelik bir çalışmadır.

Geçmiş kavramı, yaşanmış ve değiştirilemez olayları ifade etmek için kullanılır. Tarih ise bu olayları anlamak ve yorumlamak için kullanılan araç ve yöntemleri içerir. Tarihsel olaylar, geçmişte gerçekleşen ve değiştirilebilir nitelikte olan olaylardır. Tarihçiler, kaynaklardan elde ettikleri bilgiler aracılığıyla geçmişin izlerini sürerek olayları farklı şekilde inşa eder ve anlamlandırır. Bir başka deyişle tarihçiler, geçmişi yeni belgeler ışığında değerlendirip yorumlayan kimselerdir. Dolayısıyla tarih bilimi, geçmişi eleştirel bir şekilde inceleyerek olayların neden, sonuç ve etkilerini analiz eden bir çalışma alanıdır. Tarihin temel kavramlarından biri olan yöntem, tarihçilerin geçmişi anlamak ve yorumlamak için kullandığı bilimsel metotları ifade eder. Bu süreçte tarihçiler sadece bir kaynağı analiz eder, hipotezler geliştirmez ya da geliştirdikleri hipotezleri kanıtlarla desteklemez. Tarihin bilimsel doğası da bu süreçte ortaya konmuş olur.

Olgu, geçmişte gerçekleşmiş ve rivayetlere (söylentilere) dayalı olayların neden ve sonuçlarını ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Kanıt ise tarihsel olay ve olguları destekleyen belgelerden, kalıntılardan ve diğer kaynaklardan elde edilir. Tarihçilerin geçmişi yeniden inşa etmesinde kanıtların çok önemli bir rolü vardır.

Tarihin temel kavramlarından biri de zamandır. Tarihçiler, insanlık tarihini çağlara ve çeşitli zaman dilimlerine ayırarak inceler. Bu sayede geçmişin geniş ve karmaşık yapısının anlaşılması kolaylaşır. Örneğin Eski Çağ, Rönesans, Orta Çağ gibi adlandırmalar belli olaylara ve özelliklere işaret etse de tutarlı bir bütün oluşturmaz. Değişim ve süreklilik kavramları ise tarihin statik (durağan) doğasını yansıtır. Tarih boyunca bütün toplumlar, kültürler ve politik yapılar aynı kaldığı için tarihte de süreklilik kavramından söz edilemez. Dolayısıyla tarih, değişim ve sürekliliği inceleyerek insanların daha kapsamlı bir bakış açısı geliştirmesini sağlar.

  • Cevap:

Düzeltilmiş Metin:

Tarih, insanlığın geçmişte neler yaşadığını anlamak için yapılan bir zaman yolculuğudur. Bu anlamda olayların sırayla anlatıldığı bir hikâye kitabına benzer. Aynı zamanda da bu olayların neden, sonuç ve etkileri dikkate alınarak yapılan,  olayları keşfetmeye yönelik bir çalışmadır.

Geçmiş kavramı, yaşanmış ve değiştirilemez olayları ifade etmek için kullanılır. Tarih ise bu olayları anlamak ve yorumlamak için kullanılan araç ve yöntemleri içerir. Tarihsel olaylar, geçmişte gerçekleşen ve değiştirilemez nitelikte olan olaylardır. Tarihçiler, kaynaklardan elde ettikleri bilgiler aracılığıyla geçmişin izlerini sürerek olayları farklı şekilde inşa eder ve anlamlandırır. Bir başka deyişle tarihçiler, geçmişi yeni belgeler ışığında değerlendirip yorumlayan kimselerdir. Dolayısıyla tarih bilimi, geçmişi eleştirel bir şekilde inceleyerek olayların neden, sonuç ve etkilerini analiz eden bir çalışma alanıdır.

Tarihin temel kavramlarından biri olan yöntem, tarihçilerin geçmişi anlamak ve yorumlamak için kullandığı bilimsel metotları ifade eder. Bu süreçte tarihçiler birçok kaynağı analiz eder, hipotezler geliştirir ya da geliştirdikleri hipotezleri kanıtlarla desteklerler. Tarihin bilimsel doğası da bu süreçte ortaya konmuş olur.

Olgu, geçmişte gerçekleşmiş ve rivayetlere (söylentilere) dayalı olayların neden ve sonuçlarını ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Kanıt ise tarihsel olay ve olguları destekleyen belgelerden, kalıntılardan ve diğer kaynaklardan elde edilir. Tarihçilerin geçmişi yeniden inşa etmesinde kanıtların çok önemli bir rolü vardır.

Tarihin temel kavramlarından biri de zamandır. Tarihçiler, insanlık tarihini çağlara ve çeşitli zaman dilimlerine ayırarak inceler. Bu sayede geçmişin geniş ve karmaşık yapısının anlaşılması kolaylaşır. Örneğin Eski Çağ, Rönesans, Orta Çağ gibi adlandırmalar belli olaylara ve özelliklere işaret etse de tutarlı bir bütün oluşturmaz. Değişim ve süreklilik kavramları ise tarihin dinamik doğasını yansıtır. Tarih boyunca bütün toplumlar, kültürler ve politik yapılar değişim gösterdiği için tarihte de süreklilik kavramından söz edilemez. Dolayısıyla tarih, değişim ve sürekliliği inceleyerek insanların daha kapsamlı bir bakış açısı geliştirmesini sağlar.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
309
unlike
78
clap
73
angry
65
love
19
confused
15
sad
11
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!