
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34
Soru: 6-7. soruları verilen görsellere göre cevaplayınız.
Aşağıda Metropolitan Museum’daki MÖ VI. yüzyıla (Arkaik Dönem) tarihlenen ve Antik Yunan medeniyetinden kalan bir amforanın önden ve arkadan görünümü verilmiştir.
Soru: Bu görsellerden hareketle Arkaik Dönem’e dair hangi bilgilere ulaşılabilir?
- Cevap:
➢ Çömlekçilik ve resim sanatı gelişmiştir.
➢ Amfora’nın değişik renklerle boyanması kimya biliminin kullanıldığını göstermektedir.
➢ Amforalar, tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen zeytinyağı gibi sıvıların konulduğu kaplardır. Bu durum, insanların yerleşik hayata geçtiklerini kanıtlamaktadır.
➢ Amfora’nın üzerindeki resimde at arabalı ve teçhizatlı askerlerin bulunması savaş teknolojisinin geliştiğine ve düzenli askerî birliklerin varlığına işaret etmektedir.
➢ Askerlerin mızrak, kalkan ve kılıç gibi silahlara sahip olması, madencilik teknolojisinin varlığını göstermektedir.
Soru: Bu tür arkeolojik buluntulardan yararlanılarak elde edilen tarihsel bilgiler sizce bilimsel nitelik taşır mı? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Evet, çünkü arkeolojik buluntular, dönemin yaşamını, kültürünü ve sosyal yapısını anlamak için somut kanıtlar sunar. Bilimsel yöntemlerle incelenip, tarihlendirilerek güvenilir bilgi sağlarlar.
Soru: 8-9. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.
“(…) Neden ve sonuç, afacan ikizler gibidir. Tarihsel çalışmada bunlar birbirlerinden ayrılamazlar, yine de bunların birbirleriyle tam olarak nasıl bir ilişki kurduklarını görmek genelikle zordur. Olayları harekete geçiren şeye tetikleyici veya hızlandırıcı neden diyebilirsiniz. Arka plandaki nedenler, tetikleyici nedenin içinde vücut bulduğu bağlamı oluşturan ve yaratan nedenlerdir. Tetikleyici nedenler genellikle dramatik ve oldukça açıktır. Arka plandaki nedenleri çözmek daha zordur ve bunlar genellikle belirsizdir. (…)
Bazı neden soruları daha keskin bir şekilde yanıtlanmış gibi görünebilir. Yine de sorgulayan bir tarihçi, orijinal meseleyi yeniden inceleyebilir ve kabul edilmiş olan öğretileri değiştiren ve hatta belki de onunla çelişen başka bir olası yanıt bulabilir. (…) bu sürecin potansiyelinin farkına varmak, kesinleşmiş gibi görünen tarihsel hakikatleri eleştirmeden kabul etmede dikkatli olmak için yeterli motivasyon unsuru olmalıdır. Böyle bir şüphecilik, tarih yazmanın önemli bir unsurudur. Gözden kaçmış olabilecek soruları sormak, kabul edilmiş cevaplar hakkında yeni biçimlerde düşünmek, kanıtları dikkatlice yeniden incelemek ve daha önce incelenmemiş kaynakları keşfetmek, geçmişle ilgili bir hikâyeyi yeniden anlatmak için yeni olasılıklar doğurabilir.”
Soru: Tarihsel çalışmada tetikleyici nedenler ile arka plan nedenlere örnekler veriniz.
- Cevap:
Tetikleyici nedenler ile arka plan nedenlere örnekler
➢ 1914’te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahtı Ferdinand ve eşinin Saraybosna’da bir grup Sırplı suikastçı tarafından öldürülmeleri Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının tetikleyici nedeni olarak gösterilebilir.
➢ İngiltere ile Almanya arasındaki ekonomik rekabet, sömürgecilik, milliyetçilik, silahlanma ve devletler arasındaki bloklaşma Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasındaki arka plan nedenleri arasında gösterilebilir.
Soru: Yazara göre yeni bir tarihsel keşif nasıl yapılmalıdır?
- Cevap:
➢ Doğruluğu kesin olarak kabul edilmiş olsa bile tarihî olayları yeniden sorgulamaktan çekinmemek,
➢ Daha önce sorulmamış soruları sormak, doğru kabul edilmiş cevaplar hakkında yeni biçimlerde düşünmek, şüpheci olmak,
➢ Olayla ilgili kanıtları dikkatlice yeniden incelemek ve daha önce incelenmemiş kaynakları ortaya çıkarmak.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.