9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25
Kaynak I
“1980’li yıllara geldiğimizde Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye’de yapılan kazılarda ortaya çıkan sonuç artık Neolitik kültürün tümüyle yeniden tanımlanmasını gerektirecek duruma gelmiştir. Bu bağlamda düşünce sistemimizi, Neolitik kültüre bakış açımızı yeniden biçimlendirirken Güneydoğu Anadolu’ya özgü ‘yerleşik avcı toplayıcılar’ gibi yeni ve öncekilere tümüyle karşıt bir kavram oluşmaya başlamıştır. Yeni kazılarla ortaya çıkan tablo belirginleştikçe Anadolu Neolitiğini açıklamak için kullanılan tanımlar giderek farklılaşmış ve daha önceleri bu kadar eski bir dönem için düşünülmeyecek kavramlarla birlikte anılmaya başlanmıştır. İlk başlarda ‘özel yapı’ daha sonralarında ‘kült yapısı’ olarak tanımlanan yapılar için artık rahatlıkla tapınak, eşitcil bir toplum yerine katmanlaşmış toplum, yönlendirilmiş işgücü, seçkin-usta zanaatkarlar, piroteknoloji, sanat, uzak mesafeler arası ticaret… gibi kavramlardan Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem için de rahatlıkla söz edebilmekteyiz. (…)
Göbekli Tepe ile temsil edilen kültür her bakımdan heyecan verici, ezberimizi bozan, düşünce sistemimizi zorlayan özellikler taşımaktadır. Her ne kadar bunlar Çayönü kazılarından bu yana Güneydoğu Anadolu, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de bu döneme ait 14’ü geniş kapsamlı olmak üzere 22 kazı yeri ile ortaya çıkan oluşum ile tam bir uyum sergilemekte ise de bu tablo halen daha çok yenidir. Algımızın bu bulgulara göre dönüşmesi, düşünce sistemimize sinmesi ve özellikle kültürel sürecin kuramsal yapısına oturabilmesi için zaman gerekmektedir.”
Soru: Kaynak H’deki dikili taş gibi tarihsel kalıntılardan yararlanılarak hangi tarihsel bilgilere ulaşılabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Kaynak H’deki dikilitaş gibi tarihsel kalıntılardan yola çıkarak kaynağın bulunduğu yer olan Göbeklitepe’deki insanların dini inanışları, sanat anlayışları gibi alanlarda bizlere bilgiler vermektedir. Ayrıca dikilitaşın yapım malzemesi de o dönemde anıtsal yapılarda kullanılan malzeme çeşitliliği hakkında da önemli bilgiler içerir.
Soru: Kaynak I’ya göre Göbeklitepe gibi yeni bulunan yerleşimlerin tarihçilik açısından ortaya çıkardığı sonuçlar nelerdir? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Göbeklitepe gibi taş tepelerin oluşturduğu bir coğrafyada oluşan kültür tarihçilik açkısından ezber bozan ve heyecan verici bir özellik taşımaktadır. Yakınında herhangi bir yerleşim olmayan taş tepe üzerine inşa edilmiş ve sadece ibadet için yapılan bu yapının bulunması tarih dünyasında büyük ses getirmiş ve tüm ezberleri bozmuştur. Göbeklitepe’nin bulunmasıyla “İlk dini inanışlar yerleşik hayat ile başlamıştır.” tabusu yıkılmıştır. Göbeklitepe’nin bulunuşu mevcut tarihi bilgileri ve ezberleri değiştirmiş, yerleşik hayat ve dini inanış arasındaki bilinen yorumların silbaştan değişmesine neden olmuştur.
Soru: Sayfa 22-23-24-25’te incelediğiniz kaynaklarda tarihsel bilginin hangi özelliklerinin ele alındığım ve bu tespitinizin gerekçelerini aşağıdaki tablonun ilgili alanlarına yazınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.