Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 249

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 249

Soru: 9. soruları kaynaklara göre cevaplayınız.

Kaynak A

“Müslümanlara Suriye ve Filistin kapılarını açan Ecnâdeyn (634)zaferinin ardından Bizans’a ait birçok şehir fethedilmiş, Suriye Yermük (636) zaferiyle Bizans’ın elinden alınmış ve sıra Filistin’in bütünüyle fethine gelmişti. Hıristiyanların bu bölgedeki kutsal merkezi Kudüs’ü kuşatan İslâm orduları başkumandanı Ebû Ubeyde b. Cerrâh’tan aman dileyen ve müslümanların Suriye şehirleriyle yaptıkları anlaşmalara benzer bir anlaşmanın kendileriyle de yapılmasını teklif eden Kudüs halkı şehri bizzat halifeye teslim etmek istediğini bildirdi. Hz. Ömer, Ebû Ubeyde’nin daveti üzerine Câbiye’den Kudüs’e gelerek şehri Patrik Sophronios’tan teslim aldı ve anlaşmayı imzaladı

Kaynak B

Hz. Ömer’in Kudüs’ü fethettiğinde yaptığı antlaşma metni: “Bu Allah’ın kulu ve Emirü’l-Mümin Ömer’in, İliya’ya (Kudüs) sağladığı himayedir. Koruma, onların canları ve malları, kiliseleri ve haçları, hastaları ve sağlıklı olanları ile dindaşları içindir. Onların kiliseleri mesken olarak kullanılmayacak, yıkılmayacak, onlara veya avlularına, haçlarına ve mallarına hiçbir şekilde zarar verilmeyecektir. Onlara dinde bir zorlama yapılmayacak, onlardan hiçbiri dininden ötürü zarar görmeyecektir. Yahudilerin onlarla beraber İliya’ya yerleşmelerine müsaade edilmeyecektir. İliya halkı, diğer şehirlerin halkları gibi cizye ödemeyi ve Romalıları şehirlerinden kovmayı taahhüt ederler. Şehri terkeden bir Romalının canı ve malı, salim bir yere erişinceye kadar güvende olacaktır, fakat İliya’da ikamet eden bir Romalı güven içinde olacak ve cizye ödeyecektir. İliya halkından herhangi biri Romalılarla gitmek ister ve mallarını beraberinde götürürse, onlar ve kiliseleri ile haçları yerlerine ulaşıncaya kadar güvende olacaklardır. Onlar, ödemekle yükümlü oldukları cizye vergisini ödedikleri sürece, burada her ne yazılı ise Allah’ın ahdi ile Resulü’nün, Halife’nin ve Müminlerin sorumluluğu altındadırlar. Bu antlaşmanın şahitleri Halid bin Velid, Amr bin As, Abdurrah- man bin Avf ve Muaviye bin Ebi Süfyan’dır. Hicri 15 yılında yazıldı.”
Numani, 2015, s. 276. *

Kaynak C

“1 Haziran 1099’da Kudüs önlerine gelen Haçlılar şehri kuşattılar, kısa bir süre sonra da Yafa’ya gelen gemilerden yiyecek ve malzeme yardımı almaya başladılar. (…) 13-14 Temmuzda taarruza geçildi. 15 Temmuz günü (…) şehre girdiler ve Sütunlar Kapısı’nı açtılar. Haçlılar şehre girerken müslüman halkın bir kısmı Kubbetü’s-sahre’ye ve Mescid-i Aksâ’ya sığınmaya çalıştı; bir kısmı da şehrin güney mahallelerine doğru kaçtı. (…) Haçlılar Kudüs’ü zaptettikten sonra görülmemiş bir vahşet sergilediler: Şehirdeki bütün müslümanlar öldürüldü. Tankred Kubbetü’s-sahre’ye saldırıp burayı yağmaladı. Mescid-i Aksâ’ya sığınanlar da kılıçtan geçirildi. Mûsevîler’in hepsi müslümanlara yardım ettikleri gerekçesiyle sığındıkları sinagoglar ateşe verilerek yakıldı. Haçlılar’ın yaptığı katliam öylesine kanlı bir boyuta ulaştı ki Haçlı ordusunda bulunan ve Kudüs’ün zaptını anlatan tarihçiler bile bu katliam karşısında duydukları dehşeti ifade etmişlerdir. Meselâ tarihçi Raimundus Aguilers, zaptın ertesi sabahı Harem-i şerif mahallesine giderken her tarafı kaplayan cesetlerin arasından ve dizlerine kadar çıkan kan birikintilerinin içinden geçmek zorunda kaldığını söyler.”

Soru: Kaynak A ve B’ye göre Kudüs’ün Müslümanlar tarafından fethinde nasıl bir yönetim politikası izlendiğini açıklayınız.

  • Cevap: Müslümanlar, Kudüs’ü fethederken halkın can ve mal güvenliğini koruyan, din ve ibadet özgürlüğünü garanti altına alan barışçıl bir yönetim politikası izlemiştir. Hz. Ömer, şehir halkıyla anlaşma yaparak kiliselerin zarar görmemesini ve halka baskı uygulanmamasını sağlamıştır.

Soru: Kaynak B’de yer alan antlaşma, Kudüs halkı için neleri öngörmektedir?

  • Cevap: Antlaşma, halkın can ve mal güvenliğini, dini ibadet özgürlüğünü ve kiliselerin korunmasını garanti altına almıştır. Ayrıca, halkın cizye vergisi ödeyerek güven içinde yaşamaya devam edebileceği belirtilmiş, isteyenlerin şehri terk etmesine de izin verilmiştir.

Soru: Kaynaklardan hareketle Kudüs’ün Müslümanlar tarafından fethi ve yönetimi ile Haçlılar tarafından işgali sırasında izlenen politikalar arasındaki farklılıkları açıklayınız. Bu farklılıkların, Kudüs halkı üzerindeki etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Müslümanların fethi barışçıl bir şekilde gerçekleşmiş ve halkın güvenliği sağlanmışken, Haçlılar Kudüs’ü ele geçirirken büyük bir katliam yapmış, şehirdeki Müslüman ve Yahudi halkı öldürmüş veya sürgün etmiştir. Bu durum, Müslüman yönetimi altında halkın huzur içinde yaşamasını sağlarken, Haçlı işgali sırasında büyük bir korku ve yıkım yaşanmasına neden olmuştur.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 249 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!