Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

Soru: Kaynak C’deki minyatürler, tarih araştırmalarında kaynak olarak kullanılabilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Minyatürler, iki boyutlu resimlerdir. İslam dünyasında  3 boyutlu resim hoş görülmediği için resim sanatının yerine minyatür sanatı gelişmiştir. Verilen minyatürlerde Kanuni Sultan Süleyman’ın 1520 yılında tahta çıkış yaptığı cülus töreni konu edinilmiştir. Bu minyatürler Osmanlı Devleti’nde tahta çıkış merasimleri ve protokol kuralları hakkında araştırma yapan tarihçiler için eşsiz bilgiler vermektedir. Minyatürlerde, o dönemin devlet adamlarının giyim kuşamları, törende kurulan nizam ve düzen, devlet adamları arasındaki protokol hakkında bilgiler elde ederiz.

Kaynak Ç

“Tarih, geçmişe dair kaynakların belli metotlarla çalışılarak bilgi üretilmesi faaliyeti olarak tanımlandığında kaynaklar da geçmişe dair izleri muhafaza eden materyaller şeklinde tanımlanabilir. O halde tarihçinin yaptığı iş, en sade ifadeyle, geçmişe dair izleri muhafaza eden bu kaynaklardan yararlanarak bilgi üretmektir.
Tarihte olaylar yaşanırken çevresinde bir dizi iz bırakır. İşte, bu izlerin bırakıldığı nesneler tarihin kaynaklarıdır. Tarihsel bilgi üretirken, kaynaklarda bırakılan izler canlandırılarak, tarih yeniden inşa edilir. Bu yeniden inşa sürecinin geçmişte yaşanılan olayları temsil etmesi veya büyük ölçüde benzemesi, olayların teferruatlı kayıtlarının tutulmasıyla ve bu kayıtların iyi muhafaza edilmesiyle mümkün olur. Bu bağlamda tarihi kaynaklar arasına, geçmişte olaylar yaşanırken üzerine olayın izlerini bıraktığı veya olayın kayıtlarının tutulduğu her türlü materyal dahil edilebilir.”

Acun, 2011, s. 119. 

Soru: Kaynak Ç’de tarihsel kaynakların hangi özelliklerinden bahsedildiğini yazınız.

  • Cevap: Tarihsel bir kaynağın orjinal olması yani doğrudan olayın geçtiği döneme ait bir belge, eşya ya da sanat eseri olması gerekmektedir. Tarihsel kaynağın güvenirliliği onun birinci elden kaynak yani doğrudan olayın geçtiği döneme ait olması ile ilişkilidir. Araştırmacının  tarihsel kaynağa yaklaşımı, niyeti, bakış açısı araştırmanın güvenirliliğini doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!