
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22
Tarihçiler, tarihsel öneme sahip hangi olay ve olguları araştıracaklarını belirlerken bazı çalışma yöntemleri kullanır. Bir tarihçinin geçmişteki tüm olayları, kişileri, toplulukları ya da mekânları araştırması mümkün değildir. Bu nedenle ele alınacak konunun tarihsel önemini belirlemek için söz konusu olay ya da olgunun o dönemde yaşayan insanlar için ne kadar önemli olduğu, insanların yaşamını nasıl etkilediği, bu etkilerin günümüze kadar devam edip etmediği gibi sorular üzerinden konu içeriği ve kapsamı sınırlandırılır.
Soru: Tarih ne değildir? Açıklayınız.
- Cevap: Tarih sadece büyük şahısların hikayesi değildir. Tarih sadece lider ve kahramanlarla sınırlı değildir. Tarih geleceği kesin bir şekilde öngörme aracı değildir. Tarihden dersler çıkarılabilir, ancak tarihsel olaylar tekrarlanamaz. Her olay kendi bağlamında değerlendirilmeli ve geleceği tahmin etmek için bir rehber olarak görülmemelidir.
Soru: Tarihçi kim değildir? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Tarihçi, sadece bir hikaye anlatıcısı değildir. Tarih, olayların sadece hikâye olarak anlatılması değildir. Tarihçi, olayların nedenlerini, sonuçlarını, aralarındaki ilişkileri ve toplum üzerindeki etkilerini analiz eder. Tarihçi, belirli bir kişi veya grubu yücelten biri değildir. Tarihçiler, tarihsel figürleri veya olayları yüceltmek veya karalamak gibi bir amaca sahip olmamalıdır. Tarihsel analiz, kişilere ya da olaylara duygusal veya öznel yaklaşmaktan ziyade, nesnel bir değerlendirme yapmayı gerektirir.
Soru: Tarih nasıl yazılmaz? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Tarih, kaynaklara dayanmadan, olaylar hakkında belge ve kanıtlar sunulmadan yazılamaz. Tarih yazımı kalıntılar, buluntular ve belgeler gibi güvenilir kaynaklara dayanılarak yazılmalıdır. eğer tarih yazımı kanıtlara dayanmaz ise tarihsel olayın doğruluğu sorgulanır ve güvenirliliği zedelenir. Tarih, mitlere ve efsanelere dayanılarak yazılamaz. Mitler ve efsaneler, kültürlerin bir parçası olsa da tarihsel gerçeklikten farklıdırlar. Tarih, hayali ve destansı anlatılar üzerine inşa edilemez.
Soru: Tarih alanının kapsamına girebilecek ve giremeyecek olaylara örnekler vererek bu örnekleri seçmenizin nedenlerini açıklayınız.
- Cevap:
Tarih kapsamına giren olaylar:
- Kavimler Göçü, I. Dünya Savaşı, salgın hastalıklar ve bu hastalıkların sebep olduğu gelişmeler örnek olarak gösterilebilir.
- Bir olayın tarihin konusu olmasındaki en temel kriter, o olayın insan faaliyeti olup olmadığının belirlenmesi ve insanların o olaydan etkilenmeleridir.
- Kavimler Göçü ve I. Dünya Savaşı gibi olaylar tamamen insan faaliyetlerinin bir sonucudur. Bu bakımdan tarihin inceleme alanına girer.
- Salgın hastalıklar ise insan ölümlerine sebep olması bakımından tarihin inceleme alanına girer.
Tarih kapsamına girmeyen olaylar:
- Yabani kuşların mevsim değişimlerinde yapmış oldukları göçler ve Küresel Isınma meselesi gösterilebilir.
- Yabani kuşların yapmış oldukları göçler insan faaliyeti olmadığı için tarihin inceleme alanına girmez. Kuşların mevsimsel hareketi zooloji biliminin temel konusudur.
Soru: Tarihsel bilginin özellikleri ile ilgili kaynakları inceleyerek soruları cevaplayınız ve s. 25’te verilen tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
Kaynak A
“Tarih çalışmalarında nesnel olarak ölçülebilir zaman ‘kronoloji’ olarak da adlandırılır ve olayları tarihlendirmek, zaman içinde bir başlangıç ve bitiş belirlemek için gerekli zamanın akışını tasvir etmek için kullanılır. (…) Tarihsel zaman içinde tanımlanan olayların öncelik-sonralıklarına göre belli bir zamansal sıraya dizilmesiyle oluşan kronoloji, olaylar arasında sağlam bir köprünün kurulması açısından tarihin temel öğelerinden biridir. (…) Kronoloji, geçmişe ait olayların bir sıraya dizilmesinden daha kapsamlı bir eylemdir ve geçmişe yönelik sebep, sonuç, değişim ve sürekliliği anlamayı gerektirir.”
Akbaba, 2020, s. 2016.
Soru: Kaynak A’ya göre tarihsel olayların belli bir kronoloji içine yerleştirilmesi neden önemlidir?
- Cevap: Kaynak A’ya göre Tarihsel olaylar genellikle birbiriyle bağlantılıdır ve bir olay diğerini tetikleyebilir. Kronoloji, bu neden-sonuç ilişkilerini ortaya koyar ve tarihsel süreçlerin mantığını anlamamıza imkân tanır. Kronolojik sıralama, olayların birbirleriyle olan ilişkisini ve ardışıklığını anlamamızı sağlar. Bu, bir olayın neden ve nasıl gerçekleştiğini, hangi koşullar altında ortaya çıktığını ve ne tür sonuçlara yol açtığını daha iyi kavramamıza yardımcı olur.
Kaynak B
“(…) Tarihsel olay, toplumsal yaşam içinde ortaya çıkan, yeri ve zamanı belli olan, en az iki kişinin karşılıklı ilişkisi ve etkileşimidir. Örneğin Fransız İhtilali, Türk Kurtuluş Savaşı, Pön Savaşları veya Dandanakan Savaşı gibi. (…)
Tarihi ve sosyal olayların tesiriyle oluşan / kurgulanan bilgi demetleri olan olgular ise genel ve soyut oluşlardır. Dolayısıyla tarihin inşa sürecinde kullanılan çıkarımlar ve sonuçlardır. (…) Tarihi ayakta tutan tüm tarihçiler için geçerli olan temel bilgilerdir. (…)’
Yılmaz, 2017, s. 66-70.
Soru: Kaynak B’ye göre tarihsel olay ve olgunun özellikleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Tarihsel olay, belirli bir zaman ve mekânda gerçekleşen, başlangıç ve bitiş noktası olan, somut ve tekil bir gelişmeyi ifade eder. Olaylar genellikle kısa süreli, ani değişimlere neden olan ve gözle görülür sonuçları olan durumlardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.