
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212


“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212
Soru: Kaynakları inceleyerek Abbasi Devleti’nin yönetim ve ordu yapılarına ait özellikleri aşağıda verilen tablodaki ilgili yerlere yazınız.
Kaynak AO
“Abbâsîlerde merkezî yönetimde halife, vezir, hâcib en önde gelen kişilerdi. Merkeziyetçi bir idari yapının var olduğu Abbâsîlerde, bu yapının en üst noktasında devlet başkanı sıfatıyla yer alan kişi halife idi. Abbâsî halifeleri kendilerini sadece hükümdar olarak değil, Allah’ın yeryüzündeki temsilcileri olarak da görüyorlardı. (…)
Abbâsîlerde halifelik verasete dayalı bir şekilde devam etti. Emevîler döneminde başlatılan veliahtlık sistemi, hilâfeti Abbâsî ailesi içinde bulundurmak gayesiyle devam ettirildi. (…) Abbâsî Devleti idarîyapısında, halifelikten sonra en önemli kurum vezirliktir. Abbâsîler ile birlikte ilk defa Müslüman devlet yapılanmasında ortaya çıkan vezirlik kurumu, Sasanîler’den alınmıştı. Vezir, halifenin vekili ve idarî yapının başı idi. (…)
Emevîler döneminde merkezde yer alan (….) divânlar, Abbâsîler döneminde de varlığını devam ettirdi. (…) Abbâsîler döneminde halk, havas ve avam olmak üzere iki büyük sınıfa ayrılıyordu. (…) Abbâsîler Mevaliye çok önem vermiş ve onları devletin önemli makamlarına getirmişlerdir.”
Bozkurt, 2022, s. 493-494, 501. *
Kaynak AÖ
“Abbâsî ordusunun esasını, ücretli denilen nizamî ve dâimî statüdeki muvazzaf askerler teşkil etmekteydi. Bunlar yaptıkları askerî hizmet karşılığında devlet bütçesinden maaş alırlar ve her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanırdı. (…) Abbâsî ordusu şu beş gruptan oluşuyordu: 1. Başşehirde bulunan ve doğrudan halifeye bağlı olarak görev yapan muhafız birliği. 2. Büyük devlet adamlarının emrinde görev yapan birlikler. 3. Vilâyetlerde bulunan kuvvetler. 4. Avâsım ve sugür adı verilen sınır garnizonlarındaki birlikler. 5. Yardımcı kuvvetler. (…)
Savaşlarda kullanılan başlıca silâh, araç ve gereçler de kılıç, ok, yay, hançer, mızrak, topuz, balta, kalkan, zırh, miğfer, dikenli tel, merdiven, mancınık, arrâde ve debbâbeden ibaretti. (…) Özellikle Türk birliklerinin hilâfet ordusunun saflarına katılmasından sonra bazı değişiklikler olmuş ve Türkler’deki onlu sistem esas alınmıştır. (…) Abbâsîler kara kuvvetlerine olduğu kadar deniz kuvvetlerine ve denizciliğe de büyük önem vermişlerdir. Muhtelif şehirlerde kurdukları tersanelerde Bizans gemilerinden daha büyük gemiler inşa etmişlerdir.”
Yıldız, 1998, s. 39. *
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.