Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14

“(…) Atatürk 1935 yılında Gelibolu Yarımadasını gezen Profesör Doktor Afet İnan’ın Gelibolu Yarımadasında neden Türk Abideleri bulunmadığı sorusuna şu sözleri söylemişti. ‘Evet, doğru, biz de Mehmetçiğimizi anmak için, büyük, çok büyük abideler yapmalıyız. Fakat bu bir zaman ve imkân meselesidir. Ancak seni tatmin etmek için söyleyeyim ki, bu toprakların Türk hudutları içinde kalmasıyla, Mehmetçik en büyük abideyi bizzat kurmuştur.’ Çanakkale Şehitler Abidesi, Atatürk’ün bu sözü söylediği tarihte yoktu ama Gelibolu Yarımadasında pek çok yabancı mezar ve abide bulunuyordu. Burada yaşanan kahramanlığı yaşatacak bir Abide yapılmalıydı. (…) Halkın ve devletin katkısıyla Çanakkale Şehitler Abidesi 21 Ağustos 1960’te tamamlanabilmiştir. (…) Çanakkale Şehitler Abidesinin proje mimarlarından Prof. Dr. Doğan Erginbaş, proje hakkında şunları belirtmektedir: ‘Bu abide yapılmadan önce de zaten orası bir kahramanlık abidesi idi. Vatanını savunan emperyalizme karşı mücadele veren insanların, isimsiz Türk askerlerinin abidesi. Bizim yaptığımız bir semboldür. (…)’ Çanakkale Şehitler Abidesi, bu topraklar için vatanın her köşesinden gelerek canlarını seve seve veren atalarının ruhlarının göğe yükseldiği, gelecekte de aynı yolda hayatlarını verecek olan torunlarının kalplerinin birlikte attığı buluşma noktasıdır. Şehitler Abidesi, bu yüce duygunun sarsılmaz bir ifadesi olarak Çanakkale Boğazı girişinde ‘Çanakkale Ruhunun simgesi’ dir. (…)”

Çanakkale Şehitler Abidesi

Bir kaide üzerine oturtulmuş dört sütundan oluşan Çanakkale Şehitler Abidesi, Türkiye Cumhuriyetinin sağlam temeller üzerine kurulduğunu simgelemektedir. Abidenin tavan kısmında mozaiklerle Türk bayrağı işlenmiştir. Ayrıca sütunlarda toplam sekiz adet rölyef bulunmaktadır. Deniz tarafına bakan sütunlardaki dört rölyefe deniz savaşları, kara tarafına bakan sütunlardaki dört rölyefe ise kara savaşları resmedilmiştir.

“Eğitim alanında uzman Japon heyeti, Çanakkale Meydan Muharebelerinin yapıldığı Gelibolu Yarımadasını gezdikten sonra izlenimlerini aktarmak üzere Başbakan Turgut Özal’ın huzuruna çıkarlar. (…) Japon heyete sorular sorulmaya başlanır. (…)
-Siz Japonlar gençlerinize milli şuuru nasıl veriyorsunuz, nasıl bir eğitim programı uyguluyorsunuz? (…) Japon heyetinin sözcüsü şu bilgiyi verir: -Biz der, eğitime şok testler uygulayarak başlarız. Önce çocukları uçak kadar hızlı giden trenlere bindirir ve robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz. Çocuklarımıza deriz ki: ‘İşte gördüğünüz bu hızlı trenleri ve üstün teknolojiyi sizin atalarınız yaptı. Eğer siz daha çok çalışırsanız daha üstün teknoloji meydana getirir, daha modern fabrikalar kurarsınız. (…)’Sonra çocuklarımızı Hiroşima ve Na- gazaki’ye götürüp düşmanın harap ettiği bölgelerimizi gezdirir ve bu defa da deriz ki: ‘Bakın, eğer siz birlik beraberlik içinde çalışmazsanız, işte düşmanlar sizin ülkenizi yakar, yıkar, bu hale getirirler. Ama birlik beraberlik içinde çalışırsanız, güçlü olursunuz, düşmanlarınız size saldırmaya cesaret edemezler. (…)’

Endüstriyel Tanıtım Salonu, Hiroşima

1945’te atılan atom bombasından sonra Hiroşima’da ayakta kalan tek yapıdır ve günümüzde Barış Anıtı olarak korunmaktadır.
Japonların bu tespitlerini sundukları sırada geriden bir ses duyulur: ‘İyi de bizim sizin gibi Hiroşima ve Nagazaki’miz yoktur ki.’ Japon eğitimci hemen cevap vererek ‘Sizin Çanakkale’niz on Hiroşima eder. (…) Gençlerinizi Çanakkale’ye götürüp gezdirmeksiniz. Bölgeyi bilerek gezmeli, atalarının ne olmazları başardığını gururla görmeli, iftiharla öğrenmelidirler. Daha sonra onlara demelisiniz ki: ‘Sizler de birlik beraberlik içinde çalışmazsanız, düşmanlarımız yine gelirler, Çanakkale’yi işgal etmeye kalkışırlar, yurdumuzda özgür yaşamayı bize layık görmezler. (…) Ama çalışır, teknolojiyi yakalar, ülkemizi kalkındırır, ilerleyen ülke haline getirirseniz, düşmanlarımızın bizi etkileri altına alma cesaretleri yok olur. (…)”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!