“9. Sınıf Tarih Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları

9. Sınıf Tarih Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 134

1. Mekkeli müşriklerin Medine’ye yürümesi üzerine Hz. Muhammed Hendek Savaşı’ndan önce çevresindekilerle istişare yapmıştır. Bunun sonucunda, Medine etrafına derin bir hendek kazılarak şehir savunması yapılmasına karar verilmiştir. Bu durum Hz. Muhammed’in aşağıdakilerden hangisine önem verdiğini gösterir?

A) AdaleteB) DürüstlüğeC) HoşgörüyeD) YardımseverliğeE) Görüş alışverişine

  • Cevap: E

2. Hz. Ömer Dönemi’nde:I. Ülke toprakları yönetim birimlerine ayrılarak illere valiler atanmıştır.II. İslam tarihinde ilk düzenli ordu ve ordugâh şehirleri kurulmuştur.III. Orduların durumunu yakından takip etmek ve merkezle taşra irtibatını sağlayabilmek için posta evleri inşa edilmiştir.

Bu gelişmelerin haberleşme, idari ve askerî alanlar ile eşleştirilmesi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Haberleşme İdari AskerîB) Askerî Haberleşme İdariC) İdari Askerî HaberleşmeD) İdari Haberleşme AskerîE) Askerî İdari Haberleşme

  • Cevap: C

3. “İslamiyet’ten önce Arabistan’da siyasi birlik kurulamamıştır.” diyen bir tarihçi bu görüşüne sebep olarak aşağıdakilerden hangisini gösterebilir?

A) Panayırların kurulmasınıB) Edebiyatta gelişmeleriniC) Ticaretle uğraşılmasınıD) Putlara tapılmasınıE) Toplumda kabileciliğin olmasını

  • Cevap: E

4. Abbasiler, haciplik ve vezirlik gibi yüksek devlet görevlerine Türkler arasından seçtikleri kişileri getirdiler. Aynı şekilde Suriye, Mısır, Hicaz, Yemen ve Kufe gibi önemli bölgelerin valiliklerine de Türkleri atadılar. Bu bilgide, Abbasilerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

A) Saltanat sistemine geçmeleriB) Yönetimde Türklere yer vermeleriC) Fetih yoluyla sınırlarını genişletmeleriD) İmar faaliyetlerine önem vermeleriE) İslamiyeti yaymaya çalışmaları

  • Cevap: B

5. Hz. Muhammed, Medine’de toplum içindeki çatışmalara son vermek, Medine’ye hicret etmek zorunda kalan Müslümanları yerli halkla kaynaştırarak bütün üstünlük iddialarını ortadan kaldırmak istemiştir. Bunun için muhacir ve ensar arasında kardeşlik ilan etmiştir. Buna göre, Hz. Muhammed aşağıdakiler- den hangisini amaçlamıştır?

A) Kureyş müşriklerinin ittifakını parçalamayıB) Kabilecilik anlayışını yaygınlaştırmayıC) İslam Devleti’ni kurmayıD) Birlik ve beraberliği sağlamayıE) Ekonomiyi geliştirmeyi

  • Cevap: D

6. Aşağıdaki gelişmelerden hangisi İslam Devleti’nin teşkilatlanmasına yönelik değildir?

A) Kur’an’ın kitap hâline getirilmesiB) Beytü’l mâl adlı hazinenin oluşturulmasıC) Düzenli ordu ve ordugâh şehirlerinin kurulmasıD) Ülke topraklarının yönetim birimlerine ayrılmasıE) Posta evlerinin inşa edilmesi

  • Cevap: A

9. Sınıf Tarih Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 135

7. Abbasiler Dönemi’nde bilimsel gelişmelerin yaşanmasında;I. Türklerin önemli devlet makamlarına ve ordu komutanlıklarına getirilmeleri,II. zengin bir kütüphaneye sahip Beyt’ül Hikme adlı araştırma merkezinin açılması,III. idareciler arasında çıkan iktidar mücadelesine son vermek için Emirü-l ümeralık kurumunun kurulması,IV. Eski Yunan medeniyetine ait tıp, felsefe, astronomi alanındaki yazma eserleri Latinceden Süryanice ve Arapçaya çevirmeleri durumlarından hangileri etkili olmuştur?

A) Yalnız IB) I ve IIC) II ve IVD) III ve IVE) I, II ve III

  • Cevap: C

8. Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi döneme “Cahiliye Dönemi” denmesinin sebeplerinden birisi değildir?

A) İnsanların putlara tapmasıB) Kadınların miras hakkından mahrum bırakılmasıC) Kabileler arasında kan davalarının yaşanmasıD) Toplumda kız çocuğu sahibi olmanın utanç olarak görülmesiE) Şiir ve hitabet sanatlarının gelişmiş olması

  • Cevap: E

9. İslam öncesi Arap Yarımadası’nda haram aylarda yapılan savaşlara ne ad verilirdi?

A) Bedir SavaşıB) Ficar SavaşlarıC) Hendek SavaşıD) Huneyn SavaşıE) Mute Savaşı

  • Cevap: B

10. Hz. Muhammed’in ölümünden sonra İslam Devleti’nin başına geçenlere hangi unvan verilmiştir?

A) KralB) PadişahC) HalifeD) VezirE) Kağan

  • Cevap: C

11. Aşağıdakilerden hangisi İspanya’ya hâkim olmuştur?

A) Endülüs EmevileriB) AbbasilerC) TolunoğullarıD) EyyubilerE) Karahanlılar

  • Cevap: A

12. Tıp ve optik alanında çalışmaları olan, güneş lekelerini ilk defa gözlemleyen ve gözün retina tabakasının işlevlerini açıklayan Müslüman ilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İbn-i SinaB) İmam GazaliC) FarabiD) HarezmiE) İbn-i Rüşd

  • Cevap: E
  • 13. İslam öncesi Arap Yarımadası’nda,
  • Toplum “köleler” ve “hürler” olmak üzere iki gruba ayrılırdı.
  • Putperestlik, Hristiyanlık ve Musevilik gibi dinler bulunmaktaydı.
  • Kabileler hâlinde yaşayan Araplarda, kabileler arası kan davaları görülürdü.

Bu bilgilere göre, İslam öncesi Arap toplumunda;

I. sosyal dayanışma,II. inanç farklılıkları,III. toplumsal sınıflaşma

durumlarından hangilerinin varlığından söz edilebilir?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

  • Cevap: D

9. Sınıf Tarih Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 136

14. Bedir Savaşı’ndaki ağır yenilginin intikamını almak isteyen Mekkeliler, daha büyük bir güç oluşturarak Medine üzerine sefere çıktılar. Bu haberi alan Hz. Muhammed, bir danışma meclisi toplayarak şehirde savunma yapma teklifinde bulundu. Ancak genç Müslümanlar, Mekkeliler ile Medine dışında açık alanda bir meydan savaşı yapmanın daha uygun olacağını söylediler. Hz. Muhammed de bu fikre uyarak genç Müslümanların istediği gibi hareket etti. Bu metne göre, Hz. Muhammed hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Farklı görüşlere açıktır.B) Fikir alış verişine önem vermektedir.C) Sorunlar karşısında bireysel davranmaktadır.D) Başkalarının fikirlerine değer vermektedir.E) Danışarak hareket etmektedir.

  • Cevap: C

15. Hz. Ömer Dönemi’nde fetihler hız kazanmış; Mısır, Suriye, Irak, İran ve Azerbaycan fethedilmiştir. Bu durum İslam Devleti’nde aşağıdakilerden hangisine neden olmamıştır?

A) Dinî inancın değişmesineB) Toprakların genişlemesineC) Askerî harcamaların artmasınaD) Kültürel etkileşimin yaşanmasınaE) Nüfusun artmasına

  • Cevap: A
  • 16. Emeviler Dönemi’nde;
  • Araplar, diğer Müslümanlardan üstün tutuldu.
  • Arap olmayan Müslümanlara “mevali (köle)” denildi.
  • Devlet makamlarına genellikle Araplar getirildi.Bu bilgilere dayanarak Emevi yönetim anlayışı hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Adildir.B) Kaynaştırıcıdır.C) Hoşgörülüdür.D) Birleştiricidir.E) Milliyetçidir.

  • Cevap: E
  • 17.
  • Hz. Ömer Dönemi’nde ülke toprakları yönetim birimlerine ayrılarak valilik sistemi kuruldu.
  • Hz. Osman Dönemi’nde Kur’an-ı Kerim çoğaltılarak önemli İslam şehirlerine gönderildi.İslam tarihinde görülen bu uygulamaların ortak nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Müslümanlara inançlarını asıl kaynağından öğretme arzusuB) Devlet yönetimini kolaylaştırma düşüncesiC) Kur’an-ı Kerim’in aslının korunmak istenmesiD) İslam Devleti’nin sınırlarının genişlemesiE) İdari teşkilatlanmayı sağlama düşüncesi

  • Cevap: D

18. Emeviler Dönemi’nde;I. Halifelikte saltanat modeli uygulandı.II. Devlete ait yönetim binaları inşa edildi.III. Arapça resmî dil hâline getirildi.IV. İlk İslam parası bastırıldı.Yukarıdaki uygulamalardan hangileri Emevilerin millî devlet anlayışıyla hareket ettiklerinin kanıtıdır?

A) I ve IIB) II ve IIIC) III ve IVD) I, II ve IVE) I, II, III ve IV

  • Cevap: C

19. Türk ve İslam bilginlerinden Harezmî’nin matematik alanında yazdığı “El-Kitab’ul Muhtasar fi’l Hesab’il Cebri ve’l Mukabele” adlı eseri ile Errazî’nin çiçek ve kızamık hastalıklarını konu edindiği “Risâle fil-Hisbeti vel-Cüderî” adlı eseri, Avrupa dillerine çevrilerek Avrupa üniversitelerinde yıllarca okutulmuştur. Bu metinde verilen bilgiler aşağıdakiler- den hangisine kanıt olamaz?

A) İslam dininin aklî bilimlere açık olduğunaB) Tıp bilimini İslam bilginlerinin başlattığınaC) Değişik alanlarda İslam bilginlerinin yetiştiğineD) İslam medeniyetinin Batıdaki bilimsel çalışmaları etkilediğineE) Türk ve İslam bilginlerinin yazılı eserler meydana getirdiğine

  • Cevap: B

9. Sınıf Çalışma Soruları Tarih 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.