Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 96

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 96

masajı ile kalpten kan pompalanmasını sağlamak için yapılan ilaçsız ve tıbbi malzemesiz uygulamalara temel yaşam desteği adı verilir.

Temel yaşam desteği uygulaması üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; A (Solunum yolu açıklığının değerlendirilmesi), B (Solunumun değerlendirilmesi), C (Kan dolaşımın değerlendirilmesi)

İlk Yardımın ABC’si

A ➜ Airway (Eirvey) (Solunum yolunun açık hâle getirilmesi): Solunum yolunun açık olup ol- ~ madığı durumudur. Eğer bir hasta ya da yaralıda solunum yolunu tıkayan bir bozukluk varsa öncelikle bu tıkanıklığın giderilmesi gereklidir.
B ➜ Breathing (Briding) (Solunum desteği sağlanması): Soluk alıp vermeye işaret etmektedir. Nefes alıp vermek yani solunum, insan yaşamının temel işlevlerindendir. Nefes alıp vermeden uzun süre yaşamak mümkün değildir. Eğer bir kişi kendi kendine soluk alıp vermiyorsa bu kişiye mutlaka solunum desteği yapılması gereklidir.
C ➜ Circulation (Sirküleyşın) ( Kan dolaşımının sağlanması): Kan dolaşımı anlamındandır. Uykuda, uyanıkken, düşünürken, yemek yerken, çalışırken, hareket ederken veya istirahat hâlinde kalbimiz sürekli olarak çalışır ve kanımızın vücudumuzda dolaşmasını sağlar. Kan dolaşımının gerçekleşmediği durumda ise birkaç dakika içinde yaşam sona erer. Bu durumda kalbi durmuş olan kişiye, hiç zaman geçirmeden kalp masajı yapılarak kanın vücutta dolaşımı sağlanmalıdır.

İlk yardım gerektiren hâllerde hasta ya da yaralının durumu ne olursa olsun yapılması gereken uygulamalar vardır. Bu temel uygulamalar şunlardır:

1. Hasta ya da yaralıya yatırılarak müdahale edilmelidir: Aksine bir durum yoksa bütün ilk yardım uygulamalarının yapılması sırasında hasta ya da yaralı yatırılmalıdır. Oturarak veya ayakta yapılan bir müdahale sırasında yaralı aniden bayılabilir, kendini kaybedebilir. Bu durum, beklenmedik ve istenmedik sonuçlara yol açabilir. Küçük bir kanamada bile kazazedenin yatırılması uygun olur.

2. Hasta ya da yaralı hareket ettirilmemelidir: Bulunulan ortamda ilk yardım açısından veya yaralı bakımından tehlike yaratan bir durum yoksa müdahale yaralının bulunduğu yerde yapılmalıdır. Çünkü yaralıyı gereksiz olarak bulunduğu yerden başka bir yere taşımak hem zaman kaybına yol açacak hem de taşıma sırasında istenmeyen bazı olumsuzluklara neden olabilecektir. Ancak ortamda kişilerin güvenliği bakımından risk yaratan (patlama, zehirli gaz, duman, boğulma, yangın, yıkıntı tehlikesi vb.) bir tehlike varsa bu durumda yaralının daha güvenli olan bir yere taşınması gerekir. Taşıma işleminin de mutlaka usulüne uygun olarak yapılması sağlanmalıdır.

3. Hasta ya da yaralı hızla ABC yönünden değerlendirilmelidir: Bir kaza durumunda ortamdaki yaralıların hepsi hızlı bir şekilde gözden geçirilmeli, bu sırada yaralılarda nefes yolunu tıkayan bir bozukluğun olup olmadığı değerlendirilmeli, yaralılar arasında kendi kendine soluk almayan veya kalbi çalışmayan kişilerin bulunup bulunmadığı belirlenmelidir.

4. Yaralılar, kanama ya da kırık yönünden değerlendirilmelidir: Yaralanma durumunda görülebilen kanama veya kırık olabildiği gibi bazen vücudun gözle görülemeyen bölümlerinde kanama veya kırık olabilir. Yaralı kişinin vücudu baş ve boyundan başlayarak hızlı bir şekilde hafif ve nazik hareketlerle muayene edilmeli ve özellikle sırtta, omurga üzerinde şişlik ya da duyarlı bölge olup olmadığı incelenmelidir. Yaralının yatış şekli bakımından altta kalan bölümlerindeki ıslaklık, kanama yönünden değerlendirilmelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!