Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 85

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 85

Bireysel ve grup terapileri bağımlılık tedavisinde etkilidir. Bağımlılık tedavisi sırasında alkol ve madde kullanımına karşı koyma becerileri geliştirilmeli, yeniden kullandırmak amaçlı tekliflere kesin ve kararlı bir biçimde “Hayır!” denilebilmelidir. Bu gibi durumlarda alkol ve madde kullanımı yerine daha yapılandırıcı aktiviteler devreye sokulmalı, kişinin güçlü olduğu alanlar ortaya çıkarılmalı, sorun çözme becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmeli ya da kişi belli alanlarda güçlendirilmelidir.

Örneğin kişiyi başarılı olduğu herhangi bir spor dalına yönlendirmek, yaşlılara, ihtiyaç sahiplerine, doğaya ya da çevreye yararlı olabilecek aktiviteleri yapabileceği gruplara dâhil olmasını sağlamak gibi aktiviteler kişinin bağımlılığını devam ettirebileceği ortamlardan uzaklaşmasını sağlayabilir (Görsel 1.83). Birey ayrıca stresli durumlarda alkol ve madde kullanımının çözüm olmayacağını bilmeli, stresle başa çıkma yollarını benimsemelidir. Aile ve toplumla kişiler arası ilişkilerin düzenlenmesi de bağımlılık tedavisinde yardımcı olabilir.

Psikoterapilerin yanı sıra birçok hasta için ilaç tedavisi de önemli bir unsurdur. Alkol ve madde kullanımı ile ilişkili sorunlar ve eşlik eden başka psikiyatrik hastalıkların ilaç tedavisi ile desteklenmesi gerekir. Çünkü bu süreçte bağımlılık ve başka ruhsal bozuklukların birlikte görülme olasılığı çok yüksektir.

Bağımlılık tedavisinin ilk adımı her zaman tıbbi arındırma tedavisidir. Arındırma tedavisi, maddenin vücuttan çekilmesi sırasında ortaya çıkan belirtilerin ilaçla tedavi edilmesidir. Bağımlılıkta arındırma tedavisi tek başına yeterli olmamakta ancak uzun süreli bağımlılık tedavisinin de ilk adımını oluşturmaktadır. Bunun yanında bağımlılık tedavisi süresince alkol ve madde kullanımının takibi düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları; hastanelere, Yeşilay gibi gönüllü tedavi kuruluşlarına, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ve Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezleri (ÇEMATEM) ile bütün hastanelerin psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler (Görsel 1.84 ve 1.85). Kişi uzun süre hastanede kalsa bile daha sonra izlenmezse tekrar alkol almaya başlaması muhtemeldir. Kurumsal tedavi ve yardımların yanı sıra aile, çevre, okul ve akranların da bağımlıya problemin çözümünde ve tedavi sürecinde yardımcı olması önemlidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!