9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 51
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 51
bireyin bu dönemi olumlu atlatabilmesi için zihin-kas dengesini sağlayan spor, müzik ve resim gibi etkinliklere yönelmesi sağlanmalıdır.
b. Ergenlik Döneminde Duygusal Değişim
Ergen bireylerdeki duygusal gelişim ve değişim konusunda dikkati çeken ilk nokta duyguların yoğunluğundaki artış ve istikrarsızlıktır. Ergen bireylerin duygusal problemleri; bulundukları yaş gruplarına, okula devam edip etmemelerine, ailenin geliştirdiği tutumlara, ergen bireylerin sahip oldukları bireysel zekâlarına ve çevreleri tarafından kabul edilme derecelerine göre değişiklik göstermektedir.
Ergenlik döneminde yaşanan duygusal gelişim ve değişimler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
➢ Duyguların yoğunluğunda artış: Ergenlikten başlayarak ergen bireyin duygularının yoğunluğunda artma olur. Artan duygululuk ve coşku hâli, ergen bireyde duygularını dışa vurma ve ifade etme ihtiyacını doğurur. Olumsuz duygular; el-kol hareketleri, yüz ifadesi, öfke ve bağırma gibi sözlü ve sözsüz davranışlarla dışa vurulurken olumlu duygular; şiir veya öykü yazma, hatıra defteri tutma, farklı ülkelerden yaşıtlarıyla mektuplaşma ya da sürekli mesajlaşma ile kendini gösterir.
➢ Duygularda istikrarsızlık: Ergen bireyin duygusal tepkileri düzenlilik göstermez. Hem duygusal durumlarının değişim hızı çabuktur hem de duygularında istikrarsızlık vardır. Ergen bireyin aynı olaya bir gün ara ile gösterdiği tepki değişik olabilir.
➢ Mahcubiyet ve çekingenlik: Ergenlik öncesinden başlayan ve ergenlikte de devam eden, hızlı bir şekilde gelişen dış görünüşünden utanma ve mahcup olma ergen bireylerde oldukça yaygın bir duygu durumudur. Âdeta vücutlarını saklamak isterler.
➢ Aşırı hayal kurma: Biyolojik gelişme, duygululuktaki artış ve zihinsel gelişme, ergen bireylerin akıllarından geçirdiklerinin yoğunluğunu ve niteliğini de değiştirir. Ergen birey, hayal kurma yolu ile arzularını düşüncelerine yansıtır. Hayal konusu geleceğe yönelik tasarılar olabileceği gibi gerçekleşmesini istediği herhangi bir isteği de olabilir.
➢ Tedirgin ve huzursuz olma: Bu duygu ergen bireyin karşı karşıya kaldığı stres uyaranlarının etkisine göre ve uyaranları algılayış biçimine göre değişmektedir. Biyolojik değişme ve bedence gelişmenin getirdiği yeni duruma alışma çabaları buna neden olabileceği gibi, akranlarla ve yetişkinlerle olan sosyal ilişkilerde aksamalar veya bir isteğinin engellenmesi de huzursuzluk doğurabilir (Görsel 1.48).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum