Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 37

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 37

su sıkıntısı her geçen gün daha da artmaktadır (Görsel 1.35). Dünyada yaklaşık 1,1 milyar insan yeterli temiz içme veya kullanma suyundan yoksundur. Mevcut verilere göre her yıl yaklaşık 1,8 milyon insanın başta ishal olmak üzere su kirliliği ile ilgili hastalıklardan öldüğü de bir başka gerçektir.

Sağlıklı içme ve kullanma suyu temini başta büyük şehirler olmak üzere tüm yerleşim birimlerinde insan yaşamı için stratejik öneme sahiptir. Bu durum su hijyeninin önemini bir kat daha artırmaktadır. Su hijyeni, suyun organizmadaki görevlerini yapabilmesi için sağlıklı anlamda temiz bulundurulmasıdır. Su hijyeni, sadece içmek için kullanılan suyun niteliklerinin iyi olması anlamına gelmez. Aynı zamanda hem evlerde hem de gıda işletmelerinde kullanılacak suların nitelikli olması için kirlenmesinin önlenmesi ve dezenfeksiyon işlemlerinin de yapılması gerekir. Temiz su; hastalık yapan mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen, sağlıklı su ise temiz olan ve yaşam için gerekli mineralleri içeren su olarak tanımlanabilir.

Suların kirlenmesi çeşitli şekillerde olabilir. Endüstriyel kirlenmede; cıva, petrol ve boya gibi fabrika atıkları rol oynar. Evsel kirlenme ise lağımlar ve çöpler aracılığıyla su kaynaklarının kirlenmesidir (Görsel 1.36). Bir başka kirlenme nedeni de tarımsal kirlenmedir. Tarımsal kirlenme, kimyasal gübreler ve çeşitli tarım ilaçlarının sulara karışması sonucu meydana gelir.

İçme suyu, hastalıkların ağız yoluyla bulaşma zincirinin en önemli halkasıdır. Gelişmekte olan ülkelerde hastalıkların yaklaşık %80’i su ile ilişkilidir. Suyla insanlara geçebilecek hastalığa neden olan mikroorganizmalar arasında çeşitli bakteriler, bağırsak parazitleri ve virüsler yer almaktadır.

İnsan sağlığının korunması amacıyla suların fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve radyolojik limit değerlerinin aşılmaması gerekmektedir. Suyla insan vücuduna giren enfeksiyonların önüne geçilmesi büyük ölçüde suyun kirliliğinin önlenmesi, suyun dezenfekte edilmesi ile mümkündür. İçme sularına uygulanan filtreleme ve diğer fiziksel arıtım işlemleri suyu ancak %95-99,5 oranında temizleyebilmektedir. Bu nedenle sular etkin bir dezenfektan ile dezenfeksiyona tabi tutulmalıdır. Suyun dezenfeksiyonunda; klor, kireç kaymağı, çamaşır suyu, iyot, potasyum permanganat, ozon ve ultraviyole ışınları kullanılabilir. Klor içerikli dezenfektanlar, suyun işlendiği tesisten kullanıcıya ulaştığı çeşmeye kadar sürekli dezenfeksiyon sağlayan tek yöntemdir.

Besin hijyeni

Besin hijyeni; besinin besleyici değerini kaybetmemesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz ve bozulmamış olması için yapılan uygulamalardır. Besin kirliliğine yol açan etmenler besinin güvenliğini tehdit eder, besinlerin insan sağlığını bozmasına neden olur. Güvenilir besinin elde edilebilmesi için üretimden tüketime kadar geçen tüm aşamalarda besinin çeşitli kaynaklardan kirlenmesinin önlenmesi gerekir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!