9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 28
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 28
Sağlık hizmeti sunulması amacıyla hastadan alınan kişisel bilgi açıklanamayacağı gibi, hastanın rızası olmadan eğitim ve araştırma gibi faaliyetlerinde de kimliği deşifre edilemez.
➢ Tıbbi zorunluluklar ve acil hâller dışında hasta her zaman tıbbi müdahaleye verdiği rızayı geri alabilir.
➢ Sağlık Bakanlığının izni ve kendi rızası olmadan hiçbir hastaya ilaç kullandırılamaz ya da tıbbi müdahale yapılamaz.
➢ Kamu sağlığına yönelik tedbirler hariç, sorumluluğu kendisine hatırlatılmak kaydıyla hastanın tedaviyi durdurma ve reddetme hakkı vardır.
➢ Hasta, sağlık kuruluşunun işleyişine zarar vermemek ve tedaviyi aksatmamak kaydıyla dinî vecibelerini yerine getirme hakkına sahiptir.
➢ Sağlık kuruluşları hasta ve yakınlarının can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
➢ İnsan haklarına aykırı durumların varlığı hâlinde şikâyet etme, dava açma ve suç duyurusunda bulunma hakkı kullanılabilir.
Biliyor musunuz?
Hasta ve hasta yakınları dilek ve şikâyetleri ile ilgili olarak tüm sağlık kuruluşlarının Hasta Hakları birimlerine başvuruda bulunabilirler. Ayrıca başvuru, Sağlık Bakanlığınca oluşturulan https://hastahaklari. saglik.gov.tr/genel ağ adresindeki Hasta Başvuru Bildirim Sistemi kullanılarak ya da Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Alo184 aranarak yapılabilir.
b. Hasta Sorumlulukları
Temel sağlık hakları kapsamı çerçevesinde hasta haklarının önemi olmakla birlikte kişilerin sorumlulukları da bulunmaktadır. Hasta sorumlulukları; hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurmadan veya başvurduktan sonraki süreçte yerine getirmesi gereken ödev ve yükümlülükler olarak tanımlanabilir. 8 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan “Hasta Hakları Yönetmelik’inde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 1998 yılında yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmelik’inde değişikliğe gidilmiş, yeni yönetmeliğin 42/A maddesinde hastanın sağlık hizmeti alırken uyması gereken kurallar da eklenmiştir. Yönetmelik maddesine göre, hasta sağlık hizmeti alırken aşağıdaki kurallara uymak zorundadır:
➢ Başvurduğu sağlık kurum ve kuruluşunun kural ve uygulamalarına uygun davranır ve katılımcı bir yaklaşımla teşhis ve tedavi ekibinin bir parçası olduğu bilinciyle hareket eder.
➢ Yakınmalarını, daha önce geçirdiği hastalıkları, gördüğü tedavileri ve tıbbi müdahaleleri, eğer varsa hâlen kullandığı ilaçları ve sağlığıyla ilgili bilgileri mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verir.
➢ Hekim tarafından belirlenen sürelerde kontrole gelir ve tedavisinin gidişatı hakkında geri bildirimlerde bulunur (Görsel 1.24).
➢ İlgili mevzuata göre, öncelik tanınan hastalar ile diğer hastaların ve personelin haklarına saygı gösterir. O Haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde veya sorun yaşadığında hasta hakları birimine başvurur.
➢ Sağlık personeline sözlü ve fiziki saldırıya yönelik davranışlarda bulunmaz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum