Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 26

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 26

…rinin soruna uygun eğitim almış kişiler tarafından verilmesini kapsar. Böylece nitelikli eğitim almış kişilerin özel becerilerinin daha az nitelik gerektiren bir hizmette kullanılması önlenir ve kaynakların akılcı kullanımı sağlanır. Bu hizmetler üç basamakta gerçekleştirilir.
Birinci basamak sağlık hizmetleri: Sağlık hizmetleri sürecinin ilk basamağını oluşturur. Hastalanan veya sağlığından şüphe duyan bireyin ilk başvurduğu; aile hekimlikleri, toplum sağlığı merkezleri, ana – çocuk sağlığı ve aile planlama merkezleri ile kurum hekimlikleri birinci basamak sağlık hizmetlerinin verildiği yerlerdir.

Hastaya ilk teşhis buralarda konulur, tedavisi mümkünse gerçekleştirilir. Birinci basamak sağlık hizmetleri; muayene, teşhis veya iyileştirme çalışmaları şeklinde olabilir. Bu sağlık hizmetlerini veren hekim ve kuruluşlar, koruyucu sağlık hizmetleri sağlamakla da sorumludur. Bu basamaktaki hizmetler dağıtım zincirinde hastaya en yakın olan noktada verilir. Hastanın sağlık sektörü ile ilişkisi ilk burada başlar. Bu noktadaki doğru teşhis ve tedavi, hasta ve sağlık hizmetlerinin etkinliği ve tedavinin maliyeti açısından büyük önem taşır. Birinci basamak sağlık hizmetleri sık görülen sağlık problemlerini ve koruyucu hizmetleri kapsar (Görsel 1.22).

İkinci basamak sağlık hizmetleri: Birinci kademe sağlık hizmetleri sağlayan hekim ve kuruluşlarca sunulmayan daha ileri teşhis ve tedavilerdir. Hastayı, uzman hekime ilk başvurduğu aile hekimi yönlendirir. Bu sağlık hizmetleri, devlet hastaneleri ve özel hastanelerin ayakta ya da yatarak tedavilerini kapsar.

Üçüncü basamak sağlık hizmetleri: Eğitim ve araştırma hastaneleri ile tıp fakülteleri hastaneleri üçüncü kademe sağlık hizmeti veren kurumlar olarak tanımlanmaktadır. Bu kuruluşlara yüksek tıp teknolojilerinin uygulandığı kanser araştırma merkezleri, kadın hastalıkları ve doğum hastaneleri örnek olarak verilebilir.

Tedavi edici sağlık hizmeti veren kuruluşlardan basamaklı sisteme uygun olarak yararlanılmalıdır. Bunun için sağlık hizmetlerinden yukarıda verilen basamak sistemine uyulması gerekir. Acil durumlar dışında hastalar önce birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurmalı, buradaki imkânlarla teşhis ya da tedavi edilemediklerinde bir üst basamağa gitmelidirler. Böyle hareket eden kişiler hastanelerde yığılmalara, zaman, para ve enerji kaybına neden olmaz. Kendisine, ailesine ve ülkesine karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Oysa çok ciddi olmayan hafif bir soğuk algınlığı ya da ağrı nedeniyle üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularına gidilerek sağlık personelinin meşgul edilmesi hem daha ciddi problemleri olan hastaların tedavilerinin gecikmesine hem de iş gücü ve zamanın verimsiz kullanılmasına neden olur.

c. Rehabilitasyon Hizmetleri

Bazı nedenlerle bedenen ya da ruhen engelli olan kişilerin başkalarına bağımlı kalmadan yaşamalarını sürdürmeleri amacıyla yapılan çalışmalardır. Bu hizmetler iki grupta değerlendirilir:

Tıbbi rehabilitasyon; kişideki bedensel engellerin cerrahi veya tıbbi kontroller ile düzeltilmeye çalışılmasıdır. Bu işlemle hekim ve diğer sağlık personeli, tıbbi yönden kişiye iş gücünü ve hareket etmesini yeniden kazandırmaya çalışır.

Sosyal ( mesleki ) rehabilitasyon; engelleri yüzünden çalışamayan kişilere başvurabilecekleri doğrultuda ve alanda iş bulma, iş öğretme ve işe uyum sağlama çalışmalarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!