Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 19

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 19

1.1.2. Çevresel Etmenlerin Kişi ve Toplum Sağlığına Etkileri

İnsanlar yaşamını devam ettirebilmek amacıyla topluluk hâlinde yaşamaya ihtiyaç duymuşlardır. Toplumsal yaşam bireyin yaşamında temel kolaylıklar sağlamaktadır. Toplu yaşamla birlikte ihtiyaçları da giderek artan bireyler, daha ileri teknolojiler üretmişler, daha önce tarımsal üretim alanı olan bölgeleri yerleşim alanı olarak kullanmaya başlamışlardır. Bununla birlikte sınırlı kaynakları tüketmişler, yaşadıkları ortamları kimi zaman onarılmaz biçimde kirletmişler ve doğal kaynakların yok olmasına neden olmuşlardır. Bu durumda çağımız insanına düşen; teknolojiden etkili bir biçimde nasıl yararlanabileceği, ortaya çıkan sorunları çözümleyebileceği ve gelecekteki sorunların ortaya çıkma olasılığını nasıl en aza indirebileceği sorularına cevap bulmaktır. Kişilerin ve toplumların sağlığını etkileyen başlıca etmenler şunlardır:

a. Gürültü

İnsanlar üzerinde olumsuz etki yaratan, istenmeyen, dinleyene bir anlam ifade etmeyen ve hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. Sesin gürültü niteliği taşıması için mutlaka yüksek düzeyde olması gerekmez. Rahatsızlık duyma sınırı insandan insana farklılık gösterebilir. Ses ve gürültü arasındaki ayrım kişilere göre değişebilir. Bazı insanları rahatsız etmeyen sesler, diğer insanlar için rahatsız edici olabilir ve gürültü olarak algılanabilir. Gürültü insan sağlığını bozar, olumsuz psikolojik etkiler yapar ve gürültünün devam etmesi durumunda psikolojik etkinin kalıcılığı da söz konusu olabilir (Görsel 1.11).

Gürültü günümüzde en çok karşılaşılan çevre kirliliklerinden biridir. İnsan vücudu, ani ve yüksek seslere karşı otomatik ve bilinçsiz olarak tepki gösterir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yoğunlukları oldukça yüksek seviyede olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ölçülerin de üzerindedir.

b. Radyasyon

Maddenin yapı taşı atomdur. Atom ise proton ve nötronlardan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin etrafında dönen elektronlardan oluşmaktadır. Eğer herhangi bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı proton sayısından fazla ise çekirdekte kararsızlık oluşur ve fazla nötronlar parçalanır. Bu parçalanma sırasında ortaya alfa, beta, gama adı verilen ve çıplak gözle görülmeyen ışınlar çıkar. Bu ışınlara radyasyon denir. Günümüzde doğal olarak ya da teknolojik gelişmeler sonucu üretilen birçok cihaz radyasyon yaymaktadır. Radyasyon yayan bu maddelere ise radyoaktif madde denir. Günümüzde insanlar hiç farkında olmadan sürekli olarak radyasyonla etkileşime girmektedir. Bu etkileşim bazen gözle görülür durumlarda olurken bazen de hiç farkında olmadan insan vücudunu etkilemektedir.

Radyasyon doğal yollarla oluşabileceği gibi röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi cihazlar yoluyla yapay olarak da oluşabilir. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler nedeniyle üretilmiş olan çoğu cihaz az da olsa bu şekilde radyasyon yayar. Bu nedenle hiç fark edilmeden dokular, organlar radyasyondan etkilenir. Bu etkileşim bazen gözle görülür durumlarda olurken bazen de kişilerin hiç haberi olmadan vücudu etkiler.

Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon, canlılarda genetik değişikliklere de yol açmaktadır. Radyasyon; bireylerin cinsiyetlerine ve yaşlarına göre farklı etkiler göstermektedir. Çocuklar ve büyüme çağındaki gençler radyasyondan daha fazla etkilenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!