Evvel Cevap
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 186
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 186

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 186

Kaza mağduru bireyler sosyal hayattan uzaklaşma, kendilerini bulundukları çevreye yabancı hissetme gibi sorunlar yaşayabilir. Bunun da ötesinde güvensizlik, içe kapanma, çevreyle ilişkileri azaltma, bunalım, korku, öç alma isteği, hafıza kaybı, uyku bozukluğu gibi psikolojik ve sosyolojik rahatsızlıklar hem kaza yapan bireyde hem de yakınlarında görülebilir. Özellikle ekonomik ve fiziksel olarak büyük hasarlı kazalar yaşayan bireylerde kaza sonrasında psikolojik olarak olumsuz etkilenme süreci başlayabildiği gibi tedavi sürecinin uzamasına bağlı olarak yaşanan tükenmişlik, çeşitli tedavi masraflarına katlanma, işini kaybetme, tekrar araç kullanamama ya da seyahat edememe gibi sorunlar yaşanabilir.

Herhangi bir kazaya karışmış bireyin psikolojik ve fizyolojik problemlerini çözmek için farklı branşların ortak hareket etmeleri ve hasta odaklı rehabilitasyon hizmeti vermeleri çok önemlidir. Rehabilitasyon doğuştan ya da sonradan hastalık, kaza ya da yaralanma nedeniyle bir kısım yeteneklerini kaybetmiş bireyi; tıbbi, psikolojik, sosyal ve mesleki yönlerden mümkün olan en iyi düzeye ulaştırmayı amaçlayan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi esnasında tıp, diş hekimliği, eczacılık, fizik tedavi, hemşirelik, çocuk gelişimi, beslenme ve diyetetik, sosyal hizmetler ile psikoloji gibi bölümlerin bir arada ekip çalışmasını gerçekleştirmeleri gerekir. Aktif bir süreç olan rehabilitasyon, hastanın tekrar aile ve toplum yaşantısına uyum gösterecek düzeye getirilmesi için gereklidir.

b. Trafik Kazalarının Ülke Ekonomisine Etkileri

Trafik kazalarının bireyde ve toplumda meydana getirdiği olumsuz etkilerinin yanı sıra araçların, yolların, yol kenarlarındaki bariyerlerin, trafik işaretlerinin zarar görmesi nedeniyle ülke ekonomisi de olumsuz yönde etkilenir. Bunların yeniden tamir edilmesi ülkeye hem maddi yük olarak geri döner hem de iş gücü kaybına yol açar. Yine kaza sonucu yol kenarında bulunan ağaçların ve bitki örtüsünün zarar görmesi, çevre kirliliğine yol açması da kazaların bir başka olumsuz etkilerindendir. Bu durum çevre hakkının ihlali anlamına gelir. Bu nedenle her sürücü trafikte sadece kendini düşünerek değil, diğer sürücüleri, yayaları kısaca toplumu ve ülkesini düşünerek hareket etmelidir.

Trafik kazaları sonucu ekonomik kayıplara yol açan başlıca durumlar şunlardır:

O Verimli yaşlardaki nüfusun trafik kazasına uğramaları, yaralanmaları, engelli kalmaları, ölümleri ve iş gücü kaybı: Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucunda en çok can kaybı ve yaralanma, aktif çalışan nüfusu oluşturan 25-64 yaş aralığı içerisinde meydana gelmektedir. Bu kapsamda özellikle kalifiye iş gücünün kaybedilmesi ve kazazedelerin kalıcı iş göremezlik durumu nedeniyle emekliye ayrılmaları, ekonomik büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkilemektedir.

O Sağlık harcamalarının artması: Yaralanma ve kazaya bağlı kalıcı olabilecek bedensel hasarların tedavisi sağlık harcamalarını artırmaktadır. 2021 yılında toplam 430 204 kaza meydana gelmiştir. Kazalar dolayısıyla yapılan sağlık harcamaları ise her geçen yıl daha da artarak ülke ekonomisine yük olmaktadır.

O Kazaların trafikte sıkışıklığa yol açması: Trafik kazaları sonucunda yolların kapanması, diğer sürücüler, itfaiye, ambulans vb. hareketliliğin aksaması ve genel olarak trafiğin yavaşlamasına yol açar. Kazalar ve sıkışıklık sonucunda ortaya çıkan zaman kaybı ve gecikmeler, ekonomik açıdan olumsuz etkiler yaratmaktadır. Trafiğin aksaması saat başı çalışan bireylerin ücret kayıplarına, sürücülerin daha fazla yakıt harcamasına, dolayısıyla çevre kirliliğinde artışlara yol açacaktır. Bu durum da hem toplum sağlığını hem de ekonomik refahı olumsuz etkilemektedir.
O Maddi hasarların oluşması ve kamu harcamalarının artması: Kaza sonucu araç, yol, trafik ışık ve tabelaları, bariyerler gibi unsurlarda maddi hasarlar meydana gelmekte ve bu unsurların tamir ve bakımı ekonomik kayıplara yol açmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum