

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 176

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 176
2.3.4. Raylı Sistemlerde Güvenli Yolculuk Yapmak İçin Uyulması Gereken Kurallar
Raylı sistem denilince akla ilk gelen tren; demir yolunda hareket eden, çeken ve çekilen araçlardan oluşan, demir yolu ulaşım araçlarındandır. Ancak raylı sistem araçları sadece trenle sınırlı kalmaz. Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler (hızlı trenlerin dışındaki trenler), şehir içi raylı sistemler (cadde tramvayları, metrolar, banliyöler, üst yollu elektrikli taşıtlar vb.) ile yük ve yolcu trenleri de raylı sistemlere dâhil ulaşım araçlarıdır (Görsel 2.45). Raylı sistemlerde güvenli yolculuk yapmak için uyulması gereken kurallar aşağıdaki gibi açıklanabilir:
➢ Yolcu girişleri mutlaka yetkili işletme tarafından belirlenmiş olan noktalardan yapılmalıdır.
➢ Her ne sebeple olursa olsun istasyonlara ve araçlara patlayıcı, yanıcı, zehirli, gaz vb. içeren maddelerle girilmemelidir.
➢ İstasyonlar ve araçlar amacı dışında kullanılmamalıdır.
➢ Araçların acil durdurma kolu, imdat freni gibi ekipmanları gereksiz yere kullanılmamalıdır.
➢ Peronlarda can güvenliği için sarı çizgi geçilme- meli, çizginin gerisinde beklenmelidir.
➢ Araç kapılarının kapanmasına kasıtlı olarak engel olacak şekilde kapı arasına çeşitli maddeler koyarak aracın hareket etmesine engel olunmamalıdır.
➢ Yolcular başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmamalı, yazılı ve sesli uyarılara mutlaka uyulmalıdır.
➢ İstasyonların ve araçların acil durum tahliyelerinde yetkililerce yapılan her türlü duyuru ve verilen her türlü talimata uyulmalıdır.
➢ Araçlara binerken öncelik inen yolcuya verilmelidir.
➢ Raylı sistem araçları yolcu iniş ve binişlerinden sonra kapılarını kapatarak hareket eder. Kapılarını kapatan ya da hareket eden bir araç fiziksel müdahale ile durdurulmaya çalışılmamalıdır.
➢ Engelli, yaşlı, hamile, gazi ve çocuklu ebeveynlere yer verilmeli, araçlara biniş ve araçlardan inişlerde öncelik tanınmalıdır.
➢ İstasyonlarda ve araç içerisindeki bebek arabaları ile engelli arabalarının kullanımında yolculara kolaylık sağlanmalıdır.
➢ Araç kapılarına yaslanarak seyahat edilmemeli, kapı önünde bekleme yapılmamalıdır.
➢ Araç hareket hâlindeyken inmeye ve binmeye çalışılmamalıdır (Görsel 2.46).
➢ Koridor ve ara geçiş kapıları gereksiz yere meşgul edilmemelidir.
➢ Araçlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılmamalıdır. Bu tür mamullerin kullanımı 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile yasaklanmıştır.
➢ İstasyonlarda “GİRİLMEZ” uyarısının olduğu yerlere girilmemelidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum