Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 16

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 16

Görme engelliliği: Bireyin doğuştan ya da sonradan tek veya iki gözünde tam veya kısmi görme kaybının olmasıdır. Göz bozukluğu olan kişilerin göz protezi kullanması ya da renk körü olması da görme engelliği olarak kabul edilir (Görsel 1.7).

İşitme engelliliği: Bireyin tek ya da iki kulağında işitme kaybının olması, kişinin gelişim, uyum ve özellikle iletişimle ilgili görevlerini yeterince yerine getirememesi durumudur. İşitme engelliliği doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası meydana gelen çeşitli olumsuzluklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Dil ve konuşma engelliliği: Bireyin sözel iletişiminde herhangi bir nedenle meydana gelen yetersizliklerdir. Bu yetersizliklere; kekemelik, duyduğu hâlde konuşamama, dil-dudak-damak ve çenede meydana gelen yapısal bozuklukların yol açtığı konuşma problemleri örnek olarak verilebilir.

Zihinsel engellilik: Bireyin zihinsel işlevlerde normal dereceden geri olması ve uyumsal davranışlarda yetersiz olması durumudur. Bir kişinin zihinsel engelli sayılabilmesi için zekâ işlevinin belirgin derecede ortalama zekânın altında olması gerekir. Kişi yaşadığı toplumdaki kendi yaş grubu ile kıyaslandığında toplumsal beceriler, sorumluluk, iletişim kurma, günlük beceriler ve kendi kendine yeterlilik gibi alanlarda geri ise zihinsel engellidir (Görsel 1.8 ve 1.9).

Süreğen hastalık engeli: Kişinin çalışma kapasitesi ve fonksiyonlarının engellenmesine neden olan, sürekli bakım ve tedavi gerektiren hastalıklardan meydana gelen engellilik durumudur. Kan hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolları ve üreme organı hastalıkları, cilt ve deri hastalıkları, kanser, ruhsal davranış bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları vb. süreğen hastalık engeline neden olabilir.

Engelli bireyler, hayatlarını sürdürürken birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunların çözümünde hem devlet eliyle hem de gönüllülük esas alınarak fazlaca pratik çözüm geliştirebilmek ve engelli bireylerin…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!