Evvel Cevap
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 159
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 159

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 159

bir çarpışma olması hâlinde ise önemli düzeyde kayıplara yol açma olasılığını artırmaktadır. Bunun nedeni, hız arttıkça hem sürücünün tepki verme süresi içinde kat edilen mesafenin hem de durmak için gerekli mesafenin artmasıdır. Ayrıca hız arttıkça sürücü hatalarının etkisi de artmaktadır. Dolayısıyla yüksek hızın önemli düzeyde kayıplara yol açma ihtimali daha yüksektir.

Bir çarpma sırasında herhangi bir yolcunun, bağlı olmayan bir nesneyi (örneğin bir çocuğu) güvenli bir şekilde tutması imkânsızdır. Sadece 50 km/sa. hızda yaşanan bir çarpışmada bile çocuğun ağırlığı 20 kat artarken 5 kilogramlık bir bebeğin ağırlığı saniyenin yarısı kadar bir sürede 100 kilograma çıkacaktır.

Motorlu taşıtların yaya, bisikletli, motorlu bisiklet sürücüsü ve motosikletliler gibi hassas yol kullanıcılarına çarpması çok yüksek düzeyde ağır ya da ölümcül yaralanma riski doğurur. Bunun nedeni, çoğu zaman tamamen korunmasız olmaları ya da motosikletlilerde olduğu gibi, çok kısıtlı bir korumaya sahip olmalarıdır. Bir yayanın, kendisine motorlu bir taşıt çarpması durumunda ölme olasılığı da hıza bağlı olarak artmaktadır. Şekil 2.1’de bir taşıtın yayaya çarpması hâlinde ortaya çıkan ölümcül yaralanma olasılığı gösterilmiştir. Araştırmalar, 30 km/sa. hızda seyreden bir taşıtın çarptığı çoğu hassas (korumasız) yol kullanıcısının hayatta kaldığını gösterirken taşıtın hızı 50 km/sa. olduğunda ise çoğunluğunun hayatını kaybettiğini göstermektedir.

Şiddetli ve ölümcül çarpmaların çoğunluğunda zarar görülmesinin nedeni insan vücudunun, taşıtın herhangi bir kısmı tarafından dayanabileceğinden fazla yük ve ivmeye maruz bırakılmasıdır. Bir taşıtın verebileceği hasara karşı bir insanın dayanma gücü taşıtın saatte 30 kilometreden daha yüksek bir hızda olması durumunda aşılacaktır (Görsel 2.26). Şekil 2.1’de gösterildiği gibi 50 km/sa.’lik bir çarpma hızında, yayalarda ölüm riski %80’dir. Taşıt içindekiler söz konusu olduğunda emniyet kemerlerinin takılı olması ve iyi tasarlanmış taşıtların kullanılıyor olması önden gelen darbelerde en fazla 70 km/sa. hıza kadar, yandan gelen darbelerde ise 50 km/sa. hıza kadar koruma sağlamaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum