9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 15
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 15
Bireylerin ekonomik durumları sağlığın en önemli belirleyicilerindendir. Çünkü ekonomik durumun diğer belirleyiciler üzerine de etkisi vardır. Yeterli beslenemeyen, kaliteli sağlık hizmeti alamayan ve sağlıklı çevre koşullarında yaşayamayan bireyler, sağlık problemleri ile daha fazla karşılaşırlar. Ekonomik koşulları iyi olan bireyler; yiyecek, barınak gibi kaynakların daha iyi olanlarını satın alabilme, sağlığı doğrudan geliştirecek hizmetlere daha kolay erişebilme, sağlık hizmetlerinden daha fazla faydalanabilme imkânına sahiptirler. Bu nedenle daha az problem yaşarlar. Tıpkı bireylerde olduğu gibi refah düzeyi yüksek toplumlarda da sağlık sorunları daha az görülmektedir.
Birey, doğru beslenmeyi erken yaşta öğrenmelidir.
Eğitim, sağlığın bir başka belirleyicisidir. Örneğin bir okul öncesi öğrencisine okulda verilen beslenme eğitimi, doğru beslenme alışkanlığına önemli ölçüde destek sağlar (Görsel 1.5). Yaşamlarının erken dönemlerinde doğru beslenme alışkanlığı elde etmiş olan bireylerin, ileriki yaşamlarında kalp damar rahatsızlıklarına, obezite, şeker, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskleri daha azdır. Yine erken yaşamında fiziksel aktivite yapma alışkanlığını kazanan bir birey, sağlıksız yaşamdan uzak durur. Bu örnekler sağlığın eğitim ile olan ilişkisini açık bir şekilde göstermektedir.
Aileden gelen genetik özellikler sağlığın bir başka belirleyicisidir. Genetik olarak ailede olan bir hastalık çocuklarda da görülebilir. Bununla birlikte aile, arkadaş ve toplumdan alınan destek, sağlığı olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca kültürel etmenlerin, ahlaki değerlerin, gelenek, görenek ve inançların da sağlığa olumlu ya da olumsuz yönde etkileri olabilmektedir.
ç. Engellilik Kavramı
Engellilik, bireyin doğum öncesi veya doğum sonrası çeşitli nedenlerle psikolojik, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerinde belli ölçüde fonksiyon kaybına uğraması nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlamada ve günlük gereksinimleri karşılamada güçlüklerle karşılaşması durumu olarak ifade edilmektedir. Fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylere engelli birey adı verilir. Engellilik genetik de olabildiği için anne karnındayken şekillenebilir; doğum esnasında, sonradan geçirilen bir kaza sonucu ya da bir hastalık sonrası olabilir. Başlıca engellilik türleri şunlardır:
Ortopedik engellilik: Bireyin iskelet, kas ve eklemlerindeki hastalık, bozukluk ya da yetersizlik durumudur. Fiziksel ya da bedensel engelli bireyler olarak da adlandırılan ortopedik engelliler, kemik ve eklemlerin şekil ve yapısında özür bulunan veya kas gücü gelişiminde ve koordinasyonunda ya da kontrolünde bozukluklar görülen kişilerdir (Görsel 1.6).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.