Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 125

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 125

Son yıllarda dünya nüfusundaki sürekli artışa paralel olarak gelişen ve gelişmekte olan birçok ülkede motorlu taşıt sayısında önemli düzeyde artış görülmektedir. Gerek dünyada gerekse Türkiye’de kara yollarında gerçekleşen trafik kazası sayısının azaltılması ve trafiğin güvenli ve düzenli bir şekilde akışının sağlanması için geometrik düzenlemeler, sinyalizasyon uygulamaları ve trafik işaretleri ile yönlendirme gibi farklı yöntemlere başvurulmaktadır. Trafik işaretleri; trafiği düzenlemek amacıyla kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler ile yer işaretlemelerine verilen addır. Trafik işaret levhası ise sabit veya taşınabilir bir dayanak üzerine yerleştirilmiş, üzerindeki sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır. Trafik işaret levhaları, doğru ve düzgün kullanılmaları durumunda, kara yolu güvenliğine büyük ölçüde katkıda bulunur.

Trafiğin güvenli ve düzenli bir şekilde akışını sağlayan önemli faktörden biri olan trafik işaretleri, Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye ülkelerin 8 Kasım 1968 yılında Viyana’da imzalamış oldukları Karayolu Işıklı İşareti ve İşaret Levhaları Anlaşması ile söz konusu anlaşmanın daha sonraki revizyonlarında yer alan hususlara göre düzenlenmiştir. Trafik işaretlerinin standartları, anlam, nicelik ve nitelikleri ile kara yoluna uygulama tekniğinin esasları Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilmektedir.

Trafik işaretleri, trafik ortamında bulunan sürücü, yaya ve yolcuların ortak dilidir. Bu yüzden trafik işaretlerinden oluşan bu ortak dili, doğru ve yerinde kullanmak trafik güvenliği açısından çok önemlidir.

a. Işıklı İşaret Cihazları

Işıklı işaret cihazları; trafiği düzenlemede kullanılan ışıklı ve sesli, sabit veya taşınabilir, elle kumanda edilebilen veya otomatik çalışan, üzerinde çeşitli renk, şekil, sembol, yazı bulunan ve belirli yanma süresi olan, ışık veya sesle özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır. Bu cihazlar trafiğin güvenli akışını, araç ve yayaların yolu sıra ile kullanmalarını sağlar.

Bunlardan;
O Kırmızı ışık: Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve durma zorunluluğu olduğunu bildirir. Işığın bulunduğu yerde trafik görevlisi veya ışıklı ok gibi aksini gösteren bir işaret yoksa hiçbir yere hareket etmeden beklemek gerekir (Görsel 2.8).

Sarı ışık: Uyarı işaretidir. Kırmızı ışıkla birlikte yanması, yolun trafiğe açılacağını ve sürücülerin hazırlanmasını; yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanacağını, duramayacak durumda olan sürücülerin geçebileceklerini, diğer sürücülerin varsa yaya geçidini kapamamak şartıyla durma zorunluluğunda olduğunu bildirir (Görsel 2.9).

Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu, yandığı sürece durma yapılamayacağını gösterir. Sürücüler sağa veya sola dönüşlerde trafik kurallarına göre manevra yapmalı ve yayalara yol vermelidir. (Görsel 2.10).

Yaya figürlü kırmızı ışık: Yolun yayalara kapalı olduğunu bildirir. Bu ışık yandığı sürece yayalar yaya geçidini kullanamazlar (Görsel 2.11).

Yaya figürlü yeşil ışık: Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yandığı sürece yayalar, yaya geçidini kullanarak taşıt yoluna girebilirler.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!