Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56

Aşırı Yağlı, Şekerli, Tuzlu Yiyecek ve İçecekler Tüketmenin Sağlığa Olumsuz Etkileri

Şeker, bozulmamış meyve ile sebzelerin yapısında ve sütte bulunur. Ayrıca üretici, aşçı veya tüketici tarafından yiyecek ve içeceklere eklenen monosakkarit ve disakkaritlerden başka bal, şurup, meyve suyu ve meyve suyu konsantrelerinde de şeker vardır. Serbest şekerler, beslenmeden gelen toplam enerji yoğunluğuna katkıda bulunarak kişide pozitif enerji dengesi geliştirebilir. Şeker, enerji dengesi ve sağlıklı vücut kilosunun korunması açısından kritik önem taşır. Özellikle şekerle tatlandırılmış içecek formları yoluyla tüketilen serbest şekerlerin kullanımının artması besin ögesi yönünden daha yeterli kaloriler içeren gıdaların tüketimini azaltmaktadır. Bu durum sağlıksız beslenmeye, kilo alımına neden olabilir; bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Serbest şeker tüketimi ile dişlerin çürüme hızı arasında doğru bir orantı vardır.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bireyler için günlük tuz tüketiminin 5 g/gün (2000 mg/gün sodyum) ve altında olmasını önermektedir. Her türlü aşırı tuz tüketiminin ve fazla sodyum alımının kan basıncını artırdığı, kalp ve damar hastalıkları için temel risk etmeni olduğu, mide kanseri riskini artırdığı ve hatta ölüme bile neden olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır.

Aşırı yağlı besinler ile margarinlerde bulunan trans yağları tüketmek kötü kolesterolü ve dolayısıyla kalp hastalıkları riskini artırır, damar tıkanıklığına neden olur.

Beyin ve kalbe yeterli miktarda kan akışı sağlanamadığı için felç ve kalp krizine neden olabilir. Klinik çalışmalar trans yağların, özellikle fazla kilolu kişilerde iltihabı artırdığını göstermektedir. Aşırı yağlı, şekerli, tuzlu yiyecek ve içecek tüketmenin sağlığa olumsuz etkilerini azaltmak için bu yiyeceklerin mümkün olduğunca azaltılması gerekir. ”16 Ekim Dünya Gıda Günü” gibi belirli
günlerde bu konuyla ilgili farkındalık oluşturmak ama- Görsel 139:16 Ekim Dünya Gıda Günü afişi cıyla çeşitli etkinlikler yapılmaktadır (Görsel

Obezite, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla aşırı artması sonucu vücut ağırlığının boy uzunluğuna kıyasla olması gereken düzeyin üstüne çıkması durumudur (Görsel 1.40).

Enerji alımının enerji tüketiminden fazla olmasına bağlı olarak vücuttaki yağ dokusu miktarının artmasıyla ortaya çıkan obezite, yaşam kalitesini hatta süresini olumsuz yönde etkileyen metabolik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlamaktadır. DSÖ, obeziteyi bulaşıcı olmayan hastalıklar kategorisinde kabul etmektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar, günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biridir. Obezite her yaşta ortaya çıksa da daha çok çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Okul çağında obez olan çocukların büyük bir bölümünün yetişkinlikte de obez olduğu görülmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!