9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54
Yeterli beslenme, sağlıklı ve üretken olabilmek için bedenin gereksinimi olan enerjinin ve besin öğelerinin yeteri kadar alınmasıdır. Dengeli beslenme, besin ögelerinin birbirine göre ve öğünlerde dengeli olarak tüketilmesidir. Sağlıklı beslenme ise besinlerin üretim, saklama, hazırlama ve pişirme aşamalarında sağlık için zararlı hâle gelebileceği bilinciyle besinleri uygun biçimde seçme ve uygun yöntem kullanarak tüketme şeklinde tanımlanabilir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğu unutulmamalıdır.
Kahvaltının Önemi
Kahvaltının büyüme dönemindeki çocuklarda günlük enerji ve besin gereksinimine katkısı büyüktür. Akşam yemeğinden kahvaltıya kadar yaklaşık 10-12 saatlik bir süre geçmektedir. Ancak vücut uyurken de çalışmaya devam etmektedir. Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Yeni bir güne sabah kahvaltı yaparak başlamak, güne istekli başlamada ve günü verimli bir şekilde sürdürmede büyük rol oynamaktadır. Kahvaltının okul başarısı üzerinde büyük etkisi vardır. Kahvaltı yapmayan çocukların derste dikkatleri azalmakta, verilen bilgileri sonradan hatırlama becerileri düşmektedir. Kahvaltı, beyne enerji sağlamakta ve öğrenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Kahvaltıda yeterli protein tüketilmelidir. Zihinsel faaliyetler için gereken enerji kaynaklarının en önemlilerinden biri de meyvelerdir. Beynin tek enerji kaynağı glikozdur. Bu yüzden süt, tahıl ve meyve tüketilmelidir. Kahvaltı sayesinde kan şekeri yeterli düzeyde olduğundan beynin öğrenmeyi ve anımsamayı içine alan birçok işlevi olumlu yönde düzenlenir.
Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklarda kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak hâlsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, çarpıntı, baş ağrısı, mide ağrısı, bulantı, karın ağrısı gibi şikayetler sıkça gözlenmektedir. Bu şikayetler, bir şeyler yendikten sonra ortadan kaybolsa da bu durumun öğrenme üzerindeki etkileri daha güç düzelmektedir.
Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan öğrencilerin kavrama ve problem çözme gibi yeteneklerinin daha yüksek olduğu, beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri gözlenmiştir. Sabah kahvaltısının çocukların gelişiminde ve okul başarısındaki rolü unutulmamalıdır. Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturur. Kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte de sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecektir.
Sağlıklı Beslenme Piramidi
Sağlıklı beslenme piramidi 5 ana besin grubunu içerir. Piramit, en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tüketilmesi gereken gıdalara doğru gider. Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağlar ve şekerlerdir. Beslenme piramidi gıdaların doğru seçimi için rehber olmalıdır (Sağlık Bakanlığı, 2017).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.