9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 59
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 59
ve yersiz sıkıntılara, endişelere kapılabilirler. Bunları, gizlenmesi gereken durumlar gibi düşünebilirler. Kişiden kişiye değişebilen bu durumlardaki gecikmeler ve sesteki değişmelerin altı ay kadar sürmesi ergen bireyde sıkıntı yaratabilir. Bireyin fizyolojik değişimi ve bu değişimlerin nedenlerinin anlaşılmasıyla sıkıntılar azalır.
Genellikle 12-14 yaşları arasını kapsayan erken ergenlik dönemindeki birey, yeni arkadaşlar ve farklı bir çevre edinme çabasındadır. Duyguları çok hızlı değişen genç, süslenmeye ve giyinmeye özel önem verir. Yalnız kalıp müzik dinlemeye çalışır, ayna karşısında daha fazla durur.
Ailesinin kendisiyle fazla ilgilenmesinden yakınır. İşlerine gereğinden fazla karıştıklarını düşünür. Bu dönemde saygısını yitirmeden otoriteye karşı çıkma eğilimi vardır. Olaylar karşısında çabuk tepki gösterir.
Hızlı toplumsal değişmeler, ekonomik zorluklar, gelecekten beklediklerini bulamama endişesi, ergen bireyde ruhsal uyum bozuklukları yaratabilir. Bunların sonucunda gençlerde derslerinde başarısızlık, çalışmaya isteksizlik, çevresindekilerle geçimsizlik, uykusuzluk, çekingenlik ve yalnızlık duyguları artabilir. Bu dönemdeki gençler kendi vücuduyla daha fazla ilgilenmeye başlar. Arkadaş gruplarının etkisiyle yaşam kalitesini düşürecek davranışlar ortaya çıkabilir.
Tam ergenlik, bedensel gelişimin büyük ölçüde tamamlandığı, bireyin yüz ve vücudunun genel hatlarının son şeklini aldığı dönemdir. 15-17 yaşlar arasını kapsayan bu dönemde davranışlar olgunlaşır ve kendine göre biçimlenir. Genç yaşıtlarına göre kilosunu, boyunu, ergenlik sivilcelerini, cinsel organlardaki değişmeleri sorun olarak görebilir. Kızlar özellikle âdet düzensizliği varsa bunu sorun edebilirler. Böyle kişiler çevresiyle ilişkilerini keserek eve kapanma, yemek yememe ya da çok fazla yeme gibi yeni sorunlar ortaya çıkarabilir. Anneyle çatışmalar olabilir.
Okul ve ailede genci incitecek şekilde yaklaşımlar, güvensizlik, baskı, hoşgörüsüzlük şeklindeki itici etkenler ona okuldan ya da evden uzaklaşmayı düşündürebilir. Bu dönemde, kişisel bağımsızlığın kazanılması uğruna ailenin değer kaybetmesi, arkadaşlardan destek arama, cinsel kimliğin benimsenmesinde kendini yetersiz hissetme, kıskançlık, utangaçlık gibi sorunlar olabilir. Fırtına ve gerilimlerle dolu olan tam ergenlikte, meslek ve eş seçimiyle ilgili düşünceler gündeme gelmeye başlar.
Geç ergenlik kişiliğin geliştiği, aile bireyleriyle ilişkilerin düzene girdiği, sosyal ilişkilerin geliştiği, genellikle 18-21 yaşlar arasını kapsar. Cinsel olgunluğun kazanılarak sorunların azaldığı bu dönemde kızlar ve erkekler, birbirlerinin dış görünüşlerinden çok kişilikleriyle ilgilenirler. Yoğun olarak meslek, eş seçimi ve geleceğe yönelik planlar yapar, toplum içinde sorumluluk yüklenirler. Haksızlığa karşı çıkar, sorunlar karşısında yapıcı olmaya çalışırlar. Bu dönemde otoriteyle çatışma kısmen azalmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.