Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ferman Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 47

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 47

çok yanlıştır. Hijyenik olarak hazırlanmamış et, süt ve bunların ürünleri yenilip içilmemelidir. Pişirilerek yenilen besinler tam olarak pişirilmeli ve bekletilmeden yenilmelidir. Özellikle kırmızı et, kanatlı hayvan eti, yumurta ve deniz ürünleri hijyenik şekilde pişirilmeli ve oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakılmamalıdır. Kutusu bozulmuş, kapağı bombeleşmiş ve kullanma süresi geçmiş konserve gibi gıdalar tüketilmemelidir. Besinler buzdolabında uzun süre bekletilmemelidir.

Temiz olduğundan emin olunmayan sular 10 dakika kaynatılmalı ya da klorlama gibi başka yöntemlerle dezenfekte edilmelidir.

Atık ve artıklar uygun bir şekilde depolanıp yok edilmelidir. Karasinek, sivrisinek, hamam böceği gibi vektörlerle mücadele için evlerde biriken çöpler uygun şekilde depolanıp atılmalıdır.

Sebze meyveler bol ve temiz akan su altında yıkandıktan sonra yenilmelidir. Çiğ yenilen besinlerin hazırlanmasında kullanılan araçlar mutlaka ayrı muhafaza edilmelidir. Hazır besinlerle çiğ olarak tüketilecek olanlar birbirinden ayrı, kapalı kaplarda saklanmalı; çiğ besinlerin toz, toprak ve ilaç kalıntılarından olabildiğince temizlenmesi için sirkeli suda on dakika kadar bekletildikten sonra bol suyla durulanması yararlı olabilmektedir.

Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı ve tüketilmemelidir.

Yerlere tükürülmemeli, tüküren olursa uyarılmalıdır.

Hastalarla yakın temastan kaçınmalı; çatal, kaşık, havlu vb. malzemeler ortak kullanılmamalıdır.

Kedi, köpek, sığır, tavşan gibi evcil hayvanların sağlık kontrolleri ve kuduz aşısı düzenli olarak yaptırılmalıdır. Şüpheli hayvan ısırmalarında yara sabunlu suyla iyice yıkanmalı, zaman geçirilmeden aşı yaptırılmalıdır. Kuduz şüphesi olan hayvan resmî makamlara bildirilmelidir.

Hastalık bulaşmasına aracılık eden bit, pire, kene, tahtakurusu, karasinek, sivrisinek, fare gibi vektörlerle gerektiği gibi mücadele edilmelidir.

Kimyasal atıklar, gazlar ve dumanla kirletilmiş havadan kaçınılmalı, ortamda havanın temiz olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle toplu yaşanılan kalabalık yerler sık sık havalandırılmalıdır.

Her canlıda, karşılaşacağı tehlikelerden korunabilmek için savunma ve korunma sistemleri geliştirilmiştir. Örneğin insanda deri, deri salgıları (terdeki lizozim gibi), kıllar, gözyaşı, tükürük, mide salgıları, soluk borusunun silli (kirpikli) yapısı (Görsel 1.1.39), mukoza vb. yapılar, organların hastalık etkenlerinden korunmasında görevli özelleşmiş yapılardır. Bakteri, virüs, mantar, parazit gibi enfeksiyon etkenleri ve zehir etkisi (toksik) gösteren maddeler vücuttaki bu engelleri aşabilir. İnsanda, mikroorganizmalarla bunların yaptığı zararlı maddelere karşı oluşturulan, normal olmayan etkenlere karşı korunmayı ve savunmayı sağlayan dirence bağışıklık adı verilir. Bağışıklığı oluşturan organlar bütününe bağışıklık (immün) sistemi denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!