9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 30
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 30
Yararlanma: Her birey, sağlık gereksinimlerinin karşılanması için sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyet ilkeleri içinde yararlanma hakkına sahiptir. Sağlık hizmetleri herkese eşit olarak verilmeli ve hastalığın türü, zamanı, hastanın ikamet yeri ya da ekonomik gücü konusunda ayrım yapılmamalıdır.
Bilgi isteme: Hasta, sağlık durumuyla ve mevcut sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceğiyle ilgili sözlü ve yazılı olarak bilgi isteme hakkına sahiptir. Sağlık hizmeti verenler, hastaya kolay anlayacağı şekilde bilgi vermek zorundadır (Görsel 1.1.18).
Hastaların dosyalarındaki bilgileri alma, belgeleri fotokopiyle çoğaltma, soru sorma, hata varsa düzeltilmesini isteme hakkı vardır. İstediği zaman bu haklarını kullanabilir.
Rıza gösterme (onay verme): Sağlık hizmeti verenler; gerçekleşecek herhangi bir ameliyat ya da tedaviye ilişkin tüm bilgileri, riskleri, sıkıntıları, yan etkileri ve alternatifleri hastalara bildirmek zorundadır. Hastanın tedaviye ve tıbbi müdahaleye onay verip vermeme, tedavi sürecinde kararını değiştirip devam edilmesine karşı itiraz etme hakkı vardır.
Görsel 1.1.18 Doktor ya da ilgili personel hastayı zaman zaman bilgilendirmelidir.
Özgür seçim yapma: Hasta, farklı tedavi yöntemleri ve tedaviyi verecek kişiler arasında seçim yapma hakkına sahiptir. Ayrıca hangi tanı ve tedavi yönteminin kullanılacağı ile doktor, uzman ya da hastane seçimi konularında karar verme hakkı vardır. Bu hakkın kullanımı kısıtlanamaz.
Özel ve gizlilik: Hastalar kişisel bilgilerini, sağlık durumunu, konulan tanı ve tedavi konularında bilginin yanı sıra özel ziyaretlerinin gizli tutulmasını isteme hakkına sahiptir. Kısaca hastanın sağlık durumuna ve uygulanan tedaviye ilişkin bilgiler gizlidir.
Uygun ortam ve gözlemci bulundurma: Tıbbi müdahale, uygun ortamda ve gerçekten orada bulunması gerekli olan kişiler gözetiminde yapılmalıdır.
Hastaların zamanına ve insani değerlerine saygı gösterilmesi: Hasta, hızlı ve önceden belirtilen süre içinde gerekli tedaviyi alma hakkına sahiptir. Bu hak, tedavinin her aşaması için geçerlidir. Belli bir süre içinde verilmesi gereken hizmetler dikkate alınarak bekleme sürelerinin belirlenmesi sağlık hizmeti verenlerin görevidir. Sağlık hizmeti sağlayanlar hastalara yeterli zaman ayırmalıdır.
Saygınlık görme: Hasta ve yakınlarının saygılı, ilgili, güler yüzlü, nazik, şefkatli, hijyenik koşullarda sağlık hizmeti alma hakkı vardır. Bu bağlamda hastalar ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet almalıdır. Ayrıca ortam, gürültü ve rahatsız edici etkenlerden arındırılmış olmalıdır.
Dinî görevleri yerine getirme: Sağlık kuruluşunun, olanakları ölçüsünde hasta ve yakınlarının dinî görevlerini yerine getirebileceği koşulları sağlama sorumluluğu vardır.
Ziyaretçi ve refakatçi bulundurma: Hastaların, kurum tarafından belirlenen kurallara uygun olarak ziyaretçi kabul etmeyi, olanaklar ölçüsünde ve hekimin uygun görmesi durumunda yardımcı olarak refakatçi bulundurmayı isteme hakkı vardır.
Kalite standartlarına uyma: Hastalar yüksek kalitede sağlık hizmetinden yararlanma hakkına sahiptir. Kaliteli sağlık hizmeti hakkı, sağlık kurumlarıyla sağlık personelinin teknik performans, konfor ve insan ilişkileri açısından yeterli düzeylerde sunum yapmasını gerektirir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.