9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 165
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 165
Bu amaçla kullanılacak çocuk güvenlik koltuğu, çocuğun kilosuna uygun olmalıdır. Boyu 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak koşuluyla arka koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilir. Çocuk bağlama sistemleri olmayan araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamaz. Çocuklar taksilerde taşınırken de çocuk bağlama sistemi kullanmaları, taksinin çocuk bağlama sistemi yoksa arka koltukta oturmaları zorunludur. Yolcu taşıyan minibüs ve otobüslerde taşınan üç ve üzeri yaştaki çocukların, emniyet kemeri ya da çocuk bağlama sistemleri kullanması da zorunludur.
Araçlarda çocukların kucağa alınması, ön koltuğa oturtulması, çocuk güvenlik koltuklarının kullanılmaması insan yaşamını tehlikeye atar. Ayrıca araçta çok sayıda kişinin bulunduğu yolculuklar tehlikeli olduğu için araca kapasitesinin üzerinde yolcu alınması da yanlıştır.
Yolcular, sürücüyü araç kullanırken sorularıyla ya da davranışlarıyla meşgul etmemeli, sürücünün dikkatini dağıtacak davranışlardan kaçınmalıdır. Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, mesajlaş- mak gibi davranışlar sürücünün dikkatini dağıttığı için trafik güvenliğini tehlikeye düşürür. Ayrıca bazı araçların teknik donanımına zarar verir.
Yolcu taşımak, ancak özel olarak yapılmış donanımları olan araçlarla yapılabilir. Ancak özellikle kırsal bölgelerde traktör, kamyon, kamyonet, römork gibi üstü açık araçlar bazen insan taşımak için kullanılmaktadır. Bu araçlarda ve bunlardaki yük üzerinde yolcu taşınması çok risklidir. Bu yolcular araçtan düşebilir, elektrik tellerine ya da tabelalara takılıp zarar görebilir, köprü, üst geçit ve ağaçlara çarpabilirler. Üstü açık araçta, bu araçtaki yük üzerinde ya da yolcu taşınması için yapılmamış bir araçta insan taşınması, ani dönüşlerde, fren yapıldığında ve bir çarpışma durumunda yaralanmalara ya da araçtan düşerek ölümlere neden olabilir.
Ülkemizin özellikle bazı yörelerinde coğrafi koşullar kara yolu yapımına uygun değildir. Bu bölgelerde tarım alanlarına ya da başka yerleşim yerlerine ulaşabilmek için dağ yollarından, nehirlerden ve derelerden geçmek amacıyla kullanılan asma köprüler (Görsel 2.3.5), kayıklar ve kızaklar, insanların kendi olanaklarıyla yaptıkları ulaşım araçlarından bazılarıdır.
Ulaşım aracı olarak ya da yük taşımak için bazı bölgelerde ve maden ocaklarında teleferik gibi ulaşım araçları da kullanılır. Teleferik, birbirinden uzak iki yer arasında, havada gerilmiş bir ya da birkaç çelik halatta hareket eden taşıttır. Teleferikler, diğer ulaşım araçlarıyla ulaşılamayan yerlerde, özellikle vadi geçişlerinde yükseklere çıkmak için kullanılır (Görsel 2.3.6).
Özellikle Doğu Karadeniz’de ulaşım, tarımsal ürün ve hayvan taşınması için halkın kendi yaptığı teleferikler kullanılır. Bu teleferikler insan ulaşımı için kullanılması tehlikeli olabilmektedir. Doğu Karadeniz’de yaygın olarak kullanılan teleferiklerle ilgili araştırma yapan Makine
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.