9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 16
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 16
Bedensel iyilik; vücudu oluşturan doku ve organların eksiksiz olması, bu yapıların işlevlerini tam olarak yerine getirmesidir. Örneğin insanın yediği besinleri yeterince sindirebilmesi; astım, grip vb. hastalıklarının olmaması gibi durumlar bedensel iyiliktir.
Zihinsel iyilik; normal zekâ düzeyine sahip olma, çevrede gerçekleşen olayları zamanında algılama, mantık yürütme, algıladıklarını doğru yorumlayabilme ve belleğini gerektiği gibi kullanabilme yeteneğidir. Örneğin insanın başarıları karşısında mutlu olma, haz duyma; başarısızlık durumunda yılmadan mücadele etme, düşündüklerini anlaşılır şekilde anlatma, insanlarla uyumlu ilişkiler kurma zihinsel iyiliğin göstergeleridir.
Ruhsal iyilik; yaşına uygun olarak düşünebilme, düşündüklerini doğru ifade edebilme, başkalarını anlayabilme, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilme, koşullara uyum sağlayabilme gibi özelliklerdir. Bu durumları yaşayan kişiler başarılarından mutluluk duyar, başarısızlıklarını kabullenir ve çevresiyle uyum içindedir. İnsanın, nedeni belli olmayan uzun süreli kuruntu, kaygı, korku ve kuşkulardan uzak olması gibi durumlar da ruhsal iyilik hâlleridir.
Sosyal iyilik; nerede nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilme, insanlarla dürüst ilişkiler kurma, büyüklerini sayıp küçüklerini sevme, hoşgörülü olma; aile bireyleri, okul arkadaşları ve komşularına karşı alçak gönüllülükle görevlerini tam, dürüstçe yapabilme, sabırlı olma gibi değerlere uygun davranmadır. Örneğin yolda gördüğü yardıma gereksinimi olan bir yaşlı ya da hastaya hemen yardım etme, sınıfta kendine ait olmayan bir eşya bulduğunda hiç tereddüt etmeden sahibini bulup verme, yerlere çöp atmama, atanları saygılı şekilde uyarma, böyle davranışlardan haz duyma sosyal iyilik hâlleridir.
Evrensel bağlamda sağlığı; bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik durumu şeklinde tanımlamıştık. Bunun tersi yani beden ya da zihinde meydana gelen rahatsızlık ve işlev bozukluğuna yol açan anormal bir durum sonunda sağlığın bozulmasına ise hastalık denir.
Engellilik
Bireyin zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini kaybetmesi ya da kısıtlanması nedeniyle desteğe gereksinim duymasına engellilik denir. Engellilik durumu doğuştan veya sonradan meydana gelebilir. Başlıca engellilik durumları; görme, işitme, dil ve konuşma engeliyle fiziksel, spastik ve zihinsel engellerdir.
F Görme engeli, görme yetisinin kısmen ya da tamamen yitirilmesidir.
F İşitme engeli, duyma yetisinin kısmen ya da tamamen yitirilmesidir.
F Dil ve konuşma engeli, dil ve konuşma seslerini yeterli, düzgün, akıcı olarak çıkaramama nedeniyle düşüncelerini paylaşmakta, başkalarını anlamakta sorunlar yaşanmasıdır.
F Fiziksel (ortopedik) engel; el, kol, ayak, bacak vb. organ kaybı; bu organların işlev yapamaması ya da felç gibi durumlarda fiziksel hareket yeteneğinin kısıtlanmasıdır.
F Spastik engel; bebeğin beyninde doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğum sonrası yaşamın ilk yıllarında kalıcı hasar meydana gelmesi, buna bağlı olarak başta hareket güçlüğü ve kaslarda sertlik görülmesi durumudur.
Bazı engelilik durumlarında engelli bireylerin ulaşımı, elektrikli (Görsel 1.1.2 a) ya da mekanik arabalarla sağlanabilir (Görsel 1.1.2 b).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.