9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 107
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 107
Sonra bir el hastanın/yaralının alnına, diğer el çenenin altına konur, alından bastırıp çeneden kaldırarak başı geriye itip “Baş geri-çene yukarı” pozisyonu verilir (Görsel 1.6.6). Böylece dil oynatılarak hava yolunun açılması sağlanır.
B. Solunumun Değerlendirilmesi
İlk yardımcı başını hastanın/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü ağzına yaklaştırır. Çenesini iki parmağıyla hafifçe kaldırır (Görsel 1.6.7). İlk yardımcı, Bak-Dinle- Hisset yöntemiyle hastanın/yaralının solunum yapıp yapmadığını aşağıdaki sırayla 10 saniye değerlendirir:
Göğüs kafesinden solunum hareketine bakar (Bak – Dinle – Hisset).
Kulağını ağzına ve burnuna yaklaştırarak solunumunu dinler (Bak – Dinle – Hisset).
Soluğunu yanağında hissetmeye çalışır (Bak – Dinle – Hisset).
Solunum yoksa yapay solunuma başlar.
C. Dolaşımın Değerlendirilmesi
Dolaşımın değerlendirilmesi için ilk yardımcı, hastanın/yaralının nabzına bakar. Çocuklarda şah damarından, bebeklerde koldaki atardamardan üç parmakla beş saniye nabız almaya çalışır. Yetişkinlerde de boyundan, gırtlağın iki yanındaki atardamarlardan, el bileğinden ya da ayaktan nabız kontrolü yapar (Görsel 1.6.8). Hastanın/yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa hasta/yaralı koma pozisyonuna (derleme, iyileştirme ya da kurtarma) getirilir (Görsel 1.6.9).
Nabzı atmıyor yani kalp durmuşsa 30 kez, göğüs kemiğinin (iman tahtasının) alt yarısının ortasına bası uygulanarak kalp masajı yapılır. Bu sırada burnu kapatılarak 2 kez de ağızdan hava üflenir. Masaj, dakikada 100 bası olacak şekilde yapılır. Her baskıda göğüs en az 5 cm inmeli ama 6 cm’yi geçmemelidir. Bu şekilde kalp masajı, hasta kendine gelinceye ya da tıbbi yardım gelinceye kadar sürdürülür.
Hastanın/yaralının durumu değerlendirilirken birinci aşamada yaşam belirtilerinin varlığı saptandıktan sonra ikinci aşamaya geçilir. İlk yardımcı bu aşamada hastayı/yaralıyı baştan aşağı
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.