Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü yazınız.

1. Hz. Muhammed’in(sav) hayatını anlatan Siyer ilmi İslam tarihi içinde yer alan özel bir ilim dalıdır.
2. Cahiliye Arapları arasında yaygın olan inanç Putperestlik idi.
3. Peygamberimizin atalarından olan Kusay, halkın önemli işlerini görüşmek üzere Dârünnedve adı verilen yönetim merkezini kurmuştur.
4. İslam tarihi açısından Arap Yarımadası’nın en önemli bölgesi Hicaz bölgesidir.
5. Yesrib’i yurt edinen Arap kabileleri Evs ve Hazrec’dir.
6. Mekke sınırları içinde bulunan yeryüzünün ilk mabedi olan Kâbe bu şehrin Araplar arasında mukaddes kabul edilmesini sağlamıştır.

B. Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.

7. Peygamberimizin hayatını öğrenmek bize neler kazandırır?

Cevap:

  • İnsanlarla nasıl, ne ölçüde konuşulması gerektiğini öğrenip ilişkilerimizi düzeltmemizi sağlar.
  • Hak ve hukuka riayet etmeyi öğrenerek insanlara haksızlık yapmaktan geri durmamızı sağlar.
  • Ne şekilde beslenmemiz gerektiğini öğreniriz. Bu da sağlığımızı büyük ölçüde etkiler.
  • Dünya ile ahiret hayatını nasıl dengede tutmamızı ve yaşamamızı öğretir.
  • Adap, üslup, kurallarının neler olduğunu toplum içerisinde nasıl davranmamız gerektiğini öğrenmiş oluruz.
  • Komşunun öneminin neden bu kadar önemli olduğunu anlamış oluruz.
  • İsrafın oluşturabileceği sonuçları anlamış oluruz.
  • Cimrilik ve tutumluluğun önemine vakıf oluruz.

8. İslam’ın doğuşundan önce Hıristiyanlık ve Yahudilik dünyanın hangi bölgelerinde yaygındır?

  • Cevap:

Hristiyanlık: Yarımada’nın kuzeyinde Tağlib, Kuda’a, Gassân kabileleri arasında ve Güney Yemen’de bazı Hristiyan gruplar vardı. Bunların da siyasî ve askerî herhangi bir ağırlıkları yoktu. Yarımada’nın içinde de yer yer bazı Hristiyan gruplara rastlanmaktaydı. Hristiyanlık, Arabistan’a Habeşliler ve Romalıların işgalleri sonucu M. 340 yıllarından itibaren girmiştir.

Yahudilik: Yemen, Vadi’l–Kurâ, Hayber, Teymâ ve Yesrib’de (İslâm öncesi Medine) Yahudiler vardı. Bunlar, diğer inanç gruplarına göre askerî, siyâsî ve iktisâdî ağırlığa sahipti. Kendilerini Allah’ın seçkin milleti kabul ediyor ve Allah’ın insanları onlarla yöneteceğine inanıyorlardı. Bu sebeple, beklenilen son peygamberin kendilerinden biri olacağı beklentisi içindeydiler. Arabistan’a, ülkelerinin M.Ö. 587 yılında Buhtünnasır tarafından işgal edilmesi üzerine göç etmişlerdi.

9. “Hanif” kime denir?

  • Cevap: Hazret-i İbrâhîm’in (a.s.) dînine “Hanîflik” denilmiştir. Hanîf kelimesi lügatte, eğriliği bırakıp doğruya giden, istikâmet üzere bulunan, başka dinlerden, bâtıl inançlardan kaçıp yalnız bir olan Allâh’a îmân eden “muvahhid” demektir.

10. Hicaz bölgesinin İslam’ın doğuşuna kadar herhangi bir devletin hükmü altına girmeyip bağımsız kalmasının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: İslâm coğrafyacıları genellikle Hicaz’ı yarımadanın önemli ve müstakil bir bölgesi olarak tanıtırlar (DİA, III, 248). Bölgeye Hicaz adının ne zaman verildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu isme İslâm öncesi döneme ait rivayetlerde ve Câhiliye şiirinde rastlanmaktadır. Sözlükte “iki şeyi birbirinden ayıran sınır, engel” anlamına gelen ismin iki bölgeyi birbirinden ayırdığı için verildiği hususunda ittifak edilmiştir. Bu iki bölgenin Tihâme (veya el-Gavr) ile Necid, Yemâme ile Arûz; Yemen ile Necid, Yemen ile Şam (Suriye) ve Necid ile Serât dağları olduğu şeklinde farklı yorumlar yapılmıştır. Bölgenin, sık sık rastlanan ve tabii bir engel oluşturan bazalt kayalıklar (harre) sebebiyle Hicaz adını aldığı da ileri sürülmüştür.

9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!