9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73
“9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73
Hz. Peygamber, Recep ayının yirmi yedinci gecesinde, Mekke’den Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülüp oradan Allah (cc) katına yükseltildi (Görsel 2.8). Kur’an-ı Kerim’de bu hadiseden “Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir...”41 ayetiyle haber verilmiştir.
Miraca yükseldiğinde Resulullah; Cenab-ı Hakk’ın huzuruna kabul edilmiş, kendisine cennet ve cehennem gösterilmiş, müminlere ilahi bir hediye mahiyetinde olan Bakara suresinin son iki ayeti vahyedil- miş, Allah’a (cc) ortak koşmayanların affedileceği müjdesi verilmiştir. Ayrıca risaletin başlarında iki vakit olarak emredilen namaz ibadeti miraçta beş vakit olarak farz kılınmıştır.42 Miraç hadisesi Hz. Peygamber için manevi bir dayanak olduğu kadar müminler için de bir imtihan vesilesi oldu. Zira müşriklerin inkârını artıran bu olay, bazı Müslümanların şüpheye düşmesine sebep oldu. Bununla birlikte miraç, Resul-i Ekrem’in getirdiği haberin doğruluğundan şüphe etmeyen sahabilerin de imanını kuvvetlendirdi. Nitekim Hz. Peygamber miraçtan bahsedince bazı müşrikler Hz. Ebu Bekir’e “Arkadaşın bu gece Kudüs’e götürüldüğünü anlatıyor, buna ne diyeceksin?” diyerek onunla alay etmek istemişti. Fakat Ebu Bekir (ra) “Eğer bunu o söylüyorsa doğrudur.” diyerek iman ve teslimiyetin en güzel örneğini sergiledi.
Soru: Kudüs’ün Müslümanlar açısından önemini ve günümüzdeki durumunu araştırarak ulaştığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın bulunduğu ve Peygamberimizin isra ve miraç olaylarını yaşadığı kutsal bir şehirdir. Günümüzde Doğu Kudüs, İsrail işgali altındadır; Filistinliler güvenlik sorunları ve kutsal yerlere ulaşmada kısıtlamalar yaşamaktadır.
Semavi yolculuğun dönüşünde Resulullah bu “gece yolculuğu” sırasında manevi alanda başından geçen durum ve olayları etrafındakilere anlattığında kendisini dinleyenler değişik şekillerde tepki göstermişlerdir. Bunlardan bazıları kendisini alaya almışlar ve ondan Kudüs şehrinin görünüş ve durumunu anlatmasını istemişlerdi. Diğer bir kısmı, günlerdir gelmesini bekledikleri ticaret kervanlarının şimdi nerede bulunduğunu söylemesini talep etmişlerdi. Bunlardan biri de Ebu Bekir’e koşmuş ve kendisine bu yeni “skandal” olayı haber vermek istemişti. Ancak bu mümin yüce şahsiyet, bir an bile tereddüt etmeksizin “Şehadet ederim ki Muhammed’in (sav) söylediği her şey gerçektir, doğrudur.” demiştir. İşte o günden itibaren Müslümanlar arasında Ebu Bekir, her devirde gıpta edilen “Sıddık” lakabına nail oldu. (bk. Hamidullah, İslam Peygamberi, 1/147)
9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok