9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119
“9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119
Zilhicce’nin sekizinci gününde Mekke’den ayrılıp, Mina’ya giderek burada geceledi. Ertesi sabah Müzdelife üzerinden Arafat’a vardı (Görsel 4.1). Vakfe için toplanmış ve sayıları yüz binin üzerindeki ashabına bir konuşma yaptı. Hac görevini tamamlayıp bu ibadetin nasıl yapılacağını Müslümanlara da öğretmiş olarak Mekke’den ayrıldı. Vefatından üç ay önce gerçekleşen bu ziyaret onun ilk ve son haccı olduğu, ashabıyla vedalaştığı ve Kâbe’yi bir daha göremediği için Veda Haccı ismiyle anılmıştır.
Allah Resulü, Veda Haccı’nda ashabıyla vedalaşır gibi konuşmuş, âdeta vefat zamanının geldiğini haber vermiştir. Nitekim İslam dininin kemale erdiğinin haber verilmesi,2 Nasr suresinin nazil olması, Resu- lullah’ın Cebrail’le her ramazan bir kere yaptığı hatmi o ramazan iki defa yapması, on günlük itikâfını yirmi güne çıkarması gibi gelişmeler Hz. Peygamber’in vefatının yaklaştığına dair birer işaret sayılmıştır.
Soru: Hz. Peygamberin Veda Haccı sırasında farklı yer ve zamanlarda yaptığı ve “Veda Hutbesi" olarak isimlendirilen konuşmalarında hangi mesajları verdiğini araştırınız ve ulaştığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Hz. Peygamber, Veda Hutbesi’nde insanların canına, malına ve onuruna saygı gösterilmesini, kadınların haklarının korunmasını ve emanetlerin sahiplerine verilmesini öğütlemiştir. Faiz ve kan davalarının yasaklandığını, Müslümanların kardeş olduğunu ve Kur’an’a bağlı kalmaları gerektiğini belirtmiştir.
Tarihten
“Hz. Peygamber, Nasr suresinin indirilmesinden sonra ecelinin yaklaştığını ve buna bağlı olarak istiğfarda bulunmakla emrolun- duğunu ifade etmiştir. Hz. Aişe, Peygamber Efendimiz’e ‘Ey Allah’ın Resulü! Daha önce olmadığı kadar çok Allah’a hamt ve tesbihat- ta bulunuyorsun. ’ deyince Hz. Peygamber ona: ‘Yüce Allah, bana ümmetimde bir işaret göreceğimi ve onu gördüğümde kendisine çok hamt etmemi ve istiğfarda bulunmamı emretmişti. İşte o işareti -insanların akın akın Allah’ın dinine girdiklerini- gördüm.’ buyurdu." (bk. İbni Sad, et-Tabakat, 2/173)
Allah Resulü’nün sağlığı Veda Haccı’nı tamamlayıp Medine’ye döndükten sonra bozulmaya başlamıştı. Buna rağmen Peygamberimiz devlet işlerini sürdürmeye ve Mescid-i Nebevi’de namaz kıldırmaya devam ediyordu. Dirilerle olduğu gibi ölülerle de vedalaşmak istercesine bir taraftan kabir ziyaretleri yapıyordu. Nitekim vefatına sebep olacak hastalığın başlamasından hemen önce Cennetülbakî Mezarlığı’na giderek orada yatanlar için “Ey müminler yurdunun sakinleri! Sizlere selam olsun. Siz bizden önce gidenlersiniz. Bizler de sizlere kavuşacağız.
9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok