9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
“9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
Ayrıca şehrin iç huzurunun sağlanması, dışarıdan gelebilecek tehlikelerin önlenmesinde şehrin birlikte savunulması, fertler arasındaki hukuki anlaşmazlıkların çözülmesi, bazı ekonomik yükümlülüklerin paylaşılması gibi hususlar karara bağlanmıştı (Tablo 3.4).25
Tablo 3.4: Medine Vesikasının Maddelerinden Bazıları
Bu vesika; Peygamber Muhammed tarafından Kureyş ile Yesribli müminler, Yahudiler, sonradan onlara katılanlar ve birlikte cihat edenler için düzenlenmiştir.
Takva sahibi müminler; saldırganlara, haksız bir fiil tasarlayanlara ve cürüm işleyenlere, bir hakka tecavüz edenlere, müminler arasında karışıklık çıkarmak isteyen kimselere karşı olacak ve bunlardan biri kendilerinden bir kişinin evladı bile olsa hepsinin elleri onun aleyhine kalkacaktır.
Medine’deki her zümre şehrin savunmasında kendine ait bölgeden sorumludur.
Üzerinde ihtilafa düşülen konular Allah’a ve resulü Muhammed’e götürülecektir.
Yahudilerin dinleri kendilerine, Müslümanların dinleri de kendilerinedir.
Bu vesikada zikredilen kişiler Yesrib’e saldıracak olanlara karşı yardımlaşacaktır.
Yahudiler Müslümanların yanında savaştıkları müddetçe harcamalara katılacaklardır.
Ne Kureyşliler ne de onlara yardım edenler himaye altına alınacaktır.
Bu vesika, haksız bir icraatta bulunan veya suç işleyenlere ayrıcalık sağlamaz yahut onların cezalandırılmasına engel olmaz.
Medine Pazarının Kurulması
İstikrarlı bir ekonomi, Hz. Peygamber’in kurduğu İslam devletinde önemsenen bir konu olmuştur. Allah Resulü, devlet hazinesinin güçlenmesini sağlayıp halkın refah seviyesini artırmak için Medine’de çeşitli faaliyetler gerçekleştirmiştir. Yahudi pazarına alternatif olarak Müslümanlara kendi pazarlarını açtırması, ticareti teşvik edip faizi kaldırması, malın piyasaya arzını geciktiren stokçuluk uygulamasını iptal etmesi, aldanmaya ve haksızlığa sebep olan alışveriş çeşitlerini yasaklaması ekonomik alanda gerçekleştirdiği faaliyetlere dair örneklerdir.
Hz. Peygamber, üretim alanının önemli kalemlerinden biri olan tarımsal faaliyetler üzerinde titizlikle durmuştur. Ürünlerin kalite ve çeşitliliği, piyasaya arzı gibi hususları önemsemiştir. Hicret’ten sonra ticareti geliştirmek gayesiyle uygulamaya koyduğu icraatlar tarım ürünlerinin pazarlanmasında olumlu katkılar sağlamıştır. Bu bağlamda Allah Resulü, Medine’deki iç piyasada Yahudi tekelini kırmak amacıyla Müslüman tüccarlar için pazar açtırmış ve pazarın kuruluşuyla ilgili kurallar belirlemiştir (Görsel 3.4). Bu kurallara göre pazarda tezgâh açan tüccarlardan vergi alınmayacak ve hiçbir satıcı burada sabit bir mekân edinmeyecekti.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.