9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100
“9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100
Muahat
Hz. Peygamber’in Hicret sonrasında Medine’de yeni bir toplum inşa etmek için gerçekleştirdiği en önemli faaliyetlerden biri muahat uygulamasıdır. Allah Resulü, muhacirlerle onlara kucak açan ensarı aralarında kardeşlik kurmak suretiyle birbirine karşı sorumlu tutmuştur. Bu kardeş- leştirme faaliyetiyle Hz. Peygamber, insanlar arasındaki ortaklık zeminini kabile unsurundan ayırıp manevi bir temele dayandırmıştır. Böylece ilk Müslümanlar kabile mensubu olmanın sınırlarını aşıp bir inanç etrafında birleşerek kardeş kabul edilen bir topluluğun eşit hak ve sorumluluklara sahip üyeleri hâline gelmiştir. Kan bağı yerine din kardeşliği esas alınınca Medine’deki Evs ve Hazrec kabileleri arasında geçmişte meydana gelen düşmanlık da sona ermiştir.
Bütün varlıklarını Mekke’de bırakan Kureyşli Müslümanların maddi ve manevi ihtiyaçları kardeşleştirme faaliyeti sayesinde karşılanmıştır. Zira ensar, sahip olduklarını kardeşleri kabul ettikleri muhacirlerle paylaşmış, muhacirlerin yeni yurtlarındaki hayata daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olmuştur. Kardeşliği üst bir seviyeye taşıyan ensar, yurtlarını terk edip gelen muhacirlere evlerini açmak suretiyle onları şehirde misafir etmiştir. Nitekim Peygamberimiz barınma ihtiyacı içerisinde olanları ensardan birileriyle kardeş yaparak onlara kalacakları bir yer temin etmiştir. Bu sayede muhacirlerin Medine’de bir evleri olmuş, onlar aynı ailenin bir ferdi kabul edilmişlerdir. Hz. Peygamber tarafından oluşturulan İslam toplumu, zamanla Medine’nin en güçlü unsuru hâline gelmiş, kuvvetini günden güne artırmıştır. Öyle ki Müslümanlar sahip oldukları bu sağlam sosyal bünye sayesinde hem Medine’deki münafık ve Yahudilerle hem de müşriklerle aynı anda mücadele edebilmiştir.24
Medine Vesikası
Medine’de Evs ve Hazrec kabilelerinden oluşan Araplar dışında Nadir, Kurayza ve Kaynuka adlarında üç Yahudi kabilesi daha yaşıyordu. Bu kabileler birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı mahallelerde oturuyorlardı. Hz. Peygamber şehre geldikten sonra Yahudileri de İslam dinine çağırdı. Ancak onlardan çok azı Müslümanlığı kabul etti. Ensar ve muhacir arasında birliği sağlayan Allah Resulü kısa bir süre sonra Medine top- lumunu oluşturan farklı inanç ve kabilelere mensup grupların katılımıyla “Medine Vesikası” adı verilen bir sözleşme imzaladı. Hicret sonrasında devlet başkanlığı görevini de üstlenen Hz. Peygamber, Medineli Yahudileri bu devletin vatandaşı saydı. Onlara din özgürlüğü sağladı ve her türlü haklarını garanti altına aldı. Ayrıca kişilerin birbiriyle ve devletle temel ilişkilerini belirledi, Yahudilerin sorumluluk ve haklarını tespit etti. İlk yazılı anayasa kabul edilen bu sözleşmeyle Hz. Peygamber, Medine’de yaşayan Müslümanlarla Yahudileri tek bir siyasi birlik altında toplamış oldu.
Medine’deki İslam Devleti’nin temelini teşkil eden Medine Vesikası, biri Müslümanların kendi aralarındaki ilişkilerini, diğeri Müslümanlarla Yahudiler arasındaki ilişkileri ele alan iki bölümden oluşmaktaydı. Bu sözleşmede tarafların hak ve sorumlulukları belirlenip devletin sınırları tespit edilmiş ve Hz. Peygamber en yüksek otorite kabul edilmişti.
Soru: Yurtlarını terk etmek zorunda kalan insanların psikolojik, sosyal ve ekonomik problemleri neler olabilir? Bu problemlerin çözümü için günümüzde ne gibi çalışmalar yapılabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Soru: Farklı inanç ve kültürlere saygı göstermenin toplum düzeni açısından önemini açıklayınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.