Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Kabileden Devlete Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Kabileden Devlete Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite İnsanlığın İlk Dönemleri  Sayfa 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56  Kabileden Devlete Etkinlik Soruları ve Cevapları

Kabileden Devlete

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

İnsanların birlikte yaşama gereksinimleri hangi kurumlan mecburi hâle getirmiştir?

  • Cevap:  İnsanlar yalnız yaşayamayan ve topluluk halinde bir ekosisteme dahil olan canlılardır. İnsanların topluluk halinde yaşaması bazı toplumsal olguların ve kurumların gelişmesine neden olmuştur. Geçmişten günümüze insanlar bir arada yaşayarak kültürler ortaya koymuş ve derin kültür birikimi uygarlıkların ortaya çıkmasında etkili olmuştur.İnsanların birlikte yaşama gereksinimleri, sağlık kurumları, emniyet kurumları, adalet kurumları gibi kurumların kurulmasında etkili olmuştur. Hastaneler, okullar, güvenlik merkezleri, adalet sarayları gibi kurumların birimleri de faaliyet göstermeye başlamıştır. Toplumda hastaneler, okullar ve iş yerleri olarak sanayi kurumları insan hayatının devam etmesinde etkili olan ve önemli bir yere sahip olan kurumlardır.
    • Yönetim kurumları
    • Emniyet güçleri
    • Askeri kurumlar
    • Sağlık kurumları
    • GÜvenlik merkezleri
    • Hukuk, adalet kurumları
    • Eğitim kurumları
    • Dini kurumlar oluşturulması

    mecburi hale getirmiştir.

Günümüzde kabile anlayışına sahip topluluklar hangi bölgelerde yaşamaktadır? Sonuçları sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:Günümüzde kabile anlayışına sahip topluluklar Afrika’da ve Amazon Ormanları gibi yerlerde yaşamaktadır. burada yaşayan insanlar gelişmelerden habersiz ilkel şekilde hayatlarını sürdürüyorlar.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı

Kadeş Savaşı
Savaşın gerçek nedeni Mısır ve Hitit devletlerinin birbirine eşit kuvvetler hâline gelmesi ve bu iki büyük devletin ekonomik menfaatlerinin Kuzey Suriye toprakları üzerinde çatışmasıydı. Her iki devlet de bu topraklar üzerinde hak iddia ediyordu. MÖ 1296 yılında Mısır Firavunu II. Ramses’in orduları, Hitit ordularını kendi toprağı olan Suriye’de bulup yok etmek için yola çıktı. 5.000 kişilik tümenlerden oluşan II. Ramses’in ordusu, düzenli bir kuvvet olup her tümene bir Mısır tanrısının adı verilmişti. Ordu; zırh giymeyen, mızrak, kalkan, savaş baltası ve kılıç kullanan ağır piyadeler ile yay, sadak ve kalkanla donatılmış okçulardan oluşuyordu. Okçular genellikle savaş arabalarının üzerinde savaşıyordu. Böylece hızlı manevra yapabilen savaş
arabalarıyla düşmanı uzaktan ok yağmuruna tutup piyadelerin ilerleyişini kolaylaştırıyorlardı.
Hitit ordusu piyadelerden ve savaş arabalarından oluşmaktaydı. Ana silahı mızrak olan piyadeler, korunmak için taşıdıkları kalkanları vücutlarının bir parçasıymış gibi kullanıyorlardı. Savaş arabaları ise Mısır ordusunda- kilere oranla daha hafif ve hızlıydı. Hitit savaş arabalarının içinde 1 sürücü, 2 mızraklı savaşçı yer almaktaydı. II. Ramses, ordusunu bölerek Hititler üzerine yürüdü. Ancak Hitit Kralı Mutavallis, II. Ramses’in bu hatasını değerlendiremedi ve iki ordu birbirine üstünlük sağlayamadı. II. Ramses, Kadeş’i alamamış ve Hititleri mutlak bir yenilgiye uğratamamıştı. Hititler ise saldırı üstünlüğünü kullanamamışlar ve planladıkları saldırıyı gerçekleştirememişlerdi. Her iki taraf kendilerinin galip olduğunu iddia ediyorsa da alınmış net bir sonuç yoktur. Tarihte en fazla savaş arabasının kullanıldığı muharebe olarak bilinen Kadeş Savaşı (Görsel 2.42) sonrasında II. Ramses, Hititler üzerine önemli olmayan birkaç sefer daha düzenlemiş ama yine sonuç alamamıştır. Mısır-Hitit çatışmalarının kesin olarak sonuçlana- maması iki tarafı da barış yapmaya zorlamıştır.
MÖ 1280’de yapılan “Kadeş Barış Antlaşması” tarihte bilinen ilk yazılı antlaşmadır (Archer-Ferris, 2006, s.21-27’den düzenlenmiştir).

Mısır ve Hitit ordularınının birbirlerine üstünlük sağlayamamalarının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:  Mısır ve Hitit uygarlıkları dönemin en büyük uygarlıkları arasında yer almaktadır. Mısır ve Hitit uygarlıkları şehir, siyaset ve askeriye bakımından yeni düzen kuran ve güç üstünlükleri oluşturan uygarlıklar olmuştur. Mısır ve Hitit uygarlıkları tarihin birçok döneminde karşı karşıya gelmiştir.Mısırlılar ve Hititler arasındaki üstünlük mücadelelerinde birbirlerine karşı bir başarı elde edememeleri, ikisinin de çok köklü ve güçlü uygarlıklar olmasıdır. Kadeş Antlaşması da bunun en önemli tarihi vesikalarından biridir. Mısır ve Hitit orduları da çok donanımlı ve yetenekli askerlerden oluştuğu için üstünlük mücadelesi hep başa baş devam etmiştir.
    • Mısır ve Hitit orduları arasında güç dengesi olması
    • Orduların savaş arabası, kullandığı silahlar vb. benzerliklerin olması
    • Yanlış savaş manevraları (II.Ramses’in orduyu bölmesi
    • Hitit’lilerin ordusunda yer alan müttefik güçlerin savaşı yendik diye savaşı bırakması
    • Hitit ordusu pek çok ulustan derlenmiş askerlerden oluştuğu için disiplini çok güçlü değildi
    • Her iki ordunun kesin sonuç elde edecek şekilde saldıraması (arabaların yok edilmesi vb.)
2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!