9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 127
“9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları (2. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 127
Ünlü İslam âlimi ve mühendis Cezeri’nin 1206 yılında tamamladığı Hünerli Mekanik Cihazların Bilgi Kitabı; otomatlar, su saatleri, makineler ve diğer mekanik cihazlarla ilgili tasarımları içerir. Modern teknolojiden yüzyıllar önce kaleme alınan bu kitap; Cezeri’nin icadı olan makinelerin tasarımına, üretimine, montajına ilişkin bilgi ve talimatların, ayrıca günümüzdeki robotik uygulamalarını çağrıştıran yönergelerin yer aldığı eşsiz bir kaynaktır.
Fil saati, Mardin’in Artuklu ilçesindeki Kasımiye Medresesi’nde sergilenmektedir. Cezeri’nin icat ettiği bu saat, 30 dakikada bir sesli uyarı veren otomatik bir sistemdir. Bu sistemde su gücüyle çalışan robotik prensipler geçerlidir. Saatin çalışması aşağıda adım adım verilmiştir.
1. adım: Fil figürünün dâhili haznesi, yeterli miktarda su ile
doldurulur. Hazne içerisine önceden gözenek genişliği ayarlanmış, yüzer bir kap yerleştirilir. Bu kap, tasarlanmış gözenek boyutu sayesinde tam olarak 30 dakika boyunca yüzeyde kalmak üzere dengelenmiştir.
2. adım: Kabın altındaki gözenek, suyun yavaşça içeri girmesine
izin verir. Bu işlem, kabın kademeli olarak ağırlaşmasına ve su seviyesiyle birlikte alçalmasına yol açar. Kabın batma süreci, zamanlama mekanizmasının temelini oluşturur.
3. adım: Kap, 30 dakika sonunda tamamen batar. Bu koşul sağlandığında fil figürünün baş
kısmında bulunan ve kabın batmasıyla etkinleşen mekanik bir tetikleyici harekete geçer.
4. adım: Tetikleyici, bir çekiç mekanizmasını aktive eder. Bu çekiç, fil figürünün baş kısmında
bulunan ve ses üretmek için tasarlanmış metal bir çana vurur.
5. adım: Çekiçten gelen darbe belirgin bir ses üretir ve bu ses yarım saatlik periyodun
tamamlandığını gösterir. Ses hem uyarı hem de zamanı işaret etme işlevi görür.
6. adım: Sesli uyarıdan sonra sistem yenilenir. Kap, elle işletilen veya otomatik bir mekanizma
ile su yüzeyine yeniden yerleştirilir ve 30 dakikalık yeni bir süreç başlar.
Cezeri; insan müdahalesine gerek kalmadan dış dünyanın gereksinimlerine uyum sağlayarak kendini yenileyebilen, verilen görevleri yerine getirebilen, yapay veya biyolojik sistemlerin kontrolü ve iletişimi üzerine odaklanan, günümüzde sibernetik olarak adlandırılan bilim dalının temellerini atmıştır.
Verilen bilgileri inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız ve fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
1. Cezeri’nin mekanik sistemleri, günümüzün mekanik teknolojileriyle karşılaştırıldığında hangi benzerlik ve farklılıklara sahiptir?
2. Cezeri’nin mekanik sistemlerle ilgili çalışmalarının sibernetik biliminin günümüzdeki gelişimine, yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerine etkileri neler olabilir?
3. Cezeri’nin tasarladığı fil saati otomatında sesli uyarıyı tetikleyen mekanik süreci bir döngü yapısı içinde (örneğin hangi adımların tekrarlanabilir olduğunu) açıklayınız.
Algoritmik yapılar, bir problemi çözmek veya belirli bir görevi yerine getirmek için adım adım talimatlar içeren yapılardır. Bilgisayar programlarının temeli olan algoritmik yapılar, Cezeri’nin çalışmalarında olduğu gibi geçmişten günümüze gerçek yaşam durumlarında geniş bir alanda kullanılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları (2. Kitap) Matematik Ders Kitabı Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.