9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 112
“9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 112
ç) f fonksiyonunu temsil eden doğrunun eğimi 17’dir ve taksimetrenin kilometre başına yazdığı ücreti ifade eder. g fonksiyonuna ait grafiğin eğimi – ^0 ‘dur ve 1 dakikada depoda olan benzin miktarındaki değişimi ifade eder. f fonksiyonuna ait grafiğin eğimi pozitif, g fonksiyonuna ait grafiğin eğimi negatiftir. f fonksiyonuna ait grafiğin eğiminin pozitif olması, taksinin aldığı mesafe arttıkça taksimetrede yazan ücretin arttığını gösterir. g fonksiyonuna ait grafiğin eğiminin negatif olması, yolculuk süresince zaman ilerledikçe depodaki benzin miktarının azaldığını gösterir.
d) f ve g fonksiyonlarını temsil eden doğruların y eksenini kestiği noktaları bulmak için fonksiyonların cebirsel ifadesinde x = 0 yazılır.
y = f(x) = 17x + 30 => y = 17 • 0 + 30 = 30 bulunur. (0, 30) noktası, taksi hareketine başlamadan önce taksimetrenin açılış ücretini ifade etmektedir.
y = g(x) = -^0x + 20 & y = -^0 • 0 + 20 = 20 bulunur. (0, 20) noktası, taksi hareketine başlamadan önce taksinin deposunda bulunan benzin miktarını ifade etmektedir. f ve g fonksiyonlarının sıfırını bulmak için f(x) = 0 ve g(x) = 0 eşitliklerinden yararlanılır.
x = _ — olur. _ — g [0,100] olduğundan f fonksiyonunun tanımlı
olduğu aralıkta sıfırı yoktur. Bu durum, taksimetrenin hiçbir durumda 0 lira göstermeyeceği anlamına gelmektedir.
ettiği takdirde 200 dakika sonra aracın deposunda bulunan benzinin tamamen biteceğini ifade etmektedir.
e) Tanımlı olduğu aralıklarda f fonksiyonu artan ve g fonksiyonu azalan fonksiyondur. Eğim değeri pozitif olduğundan f fonksiyonunun artan fonksiyon, eğim değeri negatif olduğundan g fonksiyonunun azalan fonksiyon olduğu söylenebilir. Ayrıca taksinin aldığı mesafe arttıkça ücret de arttığından f fonksiyonunun artan fonksiyon olduğu söylenebilir. Yolculuk esnasında zaman ilerledikçe depodaki benzin azaldığından g fonksiyonunun azalan fonksiyon olduğu söylenebilir.
f) f fonksiyonunun grafiği incelendiğinde her farklı x değeri için f(x) değerlerinin birbirinden farklı olduğu görülür. g fonksiyonu için de bu durum geçerlidir. Bu nedenle f ve g fonksiyonları, tanımlı olduğu aralıklarda bire birdir.
f fonksiyonunun bire bir olması alınan mesafe değiştikçe ücretin değiştiği, g fonksiyonunun bire bir olması yolculuk boyunca zamanla depodaki benzin miktarının değiştiği anlamına gelmektedir.
g) Artanlık tanımından yararlanılarak f fonksiyonunun tanımlı olduğu aralıkta artan olduğu, cebirsel olarak aşağıdaki gibi ispatlanır.
17 • x: + 30 < 17 • x2 + 30 => f^) < f(x2) olur. Buna göre f fonksiyonu, tanımlı olduğu aralıkta artandır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları (1. Kitap) Matematik Ders Kitabı Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Matematik
2024-12-08 18:01:36Matematik