9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 12
“9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 12 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 12
Mantık, Antik Çağ’da doğru düşüncenin yasalarını inceleyen bir felsefe disiplini olarak doğmuş, yakın zamanlarda matematiğin bir uzantısı olarak görülmüş, giderek konuşma dilinin anlaşılmasında kullanılan bir araç hâlini almış, günümüzde ise yapay zekâ çalışmalarında vazgeçilmez bir yere sahip olmuş, bağımsız bir inceleme alanıdır.
Bir bilim olarak mantığın özelliği; içeriksiz, yapay, yani formel (biçimsel) bir dil olmasıdır. Böyle bir dil, tıpkı matematik gibi nesnel bir özelliğe sahiptir. Nesnel bir dil, çıkarım işleminin denetlenebilir olmasına olanak verir.
Mantıksal çıkarım, önerme seviyesinde başlar. Mantık açısından önerme; özne, yüklem ve bağlaçtan oluşan, dolayısıyla doğruluk değeri taşıyan bir yargı demektir. Mantıksal çıkarımın konusu, önermeler arasındaki ilişkidir. Mantık, önermeler arası çıkarım ilişkilerinin nesnel olarak ifade edilebilmesine ve denetlenebilmesine olanak veren bir bilimdir.
Gottfried VVilhelm Leibniz (Gotfred Vılyım Laypniz)
Usavurma (Bilinen ya da doğru olarak kabul edilen belli önermelerden başka önermeler çıkarma) sürecini, konuşulan dilden bağımsız kılarak ona matematiksel bir yapı kazandırmaya çalışan ilk kişi Alman matematikçi Le- ibniz’dir (Laypniz).
Leipzig’de doğan Gottfried VVilhelm Leibniz, yaşamının büyük bir bölümünü Hanover Sarayfmn civarında, içlerinden biri sonrada George I. adıyla İngiltere kralı olan düklerin emrinde geçirdi. İlgi alanları felsefe, tarih, din, dil bilim, biyoloji, jeoloji, matematik, diplomasi ve buluş sanatını kapsıyordu.
Çin felsefesiyle ilgilendi. Bilgi edinebileceği, icatlar yapabileceği ve evrenin vazgeçilmez bütünlüğünü anlamasını sağlayacak evrensel bir yöntem arayışı, hayatının asıl amacıydı. Bu arayışlar onun matematikte buluşlar yapmasını sağladı ve onu permütasyon, kombinasyon ve simgesel mantığa götürdü.
George Boole (Corç Buul)
İngiliz matematikçisi, mantıkçısı ve eğitimcisi olan George Boole, günümüzde Boole Cebiri olarak anılan modern simgesel mantığın kurulmasına katkıda bulunmuş ve mantık cebirini geliştirmiştir.
Boole Cebiri, önermeler ya da nesneler arasındaki ilişkileri betimleyen simgesel bir mantık sistemidir. Değişken olarak adi cebirdeki gibi sayısal niceliklerin değil, doğruluk değerlerinin yani bir mantıksal önermenin doğruluk ya da yanlışlığının kullanıldığı durumlarda geçerlidir. Boole Cebiri’nin önemli bir üstünlüğü olan bu özellik, doğruluk değeri “1” ya da yanlışlık değeri “0” olabilen önermelerle işlem yapılmasına olanak sağlar. İki mantıksal önerme VE (simgesi a) ya da VEYA (simgesi v) mantıksal bağlaçlarından biri ile bağlanarak bir bileşik önerme oluşturulabilir. Böylece elde edilen bileşik önermenin doğruluk değeri, birbirine bağlanmış olan iki önermenin ayrı ayrı doğruluk değerleriyle kullanılan bağlacın türüne bağlıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ata Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 12 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.