Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Dörtel Yayıncılık

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Dörtel Yayınları

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 14 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Dörtel Yayınları

el-Mübarek: Mübarek kelimesi, bereketli, kutsal, bereket kaynağı demektir. Kur’an-ı Kerim’in mübarek olarak nitelendirilmesi, ona inanıp gereğince yaşayanların dünya ve ahiret hayatları için feyiz, bereket, mutluluk ve huzur kaynağı olmasından dolayıdır: “İşte bu (Kur’an) da bereket kaynağı, kendinden önceki (ilahi kitapları) tasdik eden ve şehirler anasını (Mekke’yi) ve bütün çevresini (tüm insanlığı) uyarsın diye indirdiğimiz bir kitaptır…”

el-Azîz: Bu isim, Arapçada güçlü ve üstün olmak, eşi ve benzeri bulunmayacak derecede değerli olmak anlamına gelen “izzet” veya “izz” kökünden türemiştir. Azîz hiçbir zaman mağlup edilemeyen, eşi ve benzeri bulunmayan demektir. Kur’an eşi benzeri olmayan bir kitap olduğu için bu şekilde nitelendirilmiştir: “… Şüphesiz o, çok değerli ve sağlam bir kitaptır.”1

el-Beşîr: Müjdeci, hayırlı haber getiren anlamına gelir. Kur’an, sadece bilgi vermez, sadece görev yüklemez; aynı zamanda hakikati arayıp ona göre yaşamak isteyenlere ebedî ve mutlulukla dolu bir hayatı da müjdeler. Bu nedenle Kur’an bu isimle nitelenmiştir: “Bu, bilen bir toplum için Arapça bir Kur’an olarak ayetleri genişçe açıklanmış bir kitaptır. Müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilmiştir…”

en-Nezîr: Uyarıcı anlamına gelir. Kur’an insanlık için bir uyarıcı olduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir: “Âlemlere bir uyarıcı olsun diye kuluna Furkân’ı indiren Allah’ın şanı yücedir.”

el-Burhân: Apaçık delil anlamına gelir. Kur’an apaçık bir delil ve belge olduğu için kendisine bu isim verilmiştir: “Ey İnsanlar! Size Rabb’inizden kesin bir delil geldi…”

el-Hakîm: Hikmetli, hikmet sahibi anlamına gelir. Kur’an, hikmetli, hikmet kaynağı olan bir kitaptır. Bu nedenle bu şekilde isimlendirilmiştir: “Hikmet dolu Kur’an’a and olsun ki”6

el-Mecîd: Şerefli, şanı yüce anlamına gelir. Kur’an, Allah katından indirilmiş şerefli ve şanı yüce bir kitap olduğu için el-Mecîd olarak isimlendirilmiştir: “Hayır o (yalanlamakta oldukları kitap) şanı yüce bir Kur’an’dır.”7

eş-Şifâ: Şifa, bir hastalığa, bir derde deva olmak anlamına gelir. Kur’ân’ın şifa olarak nitelendirilmesi, onun gönüllerin şifası olması, insanların maddi ve manevi açıdan huzura ermelerini sağlayacak esaslar içermesidir: “Biz Kur’an’dan mü minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz…”

Bu isimler dışında Kur’an’a ayrıca Kelâm, Tezkire, Adl, Sıdk, Hakk, Urvetu’l-Vuskâ, Rahmet, Mühey- min, Mevize, Vahiy, Beyân, Belâğ, Hablullah gibi isimler de verilmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!