Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 121

“9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

Ihlas suresi, bazı müşriklerin Hz. Peygamber’e gelerek “Ey Muhammed! Bize Rabb’ini anlat. O’nun özellikleri nedir?” diye soru sormaları üzerine inmiştir. Sure, Yüce Allah’ın sıfatlarından bahsederek O’nu tanıtır. Teslise inanan Hristiyanlar ile Allah’ın (cc) evladı ve nesli olduğunu ileri süren müşriklerin iddialarını reddeder.

İslam dininin temeli tevhit inancıdır. Ihlas suresi, Yüce Allah’ın birliğini ve tevhit inancını öz bir şekilde ortaya koyar. “Tek” diye çevrilen “ehad” kelimesi, Allah’a (cc) atfedildiğinde O’nun birliğini, tekliğini ve eşsizliğini ifade eder. Allah’ın (cc) birliği sayı manasında değildir. Nitekim

Türkçede de “bir” ile “tek” arasında anlam farkı vardır. Tek; türdeşi olmayan, zatı ve sıfatlarında eşi benzeri bulunmayan manalarına gelir. Allah (cc) bu anlamda birdir, tektir.25

Herkes ve her şey Cenab-ı Allah’a muhtaçtır fakat O, hiçbir şeye ve kimseye muhtaç değildir. Yüce Allah ihtiyaç anında ve devamlı olarak kendisine başvurulandır. Bu durum surede “Samed” kavramıyla ifade edilmiştir. Kur’an’da sadece bu surede geçen Samed kelimesi yalnızca Allah (cc) için kullanılır. “Allah Samed’dir.” cümlesi her şeyin hem var olma hem de varlığını sürdürme bakımından Yüce Allah’a bağlı ve muhtaç olduğunu belirtir.26

Allah (cc) sonradan var olmamıştır. “Doğurmamış ve doğmamıştır.” ifadesi, Allah’a (cc) evlat ve soy nispet eden insan nitelikli ilah düşüncesini ortadan kaldırır. Örneğin “Isa, Allah’ın oğludur.” diyen Hristiyanlar ile meleklerin Allah’ın (cc) kızları olduğunu söyleyen müşriklerin iddialarını çürütür. Çocuk sahibi olmak, eşin olmasını gerektirir ancak Yüce Allah’ın eşi ve benzeri yoktur. “Doğmamıştır.” cümlesi Allah Teala’nın doğum veya sudur (türeyiş) yoluyla bir ana ve babadan, bir asıldan meydana gelmediğini ifade eder.
Çünkü doğan her şey sonradan olur oysa Allah (cc) eze- lidir.27

“O’nun hiçbir dengi yoktur.” mealindeki son ayet, ilk ayetin açıklaması ve bütünüyle surenin bir özeti konumundadır. Kendisinden başka her şeyin varlığı Yüce Allah’ın yaratması ile meydana geldiği için varlıkların O’na denk olması mümkün değildir. “… O’na benzer hiçbir şey yoktur.” 28 ayeti de bu gerçeği ortaya koyar.

İslam âlimlerine göre Kur’an’ın üç temel konusu vardır. Bunlar; tevhit, ahiret ve nübüvvettir. Bu sure Kur’an’ın üç temel konusundan biri olan tevhitle ilgili olduğu için Hz. Peygamber bir hadisinde bu surenin Kur’an’ın üçte birine denk olduğunu ifade etmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!