9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94

34. Atomlar neden ışıma yapar?

  • Cevap: Atom, Bir elementin tüm özelliklerini taşıyan en küçük taneciğine verilen addır. Atomun ışıma yapmasını şöyle açıklayabiliriz; Elektronun dışarıdan enerji alarak daha yüksek enerji düzeyine geçmesine atomun uyarılmış hali denir. Atom uyarılmış halde kararsızdır. Kararlı olmak için düşük enerjili temel hale geçer. Temel hale geçerken aldığı enerjiyi ışıma olarak geri verir.

35. Temel hal ve uyarılmış hal ne demektir? Açıklayınız.

  • Cevap:
Temel hal; Bir atomun bütün elektronlarının en düşük enerjili haliyle sahip olduğu durumundaki dağılıma denir.
Uyarılmış hal; Bir atoma yeterli enerji verildiğinde bir orbitaldeki bir atom bu enerji seviyesinde daha yüksek enerjili bir orbitale geçebilir. Bu tür atomlara uyarılmış atom denir.

36. Atom numarası 36 olan X elementinin nötron sayısı proton sayısından 11 fazladır. Buna göre bu elementin kütle numarası kaçtır?

  • Cevap:
➜ Proton = 36
➜ Nötron = 11 + proton ise
➜ Nötron = 47 olur
➜ Kütle no = proton + nötron = 36 + 47 = 83

37. Kütle numarası 56 olan Fe elementinin nötron sayısı proton sayısından 4 fazladır. Nötr demir atomunun elektron sayısı kaçtır?

  • Cevap: Bu soruyu çözmek için öncelikle bilmemiz gerekenler şunlardır:
➜ Atom numarası = Proton sayısı
➜ Proton Sayısı + Nötron Sayısı = Kütle Numarası
➜ Şimdi bunları öğrendiğimize göre sorumuzu çözmeye başlayalım. Atom numarası 36 olarak verilmiş o halde proton sayısı da 36'dır. Nötron sayısı, proton sayısından 11 fazlaymış o halde 36+11=47 tane nötron vardır. Kütle numarası da proton ve nötron sayılarının toplamı kadar olduğu için 36+47=83 olarak buluruz. Cevap = 83

38. Cua iyonuna ait atomda n=p+5 eşitliği vardır. Kütle numarası 63 olan Cua iyonunun elektron sayısı 28 olduğuna göre a kaçtır?

  • Cevap:
N=nötron sayısı
p=proton sayısı
K.N.= Kütle numarası
a=iyon değeri
Cu^{a} [/tex] şeklinde iyon değeri gösterilir.
Soruda bize ;
p+5=n ve K.N=63 veriyor.
K.N= p+n= p+(p+5)=2p+5=63
63-5=58 58/2=29 ------> proton sayısı
elektron sayısı+iyon değeri= proton sayısı
28+a=29 ise
a = +1 dir.

39. Guatr ve tiroit kanserinin tedavisinde kullanılan iyot elementinin atom numarası 53 kütle numarası 131 olduğuna göre, elektron ve nötron sayısını bulunuz?

  • Cevap: Elektron: 53, Nötron: 78

40. Bohr Atom Modeli için; I. Hidrojen gibi tek elektronlu atomların yapısını açıklar. II. Elektron temel hâlden üst enerji seviyesine çıkarken enerji alır. III. Elektron üst enerji seviyesinden temel enerji seviyesine dönerken ışıma yapar. yargılarından hangisi yada hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

41. Bohr atom modeli ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangileri doğrudur? I. Elektronlar çekirdeğin etrafında dairesel yörüngelerde hareket eder. II. Çekirdekten uzaklaştıkça enerji seviyelerinin enerjisi de azalır. III. Bütün atomlar temel haldeyken tüm elektronları 1. enerji düzeyinde bulunur. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: A

42. Bohr atom modeline göre uyarılmış bir atomda 3. enerji düzeyinden 1. enerji düzeyine inen bir elektron için, I. Atom ışıma yapar. II. Elektron 3. enerji düzeyindeyken uyarılmış, 1. enerji düzeyindeyken temel haldedir. III. Elektron 3. enerji düzeyindeyken kararsızdır. IV. Elektronun enerjisi artar. yargılarından hangisi ya da hangileri yanlıştır? A) Yalnız I B) Yalnız III C) Yalnız IV D) II ve IV E) I, II ve III

  • Cevap: Bohr atom modeline göre bir elektron uyarılırsa, temel haline dönmek isteyecektir. Bunun içinse dışarı ışıma yapması gerekmektedir. Öncüllere baktığımızda 1 ve 2. öncüllerin doğru olduğunu açıklamış oldum zaten. 3. öncülde bu bağlamda doğrudur. Kararsız ki temel hale dönmek istiyor. Ancak 4 numaralı öncül yanlıştır. Işıma yaptığında dışarı enerji verir ya da başka bir deyişle enerji kaybeder.

43. Rutherford’un altın levha deneyiyle; I. Atom hacminin büyük kısmı boşluktur. II. Pozitif yükler küçük bir hacimde toplanmıştır. III. Elektronlara çarpan α tanecikleri geri yansır. IV. Elektronlar katmanlarda bulunur. Yargılarından hangisine ya da hangilerine ulaşılamaz? A) III ve IV B) Yalnız I C) I ve II D) I, II ve IV E) I, III ve IV

  • Cevap: Bu deneyde Rutherford, α tanecikleri olarak bilinen He+2 çekirdeklerini ince, altın bir levhaya yollamıştır. Yolladığı bu taneciklerin büyük bir bölümü sapmadan altının içinden geçebilmiş, belli bir bölümü içeri doğru sapmış, çok küçük bir bölümü ise geldiği yöne geri dönmüştür. İçinden geçen büyük kesim, atomun büyük bir kısmının boş olduğunu; içeri saoan kısım negatif yükleri yani elektronları; geri seken kısım ise pozitif yükleri yani protonları temsil ediyor. Verilen öncüller incelendiğinde 1 ve 2nin doğru, 3 ve 4ün yanlış olduğu ortaya çıkıyor. Yani cevap A seçeneğidir.

44. (X2Y3)2- iyonunun 58 elektronu vardır. Buna göre X in proton sayısı kaçtır? (8Y) A) 20 B) 18 C) 17 D) 16 E) 15

  • Cevap: D

45. Proton ve nötron sayıları bilinen bir taneciğin, I. Elektron sayısı II. Çekirdek yükü III. Nükleon sayısı niceliklerinden hangileri kesinlikle bulunabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III 

  • Cevap: D

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.