9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen uygun sözcüklerle doldurunuz. Metinle ilgili soruları yanıtlayınız.

  • Cevap: Simgesi (a) Si olan silisyumun proton sayısı 14’tür. Elementlerin proton sayısı aynı zamanda (b) atom numarasını da verir. Periyodik sistem (c) artan atom numarasına göre ve benzer (d) kimyasal özelliklerine göre düzenlenmiştir. Periyodik sistemde yatay sıralara (e) periyot düşey sütunlara (f) grup denir. Bir elementin katman elektron dağılımı yazıldığında (g) katman sayısı periyot numarasını, son katmandaki (h) elektron sayısı grup numarasını verir. Silisyum periyodik tabloda (ı) 3 periyot ve (i) 4A grubunda bulunur. Son katmanlarında genellikle 1, 2, 3 elektron bulunduran, yeni kesildiğinde yüzeyleri parlak olan ve ışığı yansıtan elementlere (j) metal denir. Bu elementler ısıyı ve elektrik akımını iyi iletirler. Çoğu tel ve levha hâline getirilebilir, dövülerek işlenebilir, üzerlerine vurulduğunda çınlar. Fiziksel-kimyasal özellikleri genellikle metallerin tersi olan mat görünümlü, ısıyı ve elektrik akımını iletmeyen elementlere (k) ametal denir. Silisyum görünüm olarak ve bazı fiziksel özellikleri bakımından metallere, kimyasal özellikleri bakımından ise ametallere benzer. Bu nedenle (l) yarı metal sınıfına girer.

1. Atomların katman elektron dağılımları ile periyodik sistemdeki yerleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Bir elementin periyodik sistemdeki yerini bulmak için elementin numarasına bakarız. Örneğin;
➜ 1A grubundaki Na elektron dizilimi
➜ 11Na : 2 – 8 – 1 şeklindedir.
➜ Bir elementin yerini bulmak için yukarıda da gösterdiğim gibi ilk önce ayırıyoruz. Grubunu bize veren son katmanında ki rakam, periyodunu veren ise katman sayısı.
Örneğin K elementinin yerini bulmak için bakarsak;
➜ 19K : 2 – 8 – 8 – 1
➜ 1.grup, 4.periyot elementidir.

2. Metallerin özellikleri nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:
➜ İletken yapılıdırlar, Isıyı ve elektriği iyi iletirler.
➜ Eğilip bükülebilme ve kolay şekil alabilme gibi bir niteliğe sahiptirler.
➜ Metaller birbirleri ile alaşım oluşturabilirler.
➜ Elektron verme eğilimleri yüksektir.
➜ Düşük iyonlaşma enerjisine sahiptirler.
➜ Ametallerle iyonik bağlı bileşikler oluştururlar.
➜ Periyodik cetvelin sol bölümünde yer alan metaller parlak görünümlüdürler.

3. Ametallerin özellikleri nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:
1 - katı, sıvı, gaz halindedirler ( İyot=I , karbon=C , fosfor = P , kükürt = S katı ) ( Brom= Br sıvı ) ( Azot=N , Oksijen=O, Hidrojen=H klor=Cl gaz )
2 - Yüzeyleri mattır
3- Isı ve elektriği iyi iletmezler
4- Tel ve levha haline gelemezler
5- İki ve daha fazla atomludurlar ( molekül yapılı
6- Kendi aralarında bileşik yaparlar
7- Kendi aralarında alaşım yapmazlar
8- Elektron alma özelliğindedirler ( Anyon= - )
9- Kendi aralarında Kovalent bileşik yaparlar
10- Canlıların yapısında bolca bulunurlar
11- Erime-kaynama noktaları düşüktür
12- 4A, 5A, 6A, 7A grubunda bulunurlar
13- Sulu çözeltileri ASİT özelliği taşır

4. Yarı metal nedir? Tanımlayınız.

  • Cevap: Yarı metaller sahip oldukları özellik doğrultusunda iki bileşeni içerisinde barındırır. Metal ve ametaller özelliğinin ikisinden de biraz vardır bunlara yarı metal denir. Yarı metal olan elementler silisyum, bor, antimon, tellür, polonyum, arsenik gibi elementlerdir.  3A, 4A, 5A ve 6A element gruplarında yer alırlar.

5. Periyot ve grup nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:
Periyot nedir : Periyodik tabloda yatay sütunlara denir. (1. periyot , 2. periyot vb.)
Grup nedir : Periyodik tabloda dikey sütunlara denir. (1. grup , 2.grup vb.)

6. 12Mg ve 8O elementlerinin katman elektron dizilimini yazarak, periyodik tablodaki yerlerini ve sınıfını bulunuz.

  • Cevap:

Mg= Magnezyum atomudur. 12 atom numarasına sahiptir. Katmanları (2 (8 (2'dir. Alkalindir.2. Grup, 3. periyottur. Görünüşü; Gümüş Beyazıdır. Atom ağırlığı: 24,312 g/mol'dür. O=Oksijen atomudur. 8 atom numarasına sahiptir. Katmanları (2 (6'dır. 2.periyottadır.

7. 2. katmanında 4 elektronu bulunan elementin atom numarası aşağıdakilerden hangisidir? A) 6 B) 10 C) 12 D) 18 E)20

  • Cevap: Soruda sadece elektron sayısı verilerek elementin atom numarası istenmiş. Öyleyse bu elementi nötr yani elektron ve proton (atom numarası) sayısı eşit diye düşünmeliyiz. Verilen maddemize X dersek: X= 2:4 şeklinde bir elektron dağılımı mevcuttur. 2+4= 6 tane protonu vardır. 6X şeklindeki elementimiz ₆C olan elementtir. Yani karbondur. 4A karbon grubu elementleri arasında yer almaktadır.
    Bu bilgiler ışığında doğru yanıt A şıkkıdır.

8. 4. katmanında 2 elektron bulunduran bir element için, I. 4A grubunda bulunur. II. Kırılgandır. III. Isı ve elektriği iyi iletir. bilgilerinden hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II, ve III

  • Cevap:  4. katmanında 2 elektron bulunan element 2A grubu elementidir. 2A grubu elementleri metal özelliklerini taşırlar. Metaller şekillendirilmeye yatkındırlar , kırılgan değildirler. Yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahiptirler.
    Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulursa sorunun cevabı yalnız III, C şıkkıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.