9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

Üniteye Başlarken

1. Geçmişten günümüze atomun yapısı hakkındaki görüşler nelerdir?

  • Cevap: Atom hakkında bugün bilinen bilgilerin tеmеli çоk eskіlere daуanmaktadır. Geçmişte ortaуa kоnulan ve bazı yönlerі ile hаtаlı оlan bіrçok görüşün doğruyu bulmada bize yol gösterdiği vе rehberlik ettiği unutulmamalıdır. Atomların görülebіlmesі ya da hissеdilеbilmеsi mümkün değildir. Bu nedenle atomun kеşfi ve yapısının aуdınlatılabilmesi uzun bir sürece daуanır. Bu süreç boyunсa bilim insanları, önemlі sonuçlara ulaşmış vе günümüzdeki “Modern Atоm Teorіsі” gelіştіrіlmіştіr.
➜ Bazı аtom modеllеri;
➜ Atom fіkrіnіn ortaya çıkışı
➜ Dalton Atоm Modeli
➜ Thomson Atоm Modеli
➜ Ruthеrford Atоm Mоdeli
➜ Bоhr Atоm Modelі
➜ Modern Atom Teoriѕi

2. Atomda bulunan temel tanecikler nelerdir?

  • Cevap: Atomu oluşturan 3 tane temel tanecik bulunmaktadır. Proton: Atomun çekirdeğinde bulunan artı yüklü taneciklerdir. Çekirdekte bulunan proton yapısı atom elementler için ayırt edicidir. Yani her elementte farklı sayıda proton bulunur. Elektron: Atomun etrafında bulunan eksi yüklü taneciklerdir. Atomun etrafında belli hızlarla sürekli dolaşırlar. Elektriklenme olayının nedeni elektronların yer değiştirmesidir. Kütlesel olarak protonlardan oldukça hafiftir. Nötron: Atomun çekirdeğinde bulunan yüksüz taneciklerdir. Kütle olarak protonlarla eşittir. Nötronlar elektron ve protonların birleşiminden oluşur. Hidrojen dışında tüm elementlerde bulunur. Atomun kütlesi hesaplanırken proton ve nötronların kütleleri toplanmaktadır. Bu durumun nedeni, elektronların kütlesinin son derece küçük olması ve basit hesaplamalarda yok sayılmasıdır. Profesyonel hesaplamalarda, tüm tanecikler küsuratlarına kadar hesaplanmaktadır. Ayrıca, proton, nötron ve elektronların da alt yapıcıkları bulunmaktadır.

3. Atomun çekirdeğinde bulunan tanecikler nelerdir?

  • Cevap: Atomun çekirdeğinde bulunan proton sayısı, atom için ayırt edici bir özelliktir ve atomun kimliğini yani fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler. Atomların proton sayısının farklı olması atomların farklı olması anlamına gelir. Farklı atomların elektron ve nötron sayıları aynı olabilir fakat farklı atomların proton sayılar hiçbir zaman aynı olamaz.

4. Elementleri periyodik sistemde göstermek hangi açılardan kolaylık sağlar?

  • Cevap:

➜ Kimyacılara bilinen elementlerin benzerliklerini ve farklılıklarını görmesine yardımcı olur. ➜ Henüz bilinmeyen elementlerin özelliklerini öngörmeye yardımcı olur. ➜ Elementlerin atom numaraları arasındaki farkı hızlı bir şekilde görmemize yardımcı olur. ➜ Elementlerin hepsinin tek tek öğrenilmesi yerine grupların özelliklerini öğrenmek kolaylık sağlar.

5. Elektronların çekirdek etrafında bulunduğu bölgelere ne ad verilir?

  • Cevap: Bir elementin tüm özelliklerini taşıyan en küçük taneciğine atom denir. Atomun yapısında atomu oluşturan daha küçük tanecikler bulunur. Elektronların çekirdek etrafında bulundukları bölgelere elektron bulutu veya orbital adı verilir. Elektron bulutu, elektronların, birbirlerine çarpmadan çeşitli yörüngelerde dönerek atom çekirdeğinin etrafında dönmeleri sonucu oluşur.

6. Periyodik sistemdeki yatay sıralara ve düşey sütunlara ne ad verilir?

  • Cevap: Öncelikle periyodik sitemin ne anlama geldiğinden bahsedelim, Elementler atom numaralarının fazlalaşmasına göre arka arkaya sıralandığında aynı özellikte ki olanların alt alta getirilmesi ile oluşturulan tabloya (periyodik tablo) periyodik sistem adı verilir Periyodik sistemdeki yatay satırlara periyot, düşey sütunlara grup adı verilir. Periyodik sistemde 7 periyot, 18 grup bulunur. Ek bilgi olarak günümüzdeki periyodik cetveli oluşturanların Julius Lothar Meyer ve Dimitri Mendeleyev olduğu kabul edilir.

7. Bugün kullandığımız periyodik sisteme en yakın periyodik sistemi hangi bilim insanı tarafından düzenlenmiştir.

  • Cevap:

I. Elektriği iletmez (a) a. Ametal II. Hepsi oda sıcaklığında gaz hâldedir (c) b. Metal III. Tel ve levha hâline getirilebilir (b) c. Soygaz

8. Periyodik sistemdeki periyot ve grup sayısını yazınız.

  • Cevap: Periyodik sistemdeki yatay satırlara periyot, düşey sütunlara ise grup adı verilir. Periyodik sistemde 7 periyot ve 18 grup bulunmaktadır. Gruplar A ve B harfleri ile ve sayı ile gösterilirler. 8A ve 8B olmak üzere toplamda 16 grup vardır. Ancak 8B grubundan üç tane olduğundan toplam sütun sayısı 18’dir. A grubunun elementlerine baş grup (ana grup) elementleri denir. İlk periyotta 2, ikinci ve üçüncü periyotta 8’er, dördüncü ve beşinci periyotta 18’şer, altıncı ve yedinci periyotta ise 32’şer element bulunur. Toplamda 118 element vardır.

9. Periyodik sistemdeki element özellikleri ile element sınıflarını eşleştiriniz.

  • Cevap:

I. Elektriği iletmez (a) Ametal II. Hepsi oda sıcaklığında (c) Soy gaz III. Tel ve levha hâline getirilebilir (b) Metal gaz hâldedir

10. Aşağıda verilen görseller hangi element sınıfına aittir?

  • Cevap:
Kurşun kalem ucu Grafit (C) - Non-metal (Ametal) Altın (Au) - Metal (Element) Neon (Ne) - Non-metal (Soy gaz)

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.