9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50

9. Aşağıdakilerden hangisi simyacılar döneminde bulunan yöntem ve tekniklerden değildir? A) Kavurma B) Çözme C) Süzme D) Elektroliz E) Kristallendirme

  • Cevap: D

10. Aşağıdakilerden hangisi simyacıların keşfettiği maddelerden değildir? A) Boya B) Parfüm C) Cam D) Teflon E) Seramik

  • Cevap: D

11. Aşağıdakilerden hangisi simya döneminde sınama yanılma yoluyla bulunmamıştır? A) Demir, bakır ve kalay gibi bazı metallerden alaşımlar. B) Kıbrıs taşı, alizarin gibi maddelerden boyar maddeler. C) Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi gıda maddelerini uzun süre bozulmadan saklamak için kükürt buharı. D) Gıda maddelerini tatlandırmak için tuz. E) Gümüşü altına çevirme yöntemi.

  • Cevap: E

12. Aşağıda verilen güvenlik uyarı işaretlerinin yanlarına anlamlarını yazınız.

  • Cevap:

a) Çevreye zararlı madde b) Toksik madde c) Yanıcı madde ç) Aşındırıcı madde

13. Top oynarken kolunu kıran Hakan’ı, arkadaşları en yakın hastanenin acil servisine götürürler. Hastanede acil doktoru röntgen çekilmesini ister. Hastanenin radyoloji bölümüne giden Hakan hangi güvenlik uyarı işareti ile karşılaşmıştır?

  • Cevap: “DİKKAT! Radyasyon Riski” Doğru cevap D seçeneği

Aşağıdaki tablodan yararlanarak 14. ve 15. soruları cevaplayınız.

14. Verilen maddelerin hangisi ya da hangileri elementtir? İsimleri verilen elementlerin sembollerini, sembolleri verilen elementlerin isimlerini yazınız.

  • Cevap: Elementler kimyasal yöntemlerle ayrıştırılamazlar. Saf maddelerdir.
➜ Mg (Magnezyum)
➜ Ag (Gümüş)
➜ Fe (Demir)
➜ Pb (Kurşun)
➜ Hg (Cıva)
➜ Ar (Argon)
➜ Zn (Çinko)
➜ N2 (Azot) (moleküler yapıya sahip element)

15. Verilen maddelerin hangisi ya da hangileri bileşiktir? İsimleri verilen bileşiklerin formüllerini, formülleri verilen bileşiklerin isimlerini yazınız.

  • Cevap: Bileşikler, iki ya da daha fazla cinste atomun bir araya gelerek oluşturduğu maddelerdir. Moleküller, bileşiklerin en küçük yapı taşlarıdır.
➜ HCl (Hidroklorik asit)
➜ NH3 (Amonyak)
➜ CH3COOH (Asetik asit)
➜ H2O (Dihidrojen monoksit) (Su)
➜ CaO (Kalsiyum oksit)
➜ H2SO4 (Sülfürik asit)
➜ NaCl (Sodyum klorür) (Tuz)
➜ CaCO3 (Kalsiyum karbonat)
➜ Ca(OH)2 (Kalsiyum hidroksit)
➜ HNO3 (Nitrik asit) (Kezzap)
➜ KOH (Potasyum hidroksit)

16. Asetik asit, dihidrojen monoksit, kalsiyum oksit, sodyum bikarbonat, kalsiyum hidroksit, potasyum hidroksit, nitrik asittin yaygın adlarını yazınız.

  • Cevap:
➜ Asetik asit: Sirke asidi
➜ Dihidrojen monoksit: Su
➜ Kalsiyum oksit: Sönmemiş kireç
➜ Sodyum bikarbonat: Yemek sodası
➜ Kalsiyum hidroksit: Sönmüş kireç
➜ Potasyum hidroksit: Potas kostik
➜ Nitrik asit: Kezzap

17. Element ve bileşikler arasındaki farklar nelerdir?

  • Cevap: Elementler aynı cins atomlardan oluşurken, bileşikler fаrklı сins еlеmеnt atomlarının birbirine kimyаsаl bağlarla bağlanması sоnucu oluşurlar. Elementler kendilerini oluşturan atomların özelliğini gösterіrken, bileşikler kendіlerіnі oluşturan elementlerin özelliğini göstermezler. Elementler, kimyasal іşlеmlеrlе daha baѕit maddelere ayrıştırılamazken, bileşikler kendini oluşturаn atomlara kіmyаsаl уöntemlerle ayrıştırılabilirler.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.